Samenvatting

Recensie door Srachex op 05/10/2022
  • Uitgebracht door Pride & Joy Music
  • Metalfans score65

Beyond the Borders ligt in het verlengde van het voorgaande album, maar er is geen enkele evolutie in het spel van de muzikanten te horen. Enige vorm van lef of experiment wordt hardnekkig geschuwd. De tracklist is door enkele vreemde keuzes niet in balans.

Pluspunten

  • Niets noemenswaardigs

Minpunten

  • Geen evolutie t.o.v. het voorgaande album
  • Slechte keuzes in tracklist

Terra Atlantica is een Duitse band die sinds 2014 actief is en met Beyond the Borders zijn derde full-length uitbrengt. In 2020 recenseerde ik Age Of Steam voor deze website en concludeerde “symfonische powermetal die nergens wereldschokkend wordt, maar wel gebracht wordt door groep goede muzikanten”. Het is een quote waar ik nog steeds achtersta. Age Of Steam heb ik na het afsluiten van die recensie nog enkele keren beluisterd, wat voor een recensent toch een teken is dat de muziek je op een of andere manier geraakt heeft, want veel van de te recenseren albums leg je na het afronden van de recensie niet meer op, omdat er altijd nieuwe muziek blijft komen.

Beyond the Borders zal ik na dit schrijven waarschijnlijk veel minder opzetten. Niet dat dit een slecht album is geworden, maar alleen omdat het iets minder memorabel is dan het voorgaande album. Beyond the Borders ligt in het verlangde van het voorgaande album, maar er is geen enkele evolutie in het spel van de muzikanten te horen, waardoor het een trapje lager komt te liggen. Terra Atlantica kleurt volledig binnen de lijntjes die het voor zichzelf op de voorgaande twee albums heeft uitgetekend. Enige vorm van lef of experiment wordt hardnekkig geschuwd. Daar waar er op het voorgaande album regelmatig eens bombastisch werd, en ik denk bij voorkeur ook naar de onverwachte kortstondige screams op enkele nummers, blijft dit op dit album volledig uit.

Beyond the Borders start met relatief wat symfonische bombast op The Scarlet Banners, het zet een mooie verwachting voor het album, die helaas niet ingelost zal worden. Het tweede nummer na de intro, Far from Alive, is plots een semi-ballade en dit komt de balans van het album echt niet ten goede. Dit nummer had beter ergens op de zevende plaats gestaan. Door zulke nummers zo vroeg op de tracklist te zetten, zakt het album in als een mislukte soufflé. Eén van de weinige nummers die echt opvallen is Pirate Bay, dankzij een leuke piano-intro en een speels folky karakter.

Alleszins, de extreme verzamelaar van symfonische powermetal kan dit schijfje eens opzetten. Wie Terra Atlantica nog niet kent, kan beter Age Of Steam eens opzetten. Hopelijk hebben deze Duitsers op hun vierde plaat wat meer lef, anders zullen ze voor eeuwig in de schaduwen van de powermetal blijven zitten.

Beyond the Borders kende een release op 16 september 2022 via Pride & Joy Music.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?