Headbanger's Balls Fest: geduld wordt beloond

Gepubliceerd door voorzitter op 05/10/2021 - 22:22

Ook bij de Vlaamse metalheads is de knaldrang groot na de coronapauze die veel te lang duurde. De Leest in Izegem stond dan ook volgepakt met zowat 600 bezoekers voor Headbanger’s Balls Fest. De dans-/mosh-benen bleken nog wat stram, maar naarmate het drankverbruik vorderde werd ook dat aandachtspuntje rechtgezet.

Cobra The Impaler kreeg de ondankbare taak om reeds om 14u30 als eerste het podium op te gaan, maar deze nieuwe Belgische metalband met (ex-)leden van o.m. Hæster, Aborted, Almighty Mighty, Von Detta, Majestic Sun en BEAR, greep deze kans met beide handen. Een album is er nog niet. Dat komt pas volgend jaar in februari uit. Headbanger’s Balls Fest was de eerste echte vuurdoop voor deze band, hoewel je dat aan niets kon merken. De band kreeg al snel de handen op elkaar voor zijn energieke en strakke set.

 

Colossal Gods – Mountains – Demigods – Scorched Earth – Spirit Of Lyssa – Blood Eye - Tempest Rising

Crossoverband Toxic Shock leek in Izegem de tactiek van de verschroeide aarde te willen inzetten, maar het publiek reageerde net iets minder enthousiast. De band uit Antwerpen speelde nochtans een puike set en toonde zijn tanden met een mix van thrash en hardcore. Vooral zanger Wally leek door demonen bezeten. Hij werkte zich in het zweet, maar kreeg het vuur niet aan de lont. Dit had nochtans een leuk feestje kunnen worden.

 

SPOS – Great Great Gft – On Thin Ice – 1986 – The Survivalist – Godless – Mr T – Inner Demons – City Love – Singalong Letdown – 2016 Mentality - 366ick Days – I Shot Joe Biden – Don’t

Signs Of Algorithm stond reeds op Graspop en Metaldays en volgende zomer reizen ze opnieuw af naar Tolmin voor dat Sloveense metalfest. Een band met ervaring en veel zelfvertrouwen dus en na een sterke set werd Signs Of Algorithm daarvoor beloond met de eerste moshers van de dag. Sinds Harbinger uit 2016 bracht deze metalcoreband nog geen nieuw album uit en dat wordt misschien wel eens tijd.

 

Deathcore – Shadows Remain – Sunchaser – Next Level – Skincrawler – The Bitter End – Harbinger – Dictator – Terrifying Terrorist – We All Bury Our Sins

De laatste band van het Belgische hoofdstuk op Headbanger’s Balls was Psychonaut. Deze Mechelse postmetalband kan steevast op veel enthousiasme rekenen bij het publiek en dat was op 2 oktober niet anders. Hun set was opgebouwd uit tracks uit hun recentste album (Unfold The God Man) en dat werd zeker gesmaakt in Izegem. De band tankte vertrouwen – voor zover dat nog nodig was – bij elke lovende reactie van de honderden fans en wist zeker tal van nieuwe zieltjes te winnen.

 

Halls Of Amenti – The Story Of Your Enslavement – Nothing Is Consciousless - All I Saw As A Huge Monkey – Kabuddah –The Fall Of Consciousness

De Nederlandse deathmetalband Pestilence mocht als eerste buitenlandse band aantreden. Het nieuwe album Exitivm kreeg een hoofdrol in de setlist, maar er was ook aandacht voor klassiekers. De Nederlandse band speelde al vaak in België (Graspop, Alcatraz, Antwerp Metal Fest, …) en stelt zelden teleur. Het duurde niet lang of het publiek zorgde spontaan voor een enthousiaste moshpit en ook de eerste crowdsurfers van de dag kwamen voorbij.

 

Deificvs – Sempiternvs – Dehrydated – Process of Suffocation – Horror Detox – Sinister – Necromorph – Non Physical Existent – Twisted Truth – Lost Souls – Dominatvi – Out Of The Body – Land Of Tears

Phil Campbell And The Bastard Sons werden in Izegem onthaald als helden. Campbell was meer dan 30 jaar de vaste gitarist bij Motörhead en na het overlijden van frontman Lemmy trad de Britse gitarist naar voren met zijn eigen band, met daarin drie zonen en zanger Neil Starr. Die laatste werd nog niet zo lang geleden opgevolgd door Andrew Hunt. Die heeft niet de looks van Lemmy, zijn stem komt niet in de buurt van die van Lemmy en hij moest voor sommige lyrics al eens spieken, maar de Motörhead-klassiekers gingen er in Izegem in als zoete koek. De eigen nummers van Phil Campbell And The Bastard Sons steken ook niet hard af tegen die van Motörhead en werden bijna net zo enthousiast onthaald. Veel dichter bij Motörhead zal je als fan niet meer komen.

 

We’re The Bastards – Step Into The Fire – Rock Out – Big Mouth – Son Of A Gun – Born To Raise Hell – Dark Days – Get On Your Knees – These Old Boots – Ramones – Ringleader – Silver Machine – Ace Of Spades - Killed By Death – Sharp Dressed Man – Going To Brazil

Headliner Orange Goblin was – net als elke andere band – met veel goesting naar Izegem gereisd. Deze Britten stonden in de jaren ’90 mee aan de wieg van de stoner(metal). België was het eerste land buiten de UK waar ze live mochten gaan spelen en dat zijn ze bij Orange Goblin nog niet vergeten. Zanger Ben Ward bedankte dan ook uitgebreid het publiek en de organisatie voor hun eerste continentale post-coronaconcert. Ook waren er woorden van lof voor Pestilence ('helden voor ons') en Lemmy, aan wie ze in de bisronde een nummer opdroegen. Presentator Dafus deelde het enthousiasme van de band en van het publiek en was de eerste stagediver van de dag. Orange Goblin bracht op Headbanger’s Balls Fest uit elk van hun negen albums minstens één track, met de nadruk op het oudste materiaal. Als eerste band van het festival kreeg Orange Goblin een bisronde waarbij de band aankondigde liefst 20 nieuwe tracks te zullen gaan spelen. Een grapje uiteraard, maar de fans zitten wel al even te wachten op nieuw materiaal. Orange Goblin was de perfecte afsluiter.  

 

Solarisphere – The Ballad Of Solomon Eagle – The Filthy & The Few – Saruman’s Wish – Auatic Fanatic – Your World Will Hate This – Made Of Rats – Blue Snow – Some You Win, Some You Lose - The Man Who Invented Time – The Fog – Sons Of Salem – Scorpionica – The Devil’s Whip – uincy The Pigboy – Red Tide Rising

 

We hebben er wat moeten op wachten, maar Headbanger’s Balls Fest loste de verwachtingen in alsof corona nooit bestaan heeft. Volgend jaar op 7 mei is er alweer een nieuwe editie van dit knappe indoorfestival.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?