Sound Of Noise: de nacht van de zwarte mondmaskers

Gepubliceerd door voorzitter op 12/10/2020 - 20:17

Sound of Noise komt het dichtste bij een (zomer)metalfestival: met 800 mensen onder een tentzeil naar drie bands van eigen bodem kijken. Geen akoestische set of met een beperkte bezetting, maar met alle toeters en bellen. De ploeg van het Alcatraz-festival kreeg het voor elkaar op het coronaproof evenementenplein van de stad Kortrijk. Inzake virusveiligheid was echt helemaal niets aan het toeval overgelaten. Het werd in Kortrijk de avond of de nacht van de zwarte mondmaskers. Leuk dat zoveel bands die toegevoegd hebben aan hun officiële merch en dat heel wat metalheads zelf met naald en draad aan de slag zijn gegaan.

Photo Credit
Filip Van der Linden

Dyscordia mocht als eerste op het podium van Depart XXL en deed dat netjes op tijd, hoewel nog niet iedereen op zijn stoeltje in zijn of haar bubbel zat.  Voor deze progmetalband was dit nog maar het tweede grote concert dit jaar en dan nog opnieuw in Kortrijk. Begin dit jaar stonden ze nog in de Kreun voor de release van hun album Delete/Rewrite. De band speelde met een souplesse alsof ze sinds januari elke avond dezelfde set gespeeld hebben en ook de geluidsmix en het licht waren perfect geregeld. Dyscordia koos op Sound Of Noise voor de sterkste tracks uit hun drie albums, met sterke versies van Bail Me Out en A Perfect Day. Wat dan opvalt bij zo’n coronaproof stoeltjesconcert: de reacties van het publiek komen niet enkel van wie dichtst bij het podium zit, maar zijn netjes gespreid over het hele plein. Je kan niet even bij de toog gaan staan als er een band speelt die je net iets minder interesseert. Hopelijk is de viruscrisis voorbij tegen de volgende editie van het Alcatraz-festival, want daar zullen we de band van zanger Piet Overstijns dan hopelijk zelfs staand kunnen aanschouwen. In moeilijke tijden zijn het soms zo’n kleine dingen die een mens hoop geven.

Photo Credit
Filip Van der Linden

De Belgisch-Nederlandse metalcoreband Spoil Engine stond op Sound Of Noise om hun jongste album, Renaissance Noire, nog eens wat extra in de verf te zetten. Daarvan haalden liefst zeven tracks de set. Die werden aangevuld met drie tracks van voorganger Stormsleeper: Hollow Crown, Stormsleeper en Disconnect. Die laatste track mocht de set afsluiten en werd door zangeres Iris aangekondigd als een welgemeende fuck you. En dus gingen eens niet de traditionele hoorns, maar wel de middenvingers de lucht in. De actie en de energie die je doorgaans met metalcore associeert bleef in Kortrijk beperkt tot het podium, al werden ook in het publiek grenzen verlegd door al zittend, met de vuisten in de lucht en met mondmasker te headbangen. Ook voor Spoil Engine leek het concert in Kortrijk een thuismatch en zangeres Iris kreeg het publiek makkelijk mee, wat ze ook vroeg of voorstelde.

Photo Credit
Filip Van der Linden

Evil Invaders mag als headliner aantreden van deze Belgische avond en maakte die rol helemaal waar. Joe en zijn band brachten een heel energieke set met een ongeziene gretigheid. En die vonk sloeg duidelijk over op het publiek. De set in Kortrijk deed heel hard denken aan hun live-album Surge Of Insanity van 2019. Het jongste studio-album van de Invaders, Feed Me Violence, dateert al van 2017. Opgeteld bij de ‘verplichte vakantie’ door de viruscrisis zou je dan toch de première van een paar nieuwe tracks verwachten, maar daar zullen de fans nog wat langer moeten op wachten.

De Invaders kunnen hun set niet volledig brengen. Na de Venom-cover Witching Hour gaat de stekker er uit, wat de band en het publiek gelaten aanvaarden. Wel is er nog een heel enthousiast eindapplaus voor de band en de organisatie. Tot we van het coronavirus verlost zijn, is een avond als Sound Of Noise het hoogst haalbare. Je kan op facebook jammeren over de overload aan regeltjes of je kan er –zoals de 800 mensen in Kortrijk – het beste van maken en er met volle teugen van genieten. Joe van Evil Invaders sloot de avond af met de mededeling dat ‘better times will come’ en we hopen dat hij gelijk heeft.

Photo Credit
Filip Van der Linden

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?