Interview Civil War

Gepubliceerd door Maarten op 27/01/2018 - 21:58

Voor fans van de strips van de Blauwbloezen, goede metal, geschiedenis, of gewoon van alle drie tegelijk, levert de Zweedse ban Civil War sinds hun oprichting in 2012 zeker wat wils. Tourend als voorprogramma van Gloryhammer passeerden ze vrijdag zaal Biebob in Vosselaar, wat voor ons de ideale kans was om deze Zweden eens aan de tand te voelen.

De tour zit er bijna op. Wat vond je ervan?

Daniel Mÿhr: We hebben echt enorm veel plezier gehad, veel geweldige shows.

Petrus Granar: Geweldig publiek ook. Veel uitverkochte optredens.

D: Het was ook wel vrij zwaar, normaal gingen het zelfs 24 concerten op een rij zijn. Maar we hebben 3 shows moeten afzeggen: bij 2 ervan was Kelly (Sundown Carpenter, zang) ziek, en was hij niet in staat om op te treden. En Gloryhammer moest er ook 1 afzeggen, aangezien Thomas (Winkler, zang) hetzelfde voorhad. Dus ja, hebben we toch 3 dagen vrij gehad.

Wat was het meest memorabele moment van de tour tot nu toe?

P: Het is moeilijk om er 1 uit te kiezen, er waren zoveel onvergetelijke shows…

D: Inderdaad. Ik moet wel zeggen, de plaats waarvan ik het meest onder de indruk was, was de zaal in Bremen. Ik was er nog nooit geweest, maar de zaal was prachtig, en er was een geweldige sfeer. En we speelden er ook een heel goede show. Daar zal ik zeker nog aan terugdenken als ik binnenkort thuiszit en alles aan het verwerken ben.

Kwamen jullie goed overeen met de andere bands?

D: Nee, het zijn klootzakken, allemaal (lacht). Nee, het is echt een toffe tour, iedereen kan overweg met elkaar, it’s like a big band of brothers.

Jullie laatste album, The Last Full Measure, dateert van 2016. Zijn er al plannen voor een opvolger?

D: Ja, zeker wel! We zijn al gestart met het schrijfproces van ons volgende album, en ik gok dat we nu materiaal hebben voor 5 à 6 nummers. Na deze tour gaan we even rusten, en dan volop werken aan het album.

Wat vinden jullie het meest interessante historische moment, of de meest interessante veldslag, waar jullie nog geen nummer over hebben gemaakt?

D: Het is heel moeilijk om er maar 1 uit te kiezen…

P: Indianen. We hebben er al een nummer over, maar het blijft enorm interessant.

D: Ja, ik zou ook wel graag de inheems Amerikaanse geschiedenis wat meer verkennen. Dat moet echt cool zijn om verder uit te diepen.

Wat vind je belangrijk in een live performance?

D: Een goede band op het podium (lacht).

P: Een goed publiek is voor mij het belangrijkste. Ik vind het ook altijd tof dat ik mezelf een beetje kan horen boven Daniel (Mullback, drummer) zijn gedrum uit (lacht).

D: Inderdaad, het is belangrijk dat er een goede uitwisseling van energie is tussen de band en het publiek. Dat maakt echt veel uit: hoe meer energie wij leveren, hoe meer we van hen terugkrijgen. Als een cirkel.

Treden jullie het liefst op in een zaalshow, zoals hier, of op een festival?

D: Ze hebben beide hun voor- en nadelen. Het is moeilijk om de twee te vergelijken. In een zaal is het veel intiemer, en…

P: Inderdaad, ik vind zaalshows veel leuker.

D: Maar festivals zijn ook geweldig, die zijn véél groter natuurlijk.

Wat is het meest memorabele optreden dat jullie ooit gegeven hebben?

D: Wanneer we enkel praten over de concerten die we met Civil War hebben gegeven, is het voor mij het optreden tijdens Masters of Rock in tweeduizend… veertien? Of wanneer was dat nu weer? Ja, 2014 denk ik.

P: Ja, 2014. Dat was mijn eerste optreden met de band

D: Juist, toen speelde je nog bas. Er waren 25 000 toeschouwers, en wij moesten vlak na Helloween optreden.

P: Voor mij was dat echt een surreële ervaring. Zeker omdat het mijn eerste optreden was. Ik heb er veel goede herinneringen aan.

Hebben jullie een vast ritueel na een geslaagd optreden?

D: Get. Drunk. (lacht)

P: Meestal een beetje proberen af te koelen, wat te bekomen van het optreden.

Hebben jullie al plannen voor na de tour?

D: Naar huis gaan, wat uitrusten, en dan hard werken aan het nieuwe album. We moeten zien dat we zo snel mogelijk 1 of 2 singles kunnen uitbrengen, om Kelly te kunnen voorstellen aan de fans. We hebben namelijk nog niks opgenomen met hem als zanger.

Hoe is de sfeer in de groep, met de komst van een nieuwe zanger?

D: Geweldig. We waren eerst wel nerveus, toen we hem hadden aangenomen. “Wat als deze kerel niet echt tof is?” Maar hij had maar 20 minuten nodig om mijn twijfels te laten verdwijnen. Want ik moest hem eerst gaan ophalen, en we hadden slechts 20 minuten gepraat, maar het voelde alsof we elkaar al jaren kenden. En ook met de rest van de band was het een perfect match. Het is enkel jammer dat hij niet zo dichtbij als de rest van de band woont, maar we laten hem zo nu en dan overvliegen om samen wat te hangen.

P: En om te repeteren.

D: Haha, ja, soms wel. Maar hoeveel keer hebben we samen gerepeteerd? 3 keer?

P: Toch eerder 5 keer denk ik.

D: 5 keer?! Ok, laten we toch maar 5 keer zeggen (lacht).

Wat zijn de voor- en nadelen aan touren?

D: Een groot voordeel is al de ervaring die je opdoet. Het is ook fijn om even weg te zijn van je dagdagelijkse leven.

P: Ik vind het geweldig om te reizen en nieuwe plaatsen te ontdekken, dus ik vind touren echt geweldig. Maar een nadeel zijn zeker de douches.

D: Inderdaad, de koude douches. We zijn deze tour niet echt verwend geweest met kwaliteitsvolle douches (lacht). Maar soms wordt je wel eens verrast met een goede.

P: Ja, zoals gisteren! Die was goed warm.

En viel het eten mee op de tour?

D: Ja, meestal was het gewoon het eten van de catering van de zaal, dat is altijd wel ok. Maar soms proberen we ook buiten iets te gaan eten.

P: Ja, ik houd ervan om dat te doen.

D: Zeker de boterhammen die we elke dag krijgen word je wel moe.

P: Boterhammen, boterhammen, boterhammen…. Iedere dag boterhammen.

D: Dus dan proberen we wel graag eens iets plaatselijks (lacht).

Hoe zou jullie ideale optreden eruit zien? Het mag eender waar zijn, met eender welke line up. Maar natuurlijk wel met Civil War als hoofdact.

P: Black Sabbath zou zeker op de affiche staan, en Metallica. Dat zijn mijn 2 favoriete groepen.

D: Ik vind het een heel moeilijke keuze, ik vind zoveel groepen goed. Devin Townsend zou ik er graag zien spelen, met Strapping Young Lad. Daar hou ik wel van.

P: En het festival zou…

D: …In Japan zijn! Ik wil dolgraag eens naar Japan. Ik ben er nog nooit geweest.

P: Japan? Ja, daar kunnen we samen wel eens naartoe.

D: Ik zal Metallica eens bellen, vragen of ze in ons voorprogramma willen spelen (lacht).  

Bedankt voor het interview, en veel succes met de show!

Terwijl we terug naar buiten wandelden, mijmerde Daniel nog even over zijn herinneringen aan de Biebob.

“Ik heb veel goede herinneringen aan deze zaal, ik ben hier echt al vaak geweest. Ik denk dat dit ongeveer de 6de keer is dat ik hier optreed. Ik ben hier ook een paar keer met Sabaton geweest, en nu voor de 2de keer met Civil War. Ik heb hier al veel vrienden gemaakt, tijdens toffe feestjes. (Wijst naar een sticker op een deur) Dat is zelfs een sticker die ik hier nog heb geplakt, van ons voorprogramma van de vorige keer, Katana. Geweldige band.”


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?