Alcatraz Hard Rock & Metal Festival 2017: Dé vooruitblik

Gepubliceerd door Jennifer op 01/08/2017 - 21:29

Over amper 10 dagen is het weer tijd voor het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival in Kortrijk. De organisatie claimt al enkele jaren na elke editie dat het festival groot genoeg is, maar ieder jaar groeit Alcatraz verder. Ter gelegenheid van de tiende editie is er voor het eerst een volwaardige derde dag én een tweede podium! Maar liefst 40 bands staan er op het programma. Een vooruitblik.

Ondanks het tweede podium behoudt het festival het principe dat iedereen alle bands moet kunnen zien, geen overlappingen dus. Dat zorgt wel voor lange dagen, zo zal er op zaterdag meer dan 15 uur lang non-stop muziek te horen zijn op de Kortrijkse weide. Een serieuze marathon dus, al verwachten we niet dat iemand alle bands wil gaan zien, daarvoor zijn ze toch te verscheiden.

Drie headliners van topniveau

Headliner op deze verjaardagseditie is Korn. De Amerikaanse nu-metalband bewees dit voorjaar in de Lotto Arena dat ze er na 25 jaar nog steeds staan. Met hun nieuwe album The Serenity of Suffering onder de arm komen Jonathan Davis, Brian "Head" Welch en co in Kortrijk hun typische geluid verspreiden en het festival gepast afsluiten. Opnieuw mèt bassist Fieldy, tenzij die in extremis terug zou vervangen worden door een 12-jarige.

Op vrijdagavond topt het Zweedse Ghost de affiche. Papa Emiritus had wat problemen met zijn Nameless Ghouls, maar heeft zich intussen weer omringd met trouwe volgers. Helemaal klaar om als vanouds de satanische mis op te dragen met tegelijk stevig rockende én catchy nummers. Altijd een muzikaal en visueel spektakel.

De derde headliner is het Britse Saxon. De heavy metal iconen vieren dit jaar hun 40ste verjaardag. Biff Byford en co werken al enige tijd een aan nieuw album, het tweeëntwintigste al, dat er in januari 2018 moet komen. Op Alcatraz komen ze bewijzen dat er ook live nog steeds geen sleet op de machine zit.

Thrash/speed metal en bands van eigen bodem

Alcatraz geeft dit jaar ook kansen aan Belgisch talent. Op vrijdag mogen de locale prog-helden van Dyscordia en het deze zomer onvermijdelijke Evil Invaders het festival openen. Zaterdagvoormiddag kunnen we genieten van de stoner metal van King Hiss en op zondag staat de Antwerpse deathmetalband Carnation op de affiche. Van bij onze noorderburen krijgen we de deathmetal veteranen van Asphyx voorgeschoteld.

Alcatraz staat traditioneel garant voor veel snedige thrash; ook dit jaar is dat niet anders. Evil Invaders hebben we al vermeld, maar ook het Duitse trio Rage, de speedveteranen van Raven en Sacred Reich maken hun opwachting. Death Angel wordt stilaan de huisband van het Kortrijkse festival, ze zakken al voor de vierde keer in tien jaar tijd af naar Alcatraz. Het Amerikaanse Iced Earth combineert thrash met power metal en klassieke heavy metal. Ze komen in Kortrijk hun gloednieuwe album Incorruptible voorstellen. Ook de legendarische thrashveteranen van Testament staan weer op de affiche, dat is alweer geleden van toen Alcatraz nog doorging in de Brielpoort in Deinze.

Black, death en gothic in de Swamp

Voor het eerst telt Alcatraz een tweede podium, de Swamp gedoopt. Een tent waar de meer duistere genres helemaal tot hun recht kunnen komen. Van de deathmetal van Obituary, over de stoner/doom helden van Sleep tot het Noorse extreme progmetal kwintet Enslaved. Allemaal kan je ze aan het werk zien in de Swamp. Op zondagavond krijgen we met het Portugese Moonspell en het Britse Paradise Lost sfeervolle donkere gothic metal. Moonspell speelt integraal hun album Irreligious uit 1996, terwijl Paradise Lost hun nieuwe plaat Medusa alvast komt voorstellen. Tussendoor mag I Am Morbid het podium op. De band van zanger/bassist David Vincent werd vorige week bekend gemaakt als vervanger van Morbid Angel.

De Zweedse vikingen van Amon Amarth staan uiteraard op de Prison Stage, ofwel het hoofdpodium. De koningen van de melodische death metal touren met hun album Jomsviking en verzorgen daarbij ook de show. Drakenkoppen, vuureffecten en strijdende vikingen zullen uw deel zijn, up the horns! Op zaterdagavond krijgen we dan zowaar black metal op Alcatraz. Ex-Immortal frontman Abbath en het Amerikaanse Wolves in the Throne Room mogen er de tent afsluiten. Die laatsten spelen hun show na headliner Saxon, tot twee uur ’s nachts. Ook de godfathers van de black metal zijn aanwezig, het Britse Venom.

(Britse) heavy metal, hard rockers en stoner riffs

Al past Venom misschien beter in een ander thema op Alcatraz: de NWOBHM. Naast Saxon en Venom wordt de golf Britse heavy metalbands ook vertegenwoordigd door Raven en de reünies van Sweet Savage en Hell. Uiteraard zijn er nog genoeg klassieke heavy metalbands en hardrock groepen op het festival. Met Krokus en UFO krijgen we enkele levende legenden voorgeschoteld die hun hits komen spelen. Ook Denner-Shermann, met de twee voormalige Mercyful Fate gitaristen, en ex-Accept frontman Dirkschneider met zijn Accept classics tournee zijn van de partij. Het populaire Trivium komt graag naar de Europese en Belgische festivals. De band is een graag geziene gast en speelt steeds uitstekende live-shows. Ook de heavy metal koningin Doro is terug op Alcatraz, altijd goed voor enkele meezingers.

De liefhebbers van stoner metal/rock en stevige riffs vinden op zaterdagmiddag hun gading. Na het West-Vlaamse King Hiss krijgen we zowel High on Fire (met Sleep gitarist Matt Pike) als Brant Bjork, ooit drummer van de legendarische cultband Kyuss en momenteel op tournee als zanger-gitarist van zijn solo stoner rockband. Iets later op de avond staat ook nog de reünie van Sleep op de affiche; met zanger Al Cisneros en gitarist Matt Pike. Voor die laatste wordt het zijn tweede optreden van de dag.

Dio tributes, schedelmaskers en Mina Caputo

En dan hebben we nog de speciallekes. Last in Line telt in hun rangen Dio drummer Vinny Appice en Dio & Def Leppard gitarist Vivian Campbell. De band die origineel Dio songs bracht heeft intussen ook een eigen album uit. De Nameless Ghouls van Ghost zijn niet de enige gemaskerden op Alcatraz, op zondagmiddag staat Dr. Living Dead! in de Swamp. De Zweedse crossover thrashband draagt immer schedelmaskers en maakt liedjes met teksten over radioactieve apocalypsen, wereldoorlogen en wereldverbeterend gepreek. Pas echt helemaal verdwaald lijkt het Zwitserse Monkey 3, een instrumentale dromerige psychedelische rockband zowaar. Ten slotte hebben we nog Life of Agony. De alternative metalband keert terug naar het festival waar ze drie jaar geleden hun eerste reünie show gaven sinds de geslachtsverandering van frontvrouw Mina Caputo; met een stevig nieuw album onder de arm. Dat belooft allemaal!

Geweldige bands zat dus op deze tiende editie. En voor wie even zijn gading niet vindt zijn er altijd nog de rock & metalbar El Presidio en de talrijke randactiviteiten. Officer Nice verwacht je dus tussen vrijdag 11 en zondag 13 augustus op de terreinen van de Campus Lange Munte te Kortrijk. Tot op Alcatraz!


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?