Vooruitblik: Miracle Metal Meeting 2021

Gepubliceerd door Jennifer op 04/09/2021 - 16:30

Op zaterdag 11 september vindt in Deinze de tweede editie van Miracle Metal Meeting plaats. Het festival pakt uit met een gevarieerde en Belgische line-up, met daarbij een internationale headliner. Wij blikken al eens vooruit naar wat er allemaal op het programma staat daar in Deinze.

Organisator Miracle vzw is ontstaan vanuit de ambitie om Deinze en de Brielpoort terug op de kaart te zetten als concertstad en -zaal. Deinze heeft immers een rijke geschiedenis op dit vlak. Ooit speelden o.a. U2, Dire Straits, Slayer, AC/DC, Alice Cooper, Dream Theater, Scorpions, Motörhead, Pantera en vele andere topbands in Deinze. De Brielpoort was ook de plaats waar de eerste edities van het Alcatraz Festival georganiseerd werden.

In 2019 was er de eerste editie van Miracle Metal Meeting met Belgische toppers als Fleddy Melculy en Channel Zero als headliners. De tweede editie had vorig jaar moeten doorgaan, maar omwille van de coronabeperkingen moest die worden uitgesteld. Omdat de Brielpoort nog steeds gebruikt wordt als vaccinatiecentrum wijkt het festival dit jaar uit naar de parking van het RAC aan de Brielstraat, amper enkele honderden meters van de Brielpoort. Miracle Metal Meeting wordt dus een openlucht festival. Door het gebruik van het Covid Safe Ticket zijn er ook geen coronamaatregelen nodig: geen mondmaskers of afstand houden dus! Dat zal de sfeer zeker ten goede komen.

Photo Credit
Iwein Roelens
Fleddy Melculy op Miracle Metal Meeting 2019.

Maar goed, wie kunnen we zaterdag nu allemaal aan het werk zien?

Turpentine Valley bijt om 15 uur de spits af. Dit trio uit Zulte brengt instrumentale post-metal: een zware maar meeslepende muur van geluid. Eind 2019 brachten ze hun debuutalbum Etch uit bij Dunk! Records, waarmee ze door omstandigheden amper live hebben kunnen uitpakken. Hun muziek kan je wel al kennen vanuit de fictieserie ‘De Twaalf’. De band zat deze zomer ook al in de studio om nieuw materiaal op te nemen. Dus wees op tijd en laat je meeslepen door het zware atmosferische geluid en de passie van Turpentine Valley.

Carneia is al sinds 2008 actief in het post-metal genre. Zanger Jan Coudron stond tijdens de eerste Miracle Metal Meeting reeds op de affiche met King Hiss. Geïnspireerd door bands als Tool en Faith No More ontwikkelde Carneia in de loop der jaren een eigen smoel. De band creëert een eclectische geluidsmuur doordrongen van weldoordachte riffs en gevarieerde stevige ritmes. Dit alles wordt overgoten met een saus van krachtige zanglijnen, die het ene moment zachtjes zalven en je het andere moment vol op de kin raken. Een intense ervaring van een band met een uitstekende live reputatie.

Jan Coudron met King Hiss op de vorige Miracle Metal Meeting.

Dyscordia maakt al tien jaar concertzalen en festivals onveilig met hun oersterke melodieuze en progressieve sound. Begin 2020 verscheen hun jongste plaat Delete/Rewrite, waarvoor ze een uitverkochte releaseshow speelden in De Kreun in Kortrijk. De recensies waren lovend en de band wil dit album nu ook live promoten voor ze met nieuw materiaal in de studio duiken. Ook live spelen ze scherp en met passie. Niet te missen dus!

Om 18 uur is het de beurt aan Liar, een van de vaandeldragers van de West-Vlaamse H8000 scene in de jaren ’90. Ze maakten internationaal faam met loeiharde muziek met maatschappijkritische teksten, zoals het een hardcoreband betaamd. Na de release van hun laatste album Murder Manifesto verdween de band in 2006, maar eind 2019 was er een uitverkochte reünieshow in Depart in Kortrijk. Liar speelt dit jaar maar twee shows en speciaal voor Miracle Metal Meeting brengen ze een set met vooral nummers van hun album Deathrow Earth uit 1999. Hét moment om deze band nog eens live mee te maken dus.

Spoil Engine speelde (net als Dyscordia en Carneia) vorige maand nog op het Alcatraz festival. Ze speelden in het verleden ook al op de grootste metalfestivals en stonden in het voorprogramma van bands als Megadeth, Motörhead en Volbeat. Referenties die kunnen tellen. De Nederlandse frontvrouw Iris Goessens grunt en screamt als een furie en wordt begeleid door strakke gitaren en een pompende bas. In 2019 kwam hun album Renaissance Noire op de markt (met gastbijdrage van Jeff Walker (Carcass)), waarvoor ze veel lof oogsten. Ga je dus laven aan de melodische thrashmetalcore van deze Vlaams-Nederlands band.

Photo Credit
Stefaan Temmerman

Sub-headliner La Muerte bracht in 1984 hun debuut ep The Surrealist Mystery uit. De groep werd een cultband en was in de jaren ’80 en ’90 vooral populair in het buitenland. In 1994 kwam er na vijf albums en enkele ep’s een einde aan het succesvolle verhaal. In 2015 besloot La Muerte terug te keren in een nieuwe bezetting. Originele leden Marc Du Marias en Dee-J werden aangevuld met Michel Kerby (Wolvennest & Arkangel), Christian Z (Length Of Time) en Tino de Martino (Channel Zero). Na een uitverkocht comeback-optreden in de AB stond de trein weer op de rails en volgden concerten, festivals én nieuwe albums, met de zelfgetitelde plaat La Muerte in 2018 als (voorlopig) orgelpunt.

De headliner van de avond ging Miracle Metal Meeting dit jaar in het buitenland zoeken. Niemand minder dan Pantera zal op te podium staan in Deinze. Niet Dimebag Darrell, Vinnie Paul en co natuurlijk, maar de Italianen van Cowboys From Hell. "The Ultimate Pantera Tribute band" was de afgelopen jaren al verschillende keren te zien in De Verlichte Geest. De heren weten perfect de sfeer, sound en stijl van het ter ziele gegane Pantera te creëren en brengen deze legendarische band zo opnieuw tot leven. In 1994 was Pantera trouwens zelf nog te gast in de Brielpoort, daar sloten ze hun show toen af met jawel.. Cowboys From Hell.

Er zijn nog steeds tickets beschikbaar voor Miracle Metal Meeting, geen enkele reden dus om dit gezellige festival te missen! Voor 34,5 euro (40 euro bij tickets aan de deur) kan je erbij zijn en genieten van deze prachtige line-up.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?