Samenvatting

Recensie door Srachex op 10/08/2020
  • Uitgebracht door Pride & Joy Music
  • Metalfans score80

Terra Atlantica brengt symfonische powermetal die nergens wereldschokkend wordt, maar wel gebracht wordt door groep goede muzikanten. De insteek in de songteksten en het artwork is wel origineel en wordt gesmaakt. De liedjes vervelen op geen enkel moment en zijn voor liefhebbers van het genre zeker een aanrader.

Pluspunten

  • De muziek is goed doordacht
  • Verveelt op geen enkel moment
  • Thema in de teksten en artwork

Minpunten

  • Niet origineel (enkel voor diegenen die zich hieraan willen storen)

Terra Atlantica is een jonge band uit Duitsland en speelt op Age Of Steam powermetal met een stevige insteek van symfonische elementen en een degelijke portie drama. Volgens de bijgeleverde biografie werden deze mannen geïnspireerd door hun idolen zoals Edguy, Avantasia en Rhapsody.

Dit laatste is op Age Of Steam goed te horen. De powermetal die de heren brengen is nergens wereldschokkend, maar wordt wel goed gebracht. Het thema van deze plaat is het mythische Atlantis en de geavanceerde technologie die de stad rijk zou zijn. Er is tevens ook een insteek van steampunk in de teksten en het artwork.

Na de voor dit genre verplichte cinematografische intro knalt Across The Sea Of Time uit de speakers. Het nummer kent veel symfonische bombast en spreekt me onmiddellijk aan. De vergelijking met de eerdergenoemde bands is duidelijk, denk hierbij aan theatrale, symfonische arrangementen en multipele vocalen in het refrein. Niets dat enorm origineel is, maar deze band brengt het wel goed. En dat is een verdienste op zich! Het tweede nummer Mermaids' Isle is minder bombastisch dan het openingsnummer en laat een nummer horen met een grote meezingbaarheid in het refrein. Ook dit laatste geldt voor Age of Steam en hier weet ik de steampunk invloeden in de songteksten wel te waarderen. Het moet niet altijd over mighty warriors en draken gaan.

The Treachery Of Mortheon leunt dan weer heel dicht tegen Rhapsody aan. Hoewel de zanger zich niet met de grootste namen van het genre kan meten, wordt hij regelmatig door de bandleden versterkt. Pas op, ik wil de beste man niet beledigen – hij heeft wel degelijk een goede powermetalkeel – maar het verschil met bijvoorbeeld Fabio Lione op een nummer dat duidelijk door Rhapsody werd geïnspireerd is wel groot.

Met dit laatste wil ik tot de slotsom komen. Terra Atlantica brengt symfopower die nergens wereldschokkend is, maar wel getuigt van een groep goede muzikanten. De insteek in de songteksten en het artwork is wel origineel en wordt gesmaakt. De liedjes vervelen op geen enkel moment en zijn voor liefhebbers van het genre zeker een aanrader. Een hoogvlieger is Terra Atlantica op het tweede album nog niet, maar ze steken wél al met kop en schouders uit de grijze middenmoot. Alleen daarvoor een klein applaus. Persoonlijk zal ik deze band blijven volgen.

Age Of Steam kent een release op 14 augustus via Pride & Joy Music.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?