Vooruitblik GMM 2019: Vrijdag

Gepubliceerd door Jennifer op 02/06/2019 - 11:06

Nog minder dan drie weken te gaan tot Graspop Metal Meeting! Nadat we vorige week al de bands voor donderdagavond onder de loep namen, begint nu het echte werk. Vandaag kijken we welke groepen er op vrijdag 21 juni op de (on)heilige weide in Dessel te zien zijn, de dag dat Slayer afscheid komt nemen van de Belgische fans. Tot eerder deze week waren er nog dagtickets voor vrijdag, maar intussen is GMM helemaal uitverkocht.

De laatste Belgen, Discharge en metal uit de vier windstreken

Voor de vroege vogels begint de dag al om 11u30, wanneer het Nieuw-Zeelandse Like A Storm het festival officieel mag openen op Mainstage 1. De hardrockband staat al voor de derde keer op Graspop en gebruikt, jawel, een didgeridoo in hun muziek. Dat metal echt wel in alle uithoeken van de wereld wordt gemaakt bewijst ook The Hu. Dit gezelschap uit Mongolië gebruikt traditionele folkinstrumenten en doopt hun eigen muziek Hunnu rock. Als je wil weten hoe dat klinkt mis je wel de laatste Belgische band op de affiche, nl: Wiegedood. De groep, met leden van Amenra en Oathbreaker, speelt muziek ter ere van een overleden vriend. Qua genre wordt hun muziek atmosferische black metal gedoopt, wat we wel zeker weten is dat hun intense live shows telkens een ware belevenis zijn. De eerste band op Mainstage 2 is intussen Death Angel. De thrashmetalband uit de Bay Area staat al voor de vijfde keer in Dessel. Ze komen hun recent uitgebrachte album Humanicide voorstellen en zijn lang niet de laatste fantastische thrashband op Mainstage 2 die dag. Iets helemaal anders is het Duitse Eisbrecher, hun catchy meezingbare industrial metal hoorde je ook vorig jaar al op de weide van GMM.  Nog meer op het podium op het middaguur: deathcore grondleggers Whitechapel en de reünie van de grunge band Candlebox uit Seattle.

De Jupiler Stage wordt pas om 14u00 op gang geknald door het Duitse To the Rats and Wolves. Die mogen met hun metal/trancecore het publiek opwarmen. De Britse metalcoreband Bleed from Within komt hun album Era voorstellen, waarna Municipal Waste de weide helemaal in vuur en vlam mag zetten. Hun loeiharde crossover thrash zet nogal eens aan tot hevige moshpits en overdadig headbangen, het is maar dat u het weet. In de vooravond mag Fever 333, het nieuwe rapmetal project van Letlive vocalist Jason Butler, optreden. Headliner van de Jupiler Stage is het legendarische Discharge. De band bestaat al meer dan 40 jaar en heeft invloed gehad op talloze metalbands en hele subgenres mee helpen ontwikkelen. Het D-beat genre is naar hen en hun karakteristieke drumbeat genoemd. Live nog steeds de moeite, dus zien we ze dit jaar voor het eerst op Graspop Metal Meeting.

Epicus Doomicus Metallicus en a Fistful of Thrash Metal

Sommige bands zijn al jaren vaste klanten op GMM, eentje daarvan is Hatebreed. Wanneer ze vrijdagmiddag weer alles vernielen op het hoofdpodium zal dat al voor de negende keer zijn. Ongetwijfeld opnieuw een heerlijk hardcore feestje. Crowbar en Combichrist komen dan weer voor het eerst. Crowbar is pionier van het sludge metalgenre, dat hardcore met doom metal combineert. Frontman Kirk Windstein neemt naast de zang ook met veel succes de gitaar ter hand. Combichrist is dan weer een project van de Noor Andy LaPlegua, die brengt al 15 jaar industrial metal en dancemuziek samen en mag die combinatie nu ook showen in de Metal Dome. In 2017 was Deep Purple headliner op Graspop, dit jaar krijgen we Glenn Hughes. De man was in de jaren ’70 enige tijd bassist en zanger bij Deep Purple en trekt nu de wereld rond met nummers uit die tijd.

Na de split van Nemesis richtte bassist Leif Edling Candlemass op. Het debuut van de Zweedse doom helden verscheen in 1986 en kreeg de fantastische naam Epicus Doomicus Metallicus. Vorig jaar kondigde Candlemass aan dat de zanger van dat album, Johan Längqvist, na dertig jaar terugkeert naar de band. Eerder dit jaar verscheen het album The Door to Doom, verwacht dus maar een combinatie van nieuwe nummers en tijdloze klassiekers. Eveneens uit Zweden is Deathstars, een opvallende band die industrial en gothic metal speelt met donkere pessimistische teksten. Na Deathstars krijgen we in de Metal Dome Carpenter Brut. De laatste jaren stonden er wel vaker aparte (als in totaal geen hardrock/metal/hardcore) acts op GMM; dit jaar is dat bijvoorbeeld het soloproject van de Fransman Franck Hueso. Zijn synthwave wordt op Graspop wel bijgestaan door enkele live muzikanten, voor de zekerheid hé. Cult Of Luna brengt ons dan weer post-metal gitaarmuren en kippenvelmomenten. Als u niet weet wat te verwachten: van hun recentste album Mariner werd tijdens een uitverkochte show in Kortrijk een live-dvd opgenomen. Op het hoofdpodium staat met Testament meer heerlijke Bay Area thrash. Big Four of niet, zanger Chuck Billy en co blijven ook na meer dan 35 jaar gewoon toeren en albums uitbrengen. Later dit jaar volgt een nieuwe plaat, maar eerst dus GMM voor een zesde keer veroveren. Nog meer thrash in afwachting van Slayer op Mainstage 2, ook Anthrax maakt opnieuw hun opwachting in Dessel. Sinds hun debuut Fistful of Metal maken Scott Ian en zijn kompanen snedige thrash. Op hun recentste werk, het album For All Kings, blijkt dat de heren er ook na bijna 40 jaar nog steeds staan, laat die moshpits dus maar komen! Tussen al die Amerikaanse thrash door kan je op Mainstage 1 nog kijken naar Architects. De Britse metalcore band heeft de laatste jaren serieus vooruitgang geboekt, maar daar leek een einde aan te komen met de dood van gitarist Tom Searle. Maar de band ging toch door en bracht afgelopen najaar de plaat Holy Hell uit die ze nu komen presenteren.

Vikingen, industrial black en Within Temptation

We zijn intussen aan de avond gekomen, met alweer een vaste waarde in de Marquee. Het Finse Children of Bodom komt hun tiende album promoten, dat enkele maanden geleden verscheen. Meerdere afscheidstournees op GMM dit jaar, maar Lynyrd Skynyrd is daarvan de oudste band. Na meer dan een halve eeuw komt de Southern rockband afscheid nemen met een eerste passage op Graspop. Een vliegtuigcrash betekende in 1977 het einde van de groep, maar 10 jaar later gingen ze toch door met Johnny Van Zant, de broer van de overleden zanger Ronnie Van Zant, achter de microfoon. In de Metal Dome staat nog de Amerikaanse hardrockband Starset die vooral populair is in eigen land, maar nu ook Europa wil veroveren. Een nog vreemdere keuze is Eagles of Death Metal. De rockband (nee, zeker geen death metal) van Josh Homme moet verdwaald geraakt zijn op weg naar Werchter. Geen nood echter, op Mainstage krijgen we op dat moment wel metal! De Vikingkrijgers van Amon Amarth brachten vorige maand hun nieuwe album Berserker uit. Ook op dat elfde album zijn de Vikingverhalen en -mythologie nog niet opgebruikt, en dus komen ze een zesde keer naar Dessel. De populaire Zweden zijn inmiddels uitgegroeid tot één van de vaandeldragers van de melodische deathmetal. Benieuwd wat ze deze keer uit hun helm toveren om de show nog iets epischer te maken.

Mysticum maakte in de jaren ’90 één album: In the Streams of Inferno. Samen met enkele demo’s genoeg om de band in de underground legendarisch te maken. Maar het trio ging uit elkaar en een tweede plaat kwam er nooit, tot in 2014 Planet Satan uitkwam. En dus staat de brutale industrial blackmetaltrein weer op de rails, klaar om dwars door de Metal Dome te razen. Afsluiter in de Marquee is Stone Temple Pilots. De Amerikaanse rockband heeft na het overlijden van hun frontman Scott Weiland lang en hard gezocht naar een opvolger, waarbij Chester Bennington even de microfoon overnam. Intussen is Jeff Gutt, vooral bekend van X Factor, aan boord gehesen om hun hits te zingen. Vorig jaar bracht de band een zelfgetiteld album uit (het tweede al) en nu komen ze dus nog eens naar Europa. De officiële headliner van de dag is het Nederlandse Within Temptation. Even leek het erop dat de symfonische metalband zou stoppen toen zangeres Sharon den Adel haar soloproject aankondigde. Intussen ligt er met Resist een nieuw album in de winkelrekken, dat al succesvol werd voorgesteld in de Lotto Arena. Dat mogen ze nu dus nog eens glansrijk overdoen op GMM. Hun stijl evolueert met elk album en is intussen behoorlijk ver weg van die symfonische metal roots geraakt.

Slaaaaaaaaayer

Om middernacht is het dan tijd voor de echte afsluiter, dan mag Slayer het podium bestijgen. Het nieuws dat de legendarische band ging stoppen sloeg in als een bom, al zat het er ergens wel aan te komen. Het overlijden van Jeff Hanneman, de exit van Dave Lombardo en natuurlijk het feit dat je de stijl van Slayer niet tot je 75ste speelt. Maar Slayer is een symbool van heavyness en het metalgenre in het algemeen. We gaan ze dus zeker missen. Stoppen doet Slayer uiteraard niet zonder een laatste wereldtournee, en daarin nemen ze ook afscheid van het Belgische publiek. Met hun laatste passage op Graspop zijn ze meteen de eerste band die tien keer aantreed op het grootste metalfestival van ons land. En omdat het kan: Slaaaaayer!

Volgende week gaan we verder met de bands van zaterdag 22 juni. Het nachtprogramma kan u in het eerste deel van onze vooruitblik vinden.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?