Zingem Beeft (17/09/2022, De Mastbloem, Kruisem)

Gepubliceerd door voorzitter op 20/09/2022 - 20:09

Zingem Beeft was dit jaar aan zijn vijfde editie toe en stak zowaar in een nieuw jasje, met een nieuwe locatie (De Mastbloem in Kruishoutem/Kruisem) en een nieuwe datum, want dit Oost-Vlaamse indoorfestival ‘verhuist’ op de kalender van november naar september. Tegelijk blijft de organisatie trouw aan de succesformule met een doorsnede van de beste metal die ons land momenteel te bieden heeft. Het was heel jammer dat de eerst aangekondigde headliner Spoil Engine verstek moet geven. Het had mooi geweest om die Belgisch-Nederlandse band in Kruisem aan het werk te kunnen zien met de nieuwe zanger(es), maar dat kan nog voor een volgende editie.

Photo Credit
Voorzitter

De early bird catches the worm en die lekkere hap werd verpersoonlijkt door Patroness, een band uit het Antwerpse die doom en black metal verwerkt tot een eigen sound. Deze band bracht eerder dit jaar het album Fatum uit en dat album vormde de hoofdmoot van de set, aangevuld met Dominae, een track van hun eerste demo en EP. Goeie nummers en de band speelde zijn set heel strak. Het is evenwel zanger Guy die met de meeste aandacht gaat lopen. Hij is een geboren entertainer en hij gaf niet op vooraleer hij de hele zaal ingepakt had. Hij dankte hen uitgebreid om al op zo vroeg aanwezig te willen zijn en dan ook nog eens ‘niet weg te lopen naar de toog’. Patroness smaakte in Kruisem beter dan een Primus van het vat.

Undeceive / Dominae / Crows Upon The Throne / Atonement / Seclusion / Fatum

Photo Credit
Voorzitter

Stories From The Lost brengt postmetal met een progressieve toets. De band uit Zottegem bracht al vier albums uit en daarvan is Alternate Endings uit 2020 het meest recente.De band werkt al even aan ideeën voor nieuwe nummers, maar daarvan kregen we nog niks te horen. Zingem Beeft was de laatste halte van hun Alternate Endings-tournee en behalve die tracks kregen we in Kruisem nog één oudere track, The Haze.Stories From The Lost was op Zingem Beeft niet de bekendste band, maar deze band was wel voor heel wat ensen een aangename ontdekking en dat leverde heel wat spontaan applaus op.

Of Savage Seas / The Watchmaker / Raven's Misanthrophy / The Concept Called God / I, Lithopaedion / Coma Vault / The Haze

Photo Credit
Voorzitter

Carrion worstelde op Zingem Beeft met het geluid en dat enerveerde vooral zanger Sven. Deze deathmetalband wil binnenkort een nieuw album voorstellen en dan zijn de verwachtingen altijd wat hoger gespannen. In Kruisem bracht Carrion nog veel ouder werk, uit Time To Suffer uit 2018, en ook al vier nieuwe tracks. Voor het nieuwe Genetic Alteration werd in De Mastbloem zelfs een liveclip opgenomen. Voor Carrion was het zo goed als een thuismatch en de fans waren tevreden.

Torment / Mutilation / In The End, There Is Only Death / Mental Vortex / Supreme / Genetic Alteration / Defiled Sanity / Morbid Nailgun / Erodication 

Photo Credit
Voorzitter

Your Highness mixt sludge met groovemetal en stoner. Deze band bracht zopas nog de EP The Ragbag Vol. 1 uit en meestal wil dat zeggen dat daar een Vol. 2 op zal volgen. Die opvolger werd in Kruisem inderdaad aangekondigd. Eerder dit jaar speelde deze band nog de Morgue aan flarden op Alcatraz Open Air en dat deden ze nog eens netjes over in Kruisem, al had zanger Ben te maken met koorts en een zere keel (maar met een negatieve coronatest). In het publiek werd bij Your Highness driftig gezwaaid met een opblaaslama. We geven het gewoon maar mee.  

To Dust / Devil's Delight / The Flood / Born Anew / Black Moon / Black Fever / Done / Desertkater

 

Photo Credit
Voorzitter

Cobra The Impaler was de vervangende subheadliner en deze band wist iedereen in het publiek meteen te imponeren. Hun veelgeprezen debuutalbum Colossal Gods opende de deuren naar heel wat grotere festivals zoals de Lokerse Feesten en ook al Alcatraz Open Air. We zagen deze band vorig jaar aan het werk op Headbanger's Balls Fest in Izegem en man, wat zijn die nog gegroeid sindsdien. De allure op het podium matcht volledig met de hoge ambities van de muziek. Van hun album hebben ze op Zingem Beeft enkel Tempest Rising niet gespeeld. 

Colossal Gods / Mountains / Demigods / Spawn Of The Forgotten / Scorched Earth / Spirit Of Lyssa / Blood Eye

 

Photo Credit
Voorzitter

Reject The Sickness promoveerde door het afzeggen van Spoil Engine tot headliner en deze melodic deathmetalband heeft al verschillende Europese tournees op zijn palmares. Deze band deed net nog een Europese tournee als support van Vader en speelde eerder op Metaldays en Graspop. De band maakt al podia onveilig sinds 2007 en bracht in Kruishoutem een dwarsdoorsnede van de drie albums. Dit was niet alleen muzikaal een heel degelijke set, ook de lichtshow maakte het helemaal af. Aan het misschien overbodige confettikanon en het verbruik van de rookkanonnen afgemeten zou je niet denken dat ons land stilaan in een economische crisis zit.

Disconnect / Disapproval Of The Weak / The Plague Of Life / Burning Soil / My Ire / Slack Muscles Heal / My Agony / Heaven Turns Black / Saviour / The Furrow Of Our Soul / Reset / We All Burn

Net nu het na corona opnieuw allemaal mag en kan, worden heel wat concerten en festivals afgelast. De kosten liggen te hoog, de verwachte inkomsten te laag. Dat een nog relatief klein festival als Zingem Beeft dan standhoudt en zelfs veel meer volk trekt dan de vorige jaren, verdient alle lof. Op naar 16 september 2023 voor de volgende editie.

 

 

 

 

 

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?