Headbanger's Balls Fest: variatie troef

Gepubliceerd door voorzitter op 10/05/2022 - 20:35

Headbanger’s Balls Fest kan terugblikken op opnieuw een geslaagde editie met uitstekende bands, nauwelijks een half jaar na de nog deels door corona geplaagde editie van 2021. Van het virus was deze keer geen spoor te bekennen. Sommigen misten op de affiche wat thrash en heavy metal, die ingeruild waren voor een groter aandeel aan extremere bands. Toch heeft de organisatie de temperatuur van de Belgische scene goed gemeten, want het indoorfestival in Izegem was op een handvol tickets na uitverkocht. Voor wie vroeg genoeg kwam was er heel wat te ontdekken, voor wie wat later toekwam waren er de gevestigde waarden die bevestigden. 

An Evening With Knives mocht om 14u30 als eerste band het podium op met hun mix van stoner en post-metal. Het trio uit Eindhoven was blijkbaar nog niet helemaal bij de les, want zanger Marco begroette Izegem met een vriendelijke ‘goeie avond’ in plaats van goeiemiddag. Kan gebeuren als je je set inzet met Endless Night. Die track komt van Sense Of Gravity, het album dat ze uitbrachten in 2020, net voor de wereld voor twee jaar op slot ging en o.m. hun Amerikaanse tournee afgelast werd. Pas dit jaar kunnen ze het album eindelijk live brengen. Van Sense Of Gravity speelden ze in Izegem voorts nog On Your Own, Levitate en Sacrifice. Afsluiten deden ze met twee tracks van het album Serrated uit 2017. Hoewel An Evening With Knives in België geen onbekende is in het clubcircuit en deze band al op Alcatraz stond, was het concert op Headbanger’s Balls voor velen een ontdekking. Het publiek reageerde eerst afwachtend, maar hoe verder in de set, hoe enthousiaster het applaus werd.

Endless Night / On Your Own / Levitate / Sacrifice / Thoughts And Regrets / Drowning

Sons Of A Wanted Man werd op Headbanger’s Balls aangekondigd met ‘zwart als steenkool, hard als diamant’. Deze blackened post-metalband uit Limburg is misschien niet de bekendste van de underground, maar de samenstellers van Headbanger’s Balls houden wel van een uitdaging. En hun publiek duidelijk ook. Van het album Kenoma van deze zonen vonden we al dat het magistraal was in zijn soort, maar misschien niet het meest toegankelijke en dat is ook ongeveer wat opgaat voor hun liveset. Omdat het al wat later in de namiddag was, stonden de rijen voor het podium al wat dichter bevolkt dan bij An Evening With Knives. Blackened post-metal is misschien niet het soort muziek waar je wilde taferelen moet verwachten, maar tussen de songs kwam er veel enthousiast applaus. Een tweede aangename ontdekking in Izegem.

Headbanger’s Balls had één van de haltes moeten zijn van de afscheidstournee van King Hiss, maar stemproblemen van zanger Jan Caudron beslisten daar anders over. Als vervangende band was er hardcorelegende Liar met King Hiss-gitarist Josh Fury. Liar is niet even een voetnoot in de H8000-scene, meer de ruggengraat voor elk hoofdstuk in het boek dat daarvoor verscheen. Liar-zanger Hans was eerder die dag aanwezig bij de begrafenis van Olav van hardcoreband Crucified en droeg daarom één van de eerste songs op aan hem. De set werd ingezet met de Imperial March die fans van John Williams herkennen van bij Star Wars. In de set lag het zwaartepunt op de oudste albums van Liar: Falls Of Torment, Invictus en Deathrow Earth. Voor het publiek was dat het sein om helemaal los te gaan: moshen en de lyrics meebrullen in de microfoon van Hans, die het de security knap lastig maakte door constant het publiek op te zoeken. Hans ging met de security in discussie of crowdsurfen nu wel of niet toegelaten was, maar voor er een definitief antwoord gehoord werd, werden de eerste lijven reeds over de handen gedragen. Hardcore en West-Vlaanderen, het is een huwelijk dat nog steeds werkt. Dat feestje duurde tot Frank Sinatra uit de luidsprekers knalde met zijn My Way.

Stormwind / Winterseason / Battlecries / Sleepless / NME / New Born Fire / Steel vs Steel / Heavenshore / Soulreaper / Natural Order / Invictus / Shatter

Headbanger’s Balls zette dit jaar minder buitenlandse bands op de affiche en meer Belgische bands die je niet elk weekend onder de kerktoren kan zien, zoals Carnation en Wiegedood. Dergelijke bands verwacht je eerder op Graspop of Alcatraz, maar het is mooi dat deze bands dezelfde kansen krijgen als buitenlandse bands. Carnation leverde in Izegem een topprestatie en toonde een overvloed aan professionaliteit op het podium. De set in Izegem verzamelde het beste van de jongste albums: Where Death Lies en Chapel Of Abhorrence, met als toetje hun eigen live-klassieker Necromancer, die op veel herkenningsapplaus werd onthaald. Wie Carnation deze zomer nog eens in eigen land live wil zien, moet op 4 juni in Eeklo zijn. Voorts heeft deze band enkel een lange reeks buitenlandse festivals op zijn agenda staan.

Reincarnation / Iron Discipline / Plaguebreeder / The Whisperer / Malformed Regrowth / Hellfire / Necromancer / Napalm Ascension / Fathomless Depths / Supposed To Rot / Sepulcher Of Alteration / Where Death Lies

Wiegedood is een fenomeen. Op hun albums speelt deze atmosferische blackmetalband vooral met intensiteit. Het leverde hen een wereldwijde platendeal op en ze rijgen de buitenlandse tournees aan elkaar. Live mist dit trio soms wat van de nuances die je op de albums wel hoort. Hun meest recente album, There’s Always Blood At The End Of The Road, is dan ook nog eens het meest furieuze uit hun catalogus, met veel minder rustpunten dan de trilogie De Doden Hebben Het Goed. Waren de nieuwsgierigheid en fascinatie aan het begin van de set nog goed voor een volle zaal, dan werd de lokroep van de toog toch almaar sterker eens voorbij halfweg. Niet dat ze iedereen uit de zaal weggejaagd hebben, maar voor velen was dit een taaie brok.

FN Scar 16 /And In Old Salamano's Room, The Dog Whispered Softly / Until It Is Not / Ontzieling / De Doden Hebben Het Goed II / Noblesse Oblige, Richesse Oblige / Now Will Always Be / Nuages / Carousel

Een ander, toegankelijker fenomeen is Fleddy Melculy. Je kon zelfs twijfelen of deze Belgische band misschien niet de ongekroonde hoofdact van de dag was: in aantal T-shirts op het festivalterrein speelde Fleddy Melculy gelijkspel met Decapitated, maar inzake interactie haalden de Belgen het vlot van de Polen: publiek met boodschappen op pancartes, mensen die Bifi-worsten op het podium gooien, … De hype is misschien wat afgezwakt, de vele fans zijn gebleven. Oud en nieuw werk werd op net zo veel enthousiasme onthaald bij het publiek. Klassiekers als T-Shirt Van Metallica, Geen Vlees, Wel Vis en Feestje In Uw Huisje stonden schouder aan schouder met (relatief) nieuwe tracks als Fuck Uw Vrienden, Geen Tijd Voor Spijt en God Is Een Kapper. De vuisten gingen massaal de lucht in en de moshpit bereikte zijn kookpunt. Wel zat er een vervelende hapering in de set toen de microfoon van Fleddy uitviel en het een eeuwigheid leek te duren voor dat euvel hersteld was. Maar de conclusie is duidelijk: Fleddy zwaait nog steeds de scepter over de Belgische metal.

Ik Ben Kwaad / Geen Vlees, Wel Vis / 668 / De Wereld Is Wondermooi / Feestje In Uw Huisje / T-Shirt Van Metallica-T-Shirt Van Fleddy/ Fuck Uw Vrienden / Geen Tijd Voor Spijt / Niks / God Is Een Kapper / Apu

De set van de Poolse deathmetalband Decapitated begon ook al met vertraging door microfoonproblemen, maar de fans bleven geduldig wachten, ondanks het late uur. Hun trouw werd door Vogg, het enige overgebleven originele bandlid, beloond met een staalkaart uit de 25 jaar dat de band reeds bestaat. Oude tracks als Nine Steps (uit 1998) werden voorafgegaan door klassiekers als Nihility, Spheres Of Madness en Mother War. Van hun later dit jaar te verschijnen album Cancer Culture kreeg je in Izegem enkel de titeltrack te horen. Maar niet getreurd, dat album komen ze eind oktober live voorstellen in de Botanique in Brussel. Decapitated speelde retestrak en met veel overgave en meer was er niet nodig voor de laatste keer kippenvel in Izegem.

Cancer Culture / Pest / Mother War / Carnival Is Forever / Lying And Weak / Babylon’s Pride / Earth Scar / The Blasphemous Psalm To The Dummy God Creation / Names / Post(?) Organic / Day 69 / Nihility / Never / Kill The Cult / Spheres of Madness / Nine Steps


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?