Metallica opnieuw op 1 in Zwaarste Lijst

Gepubliceerd door Jennifer op 17/04/2017 - 18:53

De Zwaarste Lijst zit er alweer op. Zes uur lang konden we luisteren naar de 66 zwaarste nummers van de (al dan niet gelegenheids) Studio Brussel luisteraars. Veel verschuivingen, weinig Belgische inbreng en vooral heel veel Metallica: een nabeschouwing.

Aardig wat verschuivingen en enkele verrassingen, maar Metallica deed het zo mogelijk nog beter dan andere jaren. Master of Puppets staat opnieuw op nummer 1, en ook One en Enter Sandman haalden de top-15. Met in totaal negen nummers was de dominantie van Metallica nog groter dan anders. Hun concerten in het Sportpaleis later dit jaar zullen er wel voor iets tussen zitten.

Ook Rammstein deed het dit jaar uitzonderlijk goed met vier nummers. Waaronder de hoogste nieuwkomer (Du Hast – 30), de hoogste terugkomer (Ich Will - 32), de grootste steiger (Feuer frei! – 24) en met Sonne zowaar een eerste top-10 notering. Op naar Graspop Metal Meeting dus!

Bij de andere grote bands herstelt AC/DC hun opdoffer van vorig jaar (2 terugkomers). Sabaton moet dan weer inleveren en Slipknot en Iron Maiden zakten dit jaar met al hun nummers. In de top-10 stegen System of a Down (naar 2) en Tool enkele plaatsen.

Op het Belgische front staan naast (twee keer) ex-nummer 1 Channel Zero en Steak Number Eight maar twee bands in de lijst. Fleddy Melculy en Brutus vonden dit jaar voor het eerst hun weg naar de Zwaarste lijst. Vooral die laatsten werden tijdens de stemming stevig gepromoot door Studio Brussel zelf. Evil Invaders, Dyscordia en Ostrogoth verdwenen uit de lijst. Net als Diablo Blvd, nochtans de band van presentator Alex Agnew.

Met 10 terugkomers en 7 nieuwkomers in de lijst was er meer verloop dan andere jaren. Amon Amarth en Steel Panther stonden voor het eerst in de Zwaarste Lijst. Alice Cooper en Walk van Pantera zijn er na een jaartje afwezigheid gewoon weer bij. En ook Led Zeppelin is terug van weggeweest.

Om plaats te maken voor al die nieuwkomers moesten er ook veel nummers verdwijnen. Naast de genoemde rij Belgische bands verdween Volbeat ei zo na uit de lijst, hun enige nummer (Heaven Nor Hell) eindigde op 64. Andere bands die het dit jaar niet haalden waren Heaven Shall Burn, Cannibal Corpse en Dio.

Welja, tot volgend jaar dan maar weer. Vanaf nu kan Studio Brussel hun gewone programmatie weer hervatten. Maar toch leuk dat ze ons één keer per jaar trakteren op het beste gitaargeweld.

Hieronder de top-10 van de Zwaarste Lijst 2017:

  1. Metallica - Master of Puppets
  2. System of a Down - Chop Suey!
  3. Iron Maiden - Fear of the Dark
  4. Motörhead- Ace of Spades
  5. Tool - Schism
  6. Channel Zero - Black Fuel
  7. Metallica - One
  8. Slayer - Angel of Death
  9. Iron Maiden - The Number of the Beast
  10. Rammstein - Sonne

Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?