Vooruitblik GMM 2019: Zondag

Gepubliceerd door Jennifer op 16/06/2019 - 10:31

Nu donderdag begint Graspop Metal Meeting 2019! Hoog tijd dus om je tent in te pakken, je tickets te zoeken en te beslissen welke bands je wil gaan zien. In het laatste deel van onze vooruitblik bespreken we de bands op zondag 23 juni, de dag waarop KISS afscheid neemt.

IJslandse folkmetal, Geezer Butler en de Hardcore Stage

De laatste festivaldag opent met de Britse hardrockband FM op Mainstage en de jonge Spaanse thrashers van Crisix in de Metal Dome. Voor de Britten is het al hun derde passage in Dessel, Crisix speelde wel al vaker in België maar maakt nu ook hun debuut op GMM. Na FM staat Inglorious op het hoofdpodium. De band van zanger Nathan James bestaat amper vijf jaar maar dompelt ons helemaal onder in de hardrock van de jaren ’70. Helemaal gloednieuw is Deadland Ritual. De classic hardrockband werd pas vorig jaar opgericht, maar bestaat volledig uit ervaren muzikanten. Met voormalig Black Sabbath bassist Geezer Butler als bekendste. Iets helemaal anders intussen in de Marquee. Het IJslandse Skálmöld brengt Viking/folk metal in hun eigen taal. Meezingen op eigen risico! Voor vette riffs moet je dan weer in de Metal Dome zijn. Orange Goblin komt ons live voorzien van hun kenmerkende mix van stonerrock en heavy metal. Ze komen The Wolf Bites Back voorstellen, hun negende plaat alweer.

GMM 2018 sfeerfoto

Op de Jupiler Stage krijgen we op zondag uiteraard opnieuw hardcore. Aftrappen doen we met het Amerikaanse Power Trip dat crossover thrash speelt, wat een mengeling van hardcore en thrash metal is. De Nederlanders van Born from Pain brachten eerder dit jaar een nieuw album uit. Ze draaien al meer dan twintig jaar mee en mogen het hardcore feest helemaal openbreken. De pit kan gewoon doorgaan bij Terror. Met alweer een nieuwe plaat (en een nieuwe drummer) onder de arm komen de Amerikanen voor de vijfde keer Dessel veroveren. Ook de Britse metalcoreband While She Sleeps komt terug met een nieuw album naar GMM. Headliner van de Jupiler Stage op zondag is Sick of It All. De hardcore veteranen toeren al meer dan 25 jaar met dezelfde bezetting, en blijven intussen ook interessante platen maken. Ook bij hun negende doortocht op Graspop zullen de broertjes Koller en co er weer een energiek feestje van maken, zoveel is zeker.

Progressieve, symfonische en melodische death metal

Terug naar de middag dan, want dan is het tijd om de beentjes los te gooien. Na Skálmöld mag immers Equilibrium het podium op in de Marquee. De Duitse paganmetalband brengt Germaanse verhalen op stevige folkdeuntjes, en dat kan uiteraard het best in het Duits. Op het hoofdpodium staat intussen Delain. De Nederlandse band van frontvrouw Charlotte Wessels en keyboardspeler Martijn Westerholt bracht dit voorjaar de EP Hunter’s Moon uit. Fans van symfonische metal kunnen deze groep maar beter in hun agenda zetten. Het Franse Gojira werkt momenteel aan een nieuw album. Dat zullen ze op GMM nog niet mee hebben, maar de progressieve deathmetalband heeft intussen wel een mooi oeuvre opgebouwd. De band van de broers Duplantier is verantwoordelijk voor de revival van de Franse metalscene en verwerkt hun bezorgdheid over het milieu en de mensheid in hun nummers. Na Gojira nog meer vaste GMM-klanten op het hoofdpodium: In Flames komt alweer voor de achtste keer langs. De Zweedse grondleggers van de melodisch deathmetal verkenden intussen op elk nieuw album de grenzen van hun muziek. De band van Anders Fridén heeft met I, the Mask dit jaar opnieuw een album uit en dat komen ze maar al te graag voorstellen op Graspop. Voor hun nieuwe drummer en bassist wordt het een eerste kennismaking met het festival.

Intussen speelt in de Marquee het Italiaanse Fleshgod Apocalypse. Die stonden daar drie jaar geleden ook al eens en verbaasden toen iedereen met hun symfonische deathmetal. Intussen heeft drummer Francesco Paoli de microfoon overgenomen na het vertrek hun zanger. Op Graspop komen ze hun album Veleno voorstellen dat enkele weken geleden verscheen. In de Metal Dome krijgen we in de namiddag nog de hardrockband Nashville Pussy, gekenmerkt door hun brutale teksten over seks, drugs, drank en geweld. Living Colour zingt dan weer over politiek en racisme. De zwarte funkmetal pioniers hadden een hit met Cult of Personality. Insomnium stond nog nooit eerder op GMM, die lacune wordt dit jaar gelukkig verholpen. De Finse band is inmiddels een vaste waarde in de melodische deathmetal, en is al die jaren trouw gebleven aan hun stijl: epische songs met heerlijke gitaren en keyboards, die het ook live goed doen.

Vuurwerk op GMM 2018

80’s heavy metal, industrial horror en Possessed

Op het hoofdpodium mag Whitesnake de avond inzetten. Met hits als Here I Go Again en Still of the Night heeft de band van zanger David Coverdale groot commercieel succes geboekt. In mei verscheen uiteindelijk hun nieuwe plaat Flesh & Blood en daarbij hoort uiteraard een nieuwe wereldtournee. Op Mainstage 2 krijgen we nadien horror voorgeschoteld. Ex-White Zombie zanger en horrorfilmregisseur Rob Zombie heeft een nieuw album klaar, maar dat krijgen we voorlopig niet te horen. Zijn gelijknamige industrial metalband brengt wel ouder werk, met vaak bekende covers en uiteraard visueel ondersteund. Uncle Acid & the Deadbeats speelt deze maand op de grote Europese festivals te promotie van hun nieuwe plaat Wasteland. De Engelse band heeft een heel eigen geluid ontwikkeld; complexe muziek met stonerrock, heavy metal, doom en zelfs psychedelische rock elementen. Wie het allemaal liever wat harder en simpeler heeft kan op dat moment terecht in de Marquee. Possessed stond in de jaren ’80 aan de wieg van de death en black metal. Met hun demo Death Metal uit 1984 gaven ze het genre zelf zijn naam. Frontman Jeff Becerra, vanwege verlamming aan een rolstoel gekluisterd, blies de band nieuw leven in met zichzelf als enige originele lid. Sinds vorig maand ligt voor het eerst in meer dan 30 jaar een nieuw Possessed album in de winkel, benieuwd wat dat live gaat geven.

Het Noorse Kvelertak geldt al jaren als een van dé opkomende metalbands. Hun swingende ‘Black 'n' roll’ moet het intussen wel zonder zanger Erlend Hjelvik stellen. Zijn vervanger Ivar Nikolaisen schijnt echter even energiek te zijn. Een folkmetalfeestje intussen in de Marquee. Ook Eluveitie bleef niet gespaard van de nodige line-up wisselingen sinds hun vorige passage; de helft van hun toenmalige line-up speelt een dag eerder rond de middag op GMM. Maar de Zwitserse band is opnieuw compleet en bracht met Ategnatos eerder dit jaar al een tweede album uit in de nieuwe bezetting. Ideaal om ons een vijfde keer te laten onderdompelen in de Keltische traditie. Met later op de avond nog KISS heeft de organisatie op het hoofdpodium gekozen voor bands die -op zijn zachtst gezegd- het commerciële niet schuwen. Def Leppard boekte in de jaren ’80 grote successen met hun catchy heavy metal met popachtige melodieën. Hun drummer Rick Allen verloor in 1984 een arm bij een auto ongeval, maar bleef gewoon aan boord. Ze spelen inmiddels al 25 jaar met dezelfde bezetting en stoppen zit er niet meteen aan te komen, getuige hun verzamelalbum The Story So Far.

Cruelty and the Beast, een Zweedse oorlogsmachine en de laatste keer KISS

In de Marquee is het dan tijd voor Cradle of Filth. De Britse extreme metalband komt alweer voor de achtste keer naar GMM. Om de twintigste verjaardag van hun album Cruelty and the Beast te vieren zullen Dani Filth en co het album integraal live spelen. Afsluiter van de Metal Dome wordt dit jaar Hawkwind. De band werd 50 jaar geleden opgericht en is een van de grondleggers van de spacerock. De groep rond frontman Dave Brock bracht vorig jaar nog hun 31ste album uit en maakt hun debuut op Graspop. Begin jaren ’70 hadden ze een hit met Silver Machine met Lemmy achter de microfoon. Even later mag een andere Britse band de Marquee afsluiten. Carcass was ooit de inspiratiebron van de grindcorescene, voor ze evolueerden richting melodische death metal. Na een split halfweg jaren ’90 keerde de band in 2007 terug en bracht enkele jaren later het album Surgical Steel uit. Ze zouden al enige tijd werken aan een nieuwe plaat, maar eerst dus nog eens de Europese zomerfestivals.

Gene Simons op GMM 2015

Op het hoofdpodium komt de Zweedse oorlogsmachine Sabaton België nog eens veroveren. De powermetalband is nog steeds enorm populair in ons land met hun bombastische nummers over de hele oorlogsgeschiedenis. Bij hun zevende passage komen ze het WOI conceptalbum The Great War voorstellen, dat in juli verschijnt. Voor de gelegenheid brengen de heren zelfs een koor mee. Ze brengen al enkele nieuwe nummers mee, maar ook klassiekers als Swedish Pagans en Primo Victoria zullen zeker niet ontbreken. Dé headliner van zondagavond is natuurlijk KISS. De band van Gene Simmons en Paul Stanley is momenteel op afscheidstournee, genaamd (en gepatenteerd) de End of the Road tournee. We krijgen dus voor het laatst hun theatrale show te zien met ongetwijfeld alle grote hits. Volgend jaar mag de make-up de kast in en kunnen ze zich voltijds toeleggen op het bedenken van nieuwe merchandise, maar eerst kunnen we nog uitgebreid afscheid nemen met een overweldigende show. Met Rock and Roll All Nite gaan we al feestend de nacht in, een mooie afsluiter voor een ongetwijfeld alweer geslaagde Graspop editie.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?