Graspop Metal Meeting 2017: Vooruitblik pt. 2

Gepubliceerd door Jennifer op 04/06/2017 - 10:35

Nog amper anderhalve week te gaan tot Graspop Metal Meeting 2017! Begin deze week werden nog enkele bands vervangen op de affiche. Nadat we vorige week al vooruit blikten op het donderdag- en vrijdagprogramma, komen vandaag de bands op zaterdag aan bod; én de talrijke randactiviteiten op de weide!

Voor ieder wat wils op de middag

Het theatrale Avatar mag op zaterdag het festival openen en hoewel 11u30 voor velen te vroeg zal zijn is deze band met hun Death ’n Roll en uitstekende live reputatie een aanrader. Op Mainstage 1 is het even na de middag tijd voor power metal. Gitarist Axel Rudi Pell draait al meer dan 30 jaar mee en heeft, na zeventien albums met de naar hem genoemde band, repertoire zat om uit te putten. Loop als fan van het genre zeker niet te ver weg want na hem is het de beurt aan Rhapsody. Fabio Leone en Luca Turilli vieren de twintigste verjaardag van het klassieke album Symphony Of Enchanted Lands met een unieke Rhapsody reünietournee! Ze zullen het album daarbij uiteraard integraal spelen. Afgelopen week werd de rockband Toseland aan de affiche toegevoegd. Opmerkelijk daarbij is dat zanger James Toseland tweevoudig wereldkampioen Superbike is, van een carrièreswitch gesproken. Nog meer te zien kort na de middag: de Franse black/death metalband Svart Crown, de melodeath van DevilDriver en het Graspop debuut van Baroness. De progressieve sludge metalband werd dit jaar genomineerd voor een Grammy award en stelde deze week nog een nieuwe gitariste aan.

Prog & Stoner metal, Corestage en Return to Roots

Op de Jupiler Core Stage krijgen we op zaterdag onder meer Crown The Empire, Code Orange en While She Sleeps. Het podium wordt, lang voor het donker is, afgesloten door Of Mice & Men, tegenwoordig met bassist Aaron Pauley achter de microfoon. De Britse metalcore band Architects haalt het hoofdpodium met hun tournee ter ere van de vorig jaar overleden gitarist Tom Searle. Het Amerikaanse Sanctuary bracht dit jaar een prequel van hun debuutalbum Refuge Denied uit, zij openen een progressief/alternatief metal moment in de tenten. Ze worden meteen gevolgd door Coheed And Cambria, de band waarbij het aparte stemgeluid van zanger Claudio Sanchez blijft verbazen. Om het progressieve moment af te sluiten komt de muzikale duizendpoot Devin Townsend met zijn Devin Townsend Project langs. Fans van stevige stoner metal/rock begeven zich op zaterdag in de vooravond best naar de Metal Dome. Daar spelen immers achtereenvolgens Red Fang, Clutch en Monster Magnet. Op Mainstage krijgen we in de vooravond dan integraal het album Roots van Sepultura te horen, want Max &  Iggor Cavalera komen de weide overnemen met hun Return to Roots tournee. Bij hun succesvolle clubtournee afgelopen jaar sloegen de Sepultura oprichters ons landje over, maar dat komen ze nu dus goedmaken.

Graspop sfeerfoto

Black, industrial en hard rock legenden

Dat het in de mode is om albums integraal live te spelen is intussen wel duidelijk. Het Noorse Mayhem trakteert ons zaterdag op hun debuutalbum De Mysteriis Dom Sathanas, een ware black metal klassieker! Op het hoofdpodium staat intussen Gojira. Vorig jaar stond de band rond de broers Duplantier nog in een afgeladen volle Marquee, dit jaar mogen ze hun kunsten op het hoofdpodium tonen. Na metalcoreband A Day to Remember en de Finnen van Amorphis is het tijd voor Alter Bridge. De Amerikaanse hardrockband rond Myles Kennedy en Mark Tremonti heeft een stevige live reputatie en komt in Dessel hun nieuwe album The Last Hero voorstellen. Wanneer de zon stillaan begint te zakken mag het Amerikaanse Five Finger Death Punch het podium op. Van de laaghangende zon zal industrial metal pionier Al Jourgensen intussen geen last hebben, zijn Ministry mag in stijl de Marquee afsluiten. Vanwege de headliners zit de show er in de Marquee trouwens al om tien uur op. De heren van Deep Purple worden dan wel al een dagje ouder, maar rocken doen de hardrock pioniers nog steeds als vanouds. Het wordt nog maar de eerste Graspop passage van de Engelsen. Onderaan deze vooruitblik kan je luisteren naar een live versie van hun klassieker Smoke On The Water; die andere überklassieker Child In Time staat al vijftien jaar niet meer op de setlist. Waar op vrijdag voor Rammstein alles moest wijken, kan je tijdens Deep Purple in de Metal Dome terecht voor cultband Helmet. De alternatieve metalband kleurt inmiddels al 30 jaar buiten de lijntjes. Het Zweedse In Flames mag op zaterdag het hoofdpodium afsluiten. Ooit begonnen als melodische deathmetalband spreekt de groep inmiddels al jaren het grote metal publiek aan met hun alternative metal. Bij hun zevende GMM passage komen ze hun recente album Battles promoten. Ondanks enkele recente line-up wijzigingen verwachten we terug een knaloptreden!

Metal Market

Graspop: Meer dan geweldige optredens en goede muziek

Voor wie even wat anders wil dan headbangen, in moshpits rondhangen of meekwelen met je favoriete artiesten, is er dit jaar op Graspop weer keuze te over. Zo is het festival bijvoorbeeld al jaren de ideale plaats om je cd- of platencollectie aan te vullen of je garderobe uit te breiden. Ook dit jaar kan je daar traditiegetrouw voor terecht op de indoor Metal Market. Talloze bandshirts, patches, drinkhoorns, de gekste accessoires tot piercings en (echte) tatoeages: Je vindt het allemaal op de Festival Fair. En laten we hopen dat het dit jaar de verkopers van zonnebrillen en zonnecrème zijn die gouden zaken doen, en niet weer die van regenjassen, droge sokken en rubberen laarzen. De officiële GMM merchandise vind je zoals gewoonlijk weer terug bij de grote stand op het festivalterrein, waar je ook shirts van de aanwezige bands kan aanschaffen. Op de Metal Boulevard richting camping kan je dan weer je baard laten trimmen, oordopjes halen of een shot pure zuurstof inhaleren. Ieder zijn ding zeker. Uiteraard kan je weer van alles laten signeren door je favoriete artiesten aan de signeerstand. Voor wie wanneer signeert kan je de dag zelf terecht bij de infoschermen op de weide. De laatste jaren is Graspop ook geëvolueerd naar een klein pretpark. Een ritje in de botsauto’s, vanuit een reuzenrad het terrein overschouwen of eendjes vissen.. het kan er allemaal. Voor de eendjes, in GMM-stijl de Ducks of Thrash genaamd, moet je wel even 20 lege bekertjes verzamelen, maar er zijn wel mooie prijzen mee te winnen. Als je je nu nog verveelt op Graspop, ligt het echt wel aan jezelf.

Volgende week het laatste deel van onze Graspop 2017 vooruitblik, met de bands voor zondag en de laatste praktische tips voor het festival!


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?