Wat brengt 2020?

Gepubliceerd door Srachex op 09/01/2020 - 11:14

Ook bij metalfans.be wordt het nieuwe jaar feestelijk ingehuldigd. We wensen al onze lezers een prettig 2020 en in navolging hiervan willen we graag met jullie naar het nieuwe jaar vooruitblikken. Wat brengt 2020 op gebied van metal? Hierover berichten we jullie op dagelijkse basis, maar in dit bericht willen het licht even laten schijnen op mogelijke releases waar we nog geen of slechts weinig aandacht aan hebben gegeven: de geruchtenmolen van 2020 laten we maar zeggen. De releases waar we wel al over bericht hebben, vindt u terug op de albumpagina van onze site.

Zo liet Indie Records in een recent bericht weten dat we bijvoorbeeld van Carpathian Forest in 2020 nieuwe muziek mogen verwachten. Het laatste echte wapenfeit Fuck You All!!!! - Caput Tuum in Ano Est dateert alweer van 2006. Of wordt 2020 het jaar dat we EINDELIJK die nieuwe Dragonland gaan zien? De band denkt tegen de zomer van 2020 al hun nieuwe songs klaar te hebben. Wat niet te vroeg zal zijn, want Under the Grey Banner blaast dit jaar alweer negen kaarsjes uit. Van die andere fantasy inspired metalband Fairyland, weten we dat het vierde album Osyrhianta zo goed als klaar is. Maar de huidige zanger Francesco Cavalieri had het in 2019 te druk met Diggy Diggy Holes te graven en daarom heeft de band besloten de release uit te stellen.

Fairyland gaf in 2019 reeds deze teaser weg van de cover van hun nieuw album.

Ook Sean Peck heeft niet stilgezeten, want niet alleen beloofde hij via The Three Tremors nieuw werk, onze ogen blijven uiteraard gericht op Death Dealer waar een nieuw album opgenomen werd. Marilyn Manson beloofde eind 2019 een nieuw album ‘Full Of Drama’  en gezien dit er niet kwam, mogen we misschien geloven dat dit het levenslicht zal zien in 2020? In ongeveer dezelfde hoek zit Rob Zombie. Daar waar 2019 het jaar van de film was voor de regisseur Zombie, zal 2020 dan het jaar van de muzikant Zombie worden? Wij hopen van wel, want de opvolger van The Electric Warlock Acid Witch Satanic Orgy Celebration Dispenser zou reeds ruime tijd volledig klaar zijn.

Inquisition werd in 2018 van Season of Mist getrapt na een vermoedelijk pedofilieschandaal in 2007. Dagon werd door de rechtbank vrijgesproken en heeft deze geruchten steeds ontkend. Toch heeft Inquisition in 2019 te kennen gegeven dat ze een nieuw album klaar hebben… In eigen beheer? Aan de andere kant van het blackmetal-spectrum vinden we Finntroll met een magische datum: 14 augustus 2020. Ook Cradle Of Filth mikt naar augustus 2020, ze cancelden zelfs enkele optredens om naar de studio te kunnen gaan!

Primal Fear is in de studio getrokken om een opvolger van het twee jaar oude Apocalypse te schrijven. Uiteraard zit Ralf Scheepers’ andere vriend Kai Hansen even niet meer in met Gamma Ray, maar wel met Helloween waar hij samen met Michael Kiske terugkeert voor een nieuw album. Grave Digger heeft reeds een specifieke datum vrijgegeven voor hun twintigste album, nl: 29 mei 2020. Over spoken en boze geesten gesproken: Ghost zal in 2020 welgeteld één show spelen, want Tobias Forge verwacht het merendeel van dit jaar in de studio door te brengen om de opvolger van Prequelle op te nemen. Nadat Nils Patrik Johansson uit Civil War stapte, trok de band Kelly Sundown Carpenter aan. In 2019 kregen we de single Dead Man’s Glory en de belofte van een nieuw album. En Nightwish heeft inmiddels een datum geprikt voor de opvolger van het vijf jaar oude Endless Forms Most Beautiful, fans mogen 10 april in hun agenda aanstippen.

Michael Kiske opnieuw in de studio met Helloween.

Op gebied van death mogen we nieuw werk van Carcass verwachten, daar Surgical Steel alweer zeven kaarsjes zal uitblazen. Gojira daarentegen is het gros van 2019 bezig geweest om de opvolger van Magma klaar te stomen.

In de Benelux mogen we dan weer een tiende album verwachten van After All. Carach Angren gaf op de sociale media volgende boodschap mee: “Update from the grave: Mixing is done!” #joepie. En vermoedelijk zal The Monolith Deathcult met een derde luik hun V-trilogie afsluiten.

Op gebied van folk zullen de blikken in 2020 vooral gericht worden op Ensiferum. De Finnen zitten namelijk in de studio om hun achtste full-length op te nemen. Ook in het verre Noorden stomen Enslaved alweer hun vijftiende album klaar.

De oude karren en fossielen mogen we natuurlijk ook niet vergeten: Running Wild, Accept, Ozzy Osbourne, King Diamond, Armored Saint, Anthrax en Megadeth hebben allemaal ook aangegeven aan het werk te zijn aan een nieuw album of het reeds klaar te hebben. Nog thrash, maar niet behorende tot ‘The Big Four’, Heathen heeft eindelijk de tijd gevonden om het sublieme The Evolution of Chaos uit 2010 van een opvolger te voorzien.

Armored Saint in de studio

Sorcerer zal de doomy kant van deze uiteenzetting moeten sterken. De Zweden hebben in 2019 veelal in de studio vertoefd om hun derde album in te blikken. Tom G. Warrior beloofde in een interview – dat hij deelde op zijn sociale media – dat er twee releases in de maak zijn voor Triptykon: de eerste zou reeds in april het levenslicht zien en is de live vertolking van het driedelige Requiem-epos dat een deel voor Celtic Frost werd geschreven en voor een speciale show werd vervolledigd met het Metropole Orkest op Roadburn 2019. De tweede release zou over het derde album van Triptykon gaan.

Hatebreed heeft de banner op facebook aangepast naar: “New Album Spring 2020”. Ook Lamb Of God (dat na 20 jaar verdergaat zonder Chris Adler) zal na vijf jaar eindelijk een nieuw album op de markt brengen.

Uiteraard werden Iron Maiden en AC/DC weer in of rond de studio gespot, maar die geruchten kunnen we voorlopig nog niet hard maken. Deze lijst is verre van incompleet. Weet u nog van welke bands we in 2020 iets concreets mogen verwachten? En naar welke release kijk jij het meeste uit?


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?