Graspop Metal Meeting 2017: Vooruitblik pt. 3

Gepubliceerd door Jennifer op 11/06/2017 - 11:08

Nog vier nachtjes slapen en dan het is eindelijk zover. Donderdag begint Graspop Metal Meeting 2017! Hoog tijd voor het derde en laatste deel van onze vooruitblik! Vandaag blikken we vooruit op de bands op zondag en geven we kort enkele praktische zaken en tips mee.

Deel 1: Donderdag- en vrijdagprogramma.

Deel 2: Zaterdagprogramma en randactiviteiten.

Nederlanders, death metal en piraten

De dag begint, andermaal veel te vroeg, met The Raven Age. Je weet wel: de band met George Harris, zoon van Iron Maiden bassist Steve Harris. De band bracht dit voorjaar zowaar hun eerste studioalbum uit. Op vrijdag hadden we al Epica, Mayan en enkele coverbands gezien, de rest van het Nederlandse geweld krijgen we op zondagmiddag. The Monolith Deathcult brengt verschroeiende deathmetal over zware thema’s, zonder zichzelf daarbij al te serieus te nemen. The Charm The Fury serveert ons dan weer metalcore, gezongen door zangeres Caroline Westendorp. Meer death metal dan in de Marquee met Memoriam, de band met ex-Bolt Thrower zanger Karl Willetts. Het Britse Hacktivist rapt intussen de Jupiler Stage op gang. Inderdaad, niet enkel core daar op zondag. Ook de Duitse heavymetal veteranen van Grave Digger en hardrockband mét gevoel voor humor Ugly Kid Joe komen even na de middag in actie. En Alestorm natuurlijk! De Schotse piraten brachten afgelopen maand een nieuw album uit, de ideale aanleiding voor een feestje op Mainstage 2! Hoewel we ze voor de sfeer misschien toch liever in een tent hadden gezien.

The eighties revisited

Het Australische Airbourne komt hun nieuwe album Breakin’ Outta Hell voostellen op het hoofdpodium. De vrolijke hardrockers moesten dit voorjaar op zoek naar een nieuwe gitarist, maar een feestje zal het worden op GMM. Na Airbourne speelt op Mainstage 1 Steel Panther. De glam metalband laat ons de jaren ’80 herbeleven met hun expliciete songs over.. welja vooral seks. De band staat ook garant voor verschillende boob flashes tijdens hun optredens, voor de liefhebbers. Tussendoor is er aan het hoofpodium plaats voor moshpits. Hatebreed komt immers al voor de achtste keer naar Graspop met hun energieke hardcore. Op de Jupiler Stage staan op zondagnamiddag Touché Amoré, met hun emotionele post-hardcore, en de deathcorebands Chelsea Grin en Suicide Silence. In de tenten krijgen we dan weer melodische death metal met The Black Dahlia Murder en de hardrockbands Hardline en The Dead Daisies. Het Noorse Kvelertak staat dit najaar met Metallica in het Sportpaleis. De band is onmogelijk in een genre te vatten, maar hun show in de Marquee is zeker een aanrader! De Zweden van Graveyard kondigden in de herfst van 2016 nog hun afscheid aan en brachten zo het Antwerpse Desertfest in problemen, nauwelijks enkele maanden later volgde alweer de reünie. Voorlopig zijn ze nog steeds samen en laten ze ons op Graspop genieten van hun progressieve rock. Als afsluiter van de namiddag krijgen we nog Mastodon, een van de weinige bands waarbij alle bandleden vocals voor hun rekening nemen. De Amerikanen brachten eind maart hun nieuwe album Emperor of Sand uit en komen dat nu voorstellen op GMM.

GMM publiek

Evanescence en een progressieve metal avond

Evanescence is na enkele jaren pauze terug van weggeweest. De band van zangeres Amy Lee werd in december nog aangekondigd als zondag headliner, maar is na de overwegend negatieve reacties wat teruggezakt op de affiche. Later dit jaar zullen ze een album met vooral herwerkingen van oudere nummers uitbrengen, op Graspop mogen we ons ook wel verwachten aan een set met greatest hits. Op de Jupiler Stage is de core intussen uitgeput. De vaders van de crossover thrashmetal Suicidal Tendencies komen er alles plat spelen, dit keer met Dave Lombardo achter de drumkit. Het podium wordt afgesloten door Sum 41, de punkrockband staat dit jaar een beetje eenzaam op de affiche en verhuisde ook al van zaterdag naar zondagavond. In de Metal Dome krijgen we op zondagavond Queensrÿche te horen. De Amerikaanse prog metalband, al enkele jaren met Todd La Torre achter de microfoon, staat pas voor de tweede keer op Graspop. Tegelijk met Queensrÿche staat in de Marquee het Britse Anathema. Ooit begonnen als doom metalband zijn ze dertig jaar later geëvolueerd naar progressieve rock. Afgelopen vrijdag verscheen hun nieuwe album The Optimist, het ideale moment dus om het op GMM te komen promoten. Het Zweedse Opeth zorgt voor nog meer progressieve metal om duimen en vingers van af te likken, en live schuwen ze ook de oudere hardere kant van hun repertoire niet. Als afsluiter van het progressieve spektakel in de tenten krijgen we ook nog Primus. Het alternatieve trio met zanger Les Claypool is na bijna twintig jaar terug in Dessel, en dat zullen we geweten hebben. De Zwitserse hardrockband Gotthard viert dit jaar hun zilveren jubileum met het album Silver, de bijhorende tournee brengt hen nu naar Graspop waar ze de Metal Dome mogen afsluiten.

Drie headliners op zondagavond

Op de hoofdpodia staan dan eigenlijk nog drie headliners. Na Evanescence mag Rob Zombie het podium op, de frontman van White Zombie is inmiddels al twintig jaar solo en regisseur van verschillende horrorfilms. Hij komt zijn industrial metal doorspekt met gruwel en horror brengen, een waar spektakel! De officiële headliner op zondagavond is Scorpions. De Duitse band rond gitarist Rudolf Schenker en zanger Klaus Meine is de oudste band op de affiche, maar ondanks hun leeftijd staat de klassieke heavymetalband er nog steeds. Afgelopen jaar rekruteerden ze ex-Motörhead drummer Mikkey Dee, van stoppen is dus geen sprake meer. De allerlaatste band op de affiche is Sabaton. De Zweden hebben nog steeds een stevige fanbasis in België en staan al voor de zesde keer op tien jaar tijd op Graspop. Hun aanstekelijke powermetal over veldslagen en oorlogen leidt ongetwijfeld opnieuw tot een feestje, hopelijk dit keer opnieuw zonder feestmaal op het podium. Hieronder kan je nog eens genieten van Primo Victoria, gespeeld op Graspop 2008 rond het middaguur.

Graspop Metal Meeting

Praktische zaken en laatste tips

Ten slotte geven we nog enkele praktische zaken en tips mee voor Graspop. Omdat deze vooruitblik al lang genoeg is zullen we het kort houden. GMM 2017 start op donderdagmiddag, vanaf 14 uur ben je er welkom! Opgelet: de donderdag is enkel toegankelijk met een combiticket. Er zijn dit jaar twee wifi zones en oplaadpalen voor gsm’s voorzien. Crowdsurfen is opnieuw verboden, op papier dan toch. Net als vorig jaar zijn er weer extra security en metaaldetectoren aanwezig, hou dus rekening met eventuele wachttijden. Het lijkt warm te worden, drink dus voldoende (niet enkel bier) en bescherm je tegen een overvloed aan zon. Wie de foodtrucks vorig jaar niet vond: aan het reuzenrad. En ten slotte: oordoppen zijn niet enkel voor watjes. Je kan er gratis krijgen op het festivalterrein. Dan rest ons enkel nog je veel plezier te wensen en tot op de weide van Graspop!


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?