Behind Bars mag naar Wacken Open Air

Gepubliceerd door voorzitter op 27/05/2018 - 12:20

Behind Bars uit Geel/Westerlo mag deze zomer spelen op het legendarische festival Wacken Open Air in Duitsland. De band won zopas de finale van de Wacken Battle van RTP in Zingem. In een spannende finale haalde Behind Bars het van Our Hate en Signs Of Algorithm. Ook Innervate en Turbowarrior Of Steel deden lang mee voor een podiumplaats. Violent Sin moest verstek geven voor de finale in Zingem.

De Wacken Battle is voor Belgische bands die niet bij een label zitten nog steeds de beste kans om op Wacken Open Air te kunnen spelen. Voor heel wat bands was het de aanzet voor het internationale luik van hun carrière. De wedstrijd werd reeds gewonnen door Powerstroke, Trouble Agency, Carrion en Evil Invaders. Vorig jaar won Speed Queen. Dit jaar waren er opnieuw meer dan 100 metalbands die hun kans waagden. Na een eerste selectie mochten 18 bands naar de halve finales in Roeselare, Hasselt en Lens. Daaruit kwamen zes finalisten: Behind Bars, Our Hate, Signs Of Algorithm, Innervate, Turbowarriors Of Steel en Violent Sin. Voor die finale was het net als vorig jaar opnieuw snikheet in zaal Volkskring in Zingem.

Vooraf leek Signs Of Algorithm de beste kaarten te hebben. Deze metalcoreband speelt deze zomer op Graspop en deed reeds verschillende Europese tournees. Een stek op Wacken zou de kers op de taart geweest zijn. SOA is een goed geoliede machine, maar stond misschien iets te zelfverzekerd op het podium. Ze mochten in Zingem om 18 u reeds als eerste band het podium op en zorgden meteen voor een feestje. De truc met het confettikanon werd reeds eerder bovengehaald op de Wacken Battle, jammer dat dit kanon haperde. Voorts bracht SOA een heel degelijke metalcore-act met alle elementen die je daarbij mag verwachten: tonnen energie en veel gebeuk.

Ook voor Turbowarrior Of Steel zag het er op papier goed uit. Deze West-Vlaamse thrashers kunnen minstens zoveel adelbrieven voorleggen als Signs Of Algorithm: ze staan deze zomer op Ieperfest en voor de tweede keer reeds op de Metaldays in Slovenië. Ze gingen zopas op eigen houtje op tour in Brazilië. De populariteit van de band hoeft niet te verwonderen. Hun ongecompliceerde turbo-thrash lijkt eenvoudig, maar zit zo goed in elkaar dat alles heel aanstekelijk is. Het trio amuseert zich ook voluit op het podium en schuwt daarbij de klassieke wijdbeense poses niet. Waren er te weinig thrash-fans in Zingem om deze partyband naar Wacken te sturen of dachten de verschillende jury’s dat deze band – net als SOA – deze battle niet nodig heeft om internationaal door te breken? Wie zal het zeggen.

Innervate dan, een melodische deathmetalband uit Heist-op-den-Berg. Ze probeerden het publiek te bekoren met veel donkere power in het straatje van Insomnium en At The Gates en een zanger met lekker veel charisma, maar dat was niet voldoende. Voor deathmetal was hun set in Zingem nochtans heel toegankelijk, maar misschien is dat dan net niet wat het publiek verwacht van deathmetal.

Our Hate was de band met de ‘oudste’ leden. Die hebben een verleden in o.m. Hard Resistance en dan liggen de verwachtingen toch net iets hoger. Ook hier een venijnige mix van metal en hardcore, veel woede en energie en een imposante zanger. Our Hate ging heel gemotiveerd en misschien deels op routine als een pletwals over Zingem heen, maar dat was net niet genoeg voor goud.

Behind Bars zit muzikaal in hetzelfde straatje als Our Hate en Signs Of Algorithm, met toch een paar kleine verschillen. Op het einde van de set van Behind Bars werd bv. duidelijk dat er ook wat klassieke heavy metal in de intro’s en solo’s zit. Voorts viel het op dat deze band vooral gewoon zijn eigen ding deed en minder dan de andere bands bezig was met het opjutten van het publiek. Ze zijn een relatief jonge band met veel ambitie en ze menen het. Een verdiende winnaar.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?