Belgische Metallicafans vieren feest in Poperinge in 2024

Gepubliceerd door voorzitter op 27/09/2023 - 19:09

In 1984 kwam Metallica liefst drie keer in het West-Vlaamse Poperinge spelen. Twee keer in de ‘betonbunker’ van zaal Maeke Blyde en één keer op het legendarische Heavy Sound Festival, voor de promotie van hun album Ride The Lightning. Dat was het eerste Europese festivaloptreden voor Metallica en dat feit verdient een nog op te richten monument en een groot feest, in juni 2024. 

In de Waalse stad Namen hebben ze een standbeeld gezet voor Brian Johnson omdat hij daar zijn eerste concert met AC/DC speelde. In het Schotse plaatsje Kirriemuir staat een standbeeld voor Bon Scott en in Dublin staat een standbeeld voor Phil Lynott van Thin Lizzy. Al die standbeelden zorgen voor extra toeristen die bij dat beeld op de foto willen. De West-Vlaamse stad Poperinge hoopt vast hetzelfde te bereiken met een monument voor Metallica, nog altijd één van de populairste metalbands van het moment. 

In 2024, 40 jaar na de drie passages van Metallica in Poperinge, plannen het stadsbestuur en de voormalige organisatoren van het Heavy Sound Festival en New Abasti Concerts alvast twee weken aan activiteiten met onder meer een tentoonstelling, tribute-concerten en een quiz. 

De drie concerten van Metallica in 1984 waren hun eerste optredens in België. Als jonge snaken hadden de mannen van Metallica in 1984 nog geen miljoenen fans over de hele wereld, maar in België zagen we al snel dat deze band een fenomeen zou worden. De bandleden waren officieel zelfs nog niet oud genoeg om bier te drinken in België, maar dat was buiten de Poperingse gastvrijheid gerekend. De verhalen en foto’s daarover uit alle hoeken van het stadje zijn niet te tellen. 

Metallica is die gastvrijheid naar verluidt nooit vergeten. Ze zeggen dat ze alleen maar goede herinneringen hebben aan de zaal Maeke Blyde waar ze op 12 februari en 17 november 1984 speeleden (organisatie New Abasti Concerts) en aan het Heavy Sound festival op 10 juni 1984. Op die editie van dat festival stonden ze met andere legendarische metalbands als Twisted Sister, Motörhead, Manowar en Mercyful Fate op de affiche. Voor Metallica was dit het eerste openluchtconcert in Europa en ook de enige Belgische concerten met Cliff Burton op de bas. Hij overleed in 1986. 

40 jaar na hun doortocht wordt Maeke Blyde twee weken lang opnieuw de place to be voor fans van Metallica. Er komt een tentoonstelling met nooit eerder getoonde foto’s en affiches en het Heavy Sound Café zorgt ervoor dat je je opnieuw op het festival waant. Op 11 juni 2024 speelt de Belgische tributeband Magnetica het hele concert van 1984 na, met nog enkele latere hits als extra. Op 12 juni 2024 wordt het monument onthuld, met Meatallica, een andere Belgische tributeband, en een koor. Er wordt ook een boek voorgesteld door Hans Verbeke. Op 15 juni is er nog een concert van Meatallica en op 19 juni is er een quiz over Metallica. 

Brian Johnson is al komen kijken naar zijn standbeeld in Namen. Misschien, met heel veel geluk, kom je in die twee weken in juni van volgend jaar, wel iemand van Metallica tegen in Poperinge.

  


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?