Vooruitblik GMM 2018: Zondag

Gepubliceerd door Jennifer op 17/06/2018 - 10:29

Nog vier nachtjes slapen en het is zover: Graspop Metal Meeting 2018! In het laatste deel van onze vooruitblik stellen we vandaag het programma van zondag 24 juni voor. Een dag met Hollywood Vampires, Judas Priest en Ozzy Osbourne. Net als de rest van Graspop 2018 is ook zondag al een tijdje helemaal uitverkocht.

Pro-Pain, Adrian Vandenberg & het hardcore podium

Na twee of drie dagen muziek, drank en feesten is menig festivalganger waarschijnlijk niet geneigd om op zondagmiddag alweer op de weide te staan. Maar om 12 uur probeert Adrian Vandenberg, ex-gitarist van Whitesnake, ons toch te overtuigen aan het hoofdpodium te staan. Sinds enkele jaren is de Nederlander terug in het metalcircuit met zijn Vandenberg’s MoonKings. Die hebben alweer twee albums op de teller en intussen ook al een live-reputatie opgebouwd. De Metal Dome wordt even later afgetrapt door het Braziliaanse Ego Kill Talent met stevige melodieuze rock/metal. Duitse doom/sludge metal is het eerste geluid dat je op zondag in de Marquee hoort, geserveerd door het duo Mantar. Intussen mag Pro-Pain het tweede hoofdpodium openen. Zanger Gary Meskil werd vorig jaar bijna vermoord in Brussel, maar daardoor laten de Amerikanen zich niet tegen houden. De band staat al voor de zesde keer op GMM en zal ons ook nu weer laten meegenieten van hun geniale muziek. Na Pro-Pain krijgen we op het hoofdpodium zowaar industrial metal. Het Duitse Eisbrecher moest in 2016 nog afzeggen, maar maakt het dit jaar goed door wel hun Graspopdebuut te maken. Op zondag geen thema’s op de verschillende podia, nagenoeg het hele metalspectrum staat er kriskras door elkaar gepland. Uitzondering op die regel is uiteraard de Jupiler Stage, die wordt weer bezet door vooral Amerikaanse metal- & hardcore bands. De Duitse post-hardcoreband Employed to Serve gaat er al om 11u30 van start. Nadien is het tijd voor moshpits met de hardcore van Modern Life Is War en Knocked Loose. Blessthefall brengt dan weer eerder brave metalcore. Voor stevigere metalcore ben je bij Emmure dan weer aan het juiste adres. Zij komen terug met bad boy frontman Frankie Palmeri naar GMM. Headliner van het kleinste Graspoppodium is Thy Art Is Murder. De Australische deathcoreband is herenigd met zanger CJ en komt al voor de vierde keer naar Dessel om de weide in lichterlaaie te zetten.

 

 

Rap metal, Faeröerse folk & prog bands

Folkmetalband van de dag is Týr. De band uit de Faeröer eilanden speelt hun folk/viking metal gewoon op gitaren en zingt (vaak in groep) in hun moedertaal. Het Amerikaanse Powerflo komt op GMM hun debuutalbum voorstellen. De band met Billy Graziadei (Biohazard) en Sen Dog (Cypress Hill) vermengd rap met metal. Best een ongewone combinatie, maar al lang niet meer uniek. De volgende band op Mainstage 2 is immers Body Count met rapper Ice-T. De controversiële band is de pionier van de rapmetal en komt Graspop opnieuw onveilig maken met hun recentste album Bloodlust. Tussen deze twee groepen staat Billy Talent op het hoofdpodium. Onvervalste energieke punkrock, kwestie van de afwisseling erin te houden. In de Marquee staat intussen het Zweedse Shining. Die band, met frontman Niklas Kvarforth en gitarist Peter Huss, maakt al 20 jaar met (vaak negatieve) emoties doorspekte blackmetal. Na de Duitse metalcoreband Eskimo Callboy is het in de Metal Dome tijd voor progmetal. The Contortionist bracht enkele jaren geleden nog deathcore, maar inmiddels zijn ze overgeschakeld op progressive metal. Het wordt voor de opkomende band uit de VS hun debuut op Graspop. Eveneens bezig aan de weg omhoog is Tesseract. Het Britse kwintet bouwde de laatste jaren stevig aan hun reputatie en incorporeert diverse genres in hun progressieve sound. Carnivore A.D. is de band met Carnivore leden Louie Beato en Marc Piovanetti. Ook zonder de overleden Peter Steele staan die garant voor een stevige portie crossover thrash. Afspraak daarvoor in de vooravond in de Marquee.

Drie supersterren, Limp Bizkit & C.o.C.

Feest in de vooravond op Mainstage 1 want Limp Bizkit is terug. Fred Dust en de zijnen waren in 2012 nog headliner, maar staan intussen iets lager op de affiche. Maar een feestje bouwen zijn ze nog lang niet verleerd. Even later krijgen we een band die intussen een vaste waarde is geworden op GMM. Bullet For My Valentine komt bij hun zevende passage hun album Gravity voorstellen, dat eind deze maand verschijnt. Matt Tuck & co komen in Dessel nog eens demonstreren waarom ze intussen een gevestigde waarde zijn. Ook al jaren aan de top van hun genre en vaste klant op Graspop is het Italiaanse Lacuna Coil. De gothic metalband is inmiddels wel opgeschoven naar alternative metal, wat duidelijk was op hun recentste album Delirium. Zangeres Cristina Scabbia en haar mannen vertonen hun kunsten dit keer in de Maquee. Het Britse Skindred staat dan weer al 20 jaar garant voor een gevarieerde mix van stijlen. De band met zanger Benji Webbe bracht dit jaar het album Big Tings uit en komt daarmee nu Dessel op stelten zetten.

Pas voor de tweede keer wist Graspop de Amerikanen van Corrosion Of Conformity te strikken. Ze oogsten al decennia lof met hun unieke sound, die nog het dichtst aanleunt bij stoner rock of Southern metal. De band bracht eerder dit jaar het album No Cross No Crown uit, terug met Pepper Keenan achter de microfoon. Zeker een aanrader! Al mis je dan wel de grootste supergroep van het festivalweekend. Op Mainstage staat immers Hollywood Vampires. De band met Alice Cooper, Joe Perry en acteur Johnny Depp heeft enkele eigen nummers maar brengt ook hardrock klassiekers van onder meer The Who, AC/DC, David Bowie en uiteraard Aerosmith. De drie supersterren brengen nog enkele grote namen mee in hun band om het hardrockfeestje te verzekeren.

Firepower, elekto dance & het afscheid van Ozzy Osbourne

Soms experimenteert Graspop eens met iets nieuws. Dit jaar is dat duidelijk elektronische muziek. Op zondagavond bediend de fransman Perturbator zich van synthesizers om zijn synth- en darkwave te creëren in de Metal Dome. Nadien gaan we nog een stapje verder, want de afsluiter van de tent wordt The Bloody Beetroots Live. Het project dat dance en rock-'n-roll mengt was eerder al te zien op Tomorrowland. Veel is er nog niet geweten over de show, maar ze beloven alvast toch een live-band mee te brengen. In de Marquee op zondagavond een iets traditioneler festivaleinde. Al maakt Dead Cross, met drummer Dave Lombardo en zanger Mike Patton, hun eigenzinnige mix van hardcore en metal. De band bracht onlangs een EP uit, en komt ook hun debuutalbum van vorig jaar kracht bijzetten. Het Zweedse Meshuggah mag de tent afsluiten. De grondleggers van de djent komen hun laatste album The Violent Sleep of Reason promoten. Het beloofd een indrukwekkende show te worden met loodzware gitaren, complexe songs en de geniale drums van Tomas Haake.

Co-headliner van de dag is Judas Priest. De Britse heavymetal veteranen brachten dit jaar het uitstekende nieuwe album Firepower uit. Naast de nummers van de nieuwe plaat zullen ook klassiekers als Painkiller, Living After Midnight en Breaking the Law wel weer op de setlist van Rob Halford en de zijnen staan. The Priest is een van de grondleggers van de heavy metal en speelt dat ook 40 jaar later nog steeds zoals het hoort. De andere headliner van de dag is Ozzy Osbourne. Twee jaar geleden nam The Prince of Darkness in Dessel afscheid met Black Sabbath, dit keer komt hij langs met een solo afscheidstournee. Al is dat misschien ook niet zo definitief. Ozzy trakteert ons op het beste van zijn solo werk en ongetwijfeld enkele Sabbath klassiekers. Hij wordt een dagje ouder, maar het indrukwekkende repertoire blijft en Zakk Wylde is terug als leadgitarist! Officieel zijn we al maandag wanneer A Perfect Circle als allerlaatste het podium bestijgt. De alternative metalband met Tool zanger Maynard James Keenan staat voor het eerst op Graspop. Ze brachten dit jaar hun album Eat the Elephant uit, veertien jaar na het vorige. Een album dat een ander geluid bracht dan de vorige, benieuwd wat dat op GMM geeft. En dan rest ons enkel nog het afsluitende vuurwerk om deze Graspopeditie in stijl te beëindigen.

De redactie wenst jullie alvast een fijn festival toe en we zien jullie graag terug op de weide!

Vorige Graspop 2018 vooruitblikken gemist?


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?