Preview: Alcatraz Hard Rock & Metal Festival 2016

Gepubliceerd door Jennifer op 05/08/2016 - 14:29

Op zaterdag 13 en zondag 14 augustus trekken we weer naar Kortrijk voor de negende editie van het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival. Het festival is de laatste jaren uitgegroeid tot het op-een-na grootste Belgische metal festival. Met de verhuis naar Kortrijk in 2013 en de uitbreiding naar twee festivaldagen een jaar later, zette het sympathieke festival zich definitief op de kaart. En Alcatraz blijft maar groeien. De verhuis naar de Sportcampus Lange Munte was vorig jaar een schot in de roos, en dit jaar is er zelfs plaats voor een rockbar, “El Presidio” gedoopt, om even te verpozen. Maar uiteraard blijft de muziek het belangrijkste, en we zijn blij te kunnen melden dat Officer Nice en de zijnen weer een gevarieerde affiche met grote namen kunnen voorleggen.

Thrashmetal liefhebbers kunnen op Alcatraz elk jaar hun hart op halen, en dat is ook dit jaar niet anders. Exodus, Flotsam and Jetsam, Metal Church, Kreator en de legenden van Anthrax, allemaal zullen ze in Kortrijk het beste van zichzelf geven. Maar ook de andere metalgenres worden zorgvuldig bediend. Death/thrash metal met Soulfly, Industrial van Ministry en de melo-death van DevilDriver en Children of Bodom. De doomveteranen van Candlemass, het amper in een genre te vatten Triptykon, het kleurrijke Avatar, een back to the 80’s trip met Lita Ford en zelfs een folkmetal-feestje van Korpiklaani; het staat allemaal op het programma. Gezien de vermelding van hard rock in de festivalnaam, mag dit genre uiteraard ook niet ontbreken. Thundermother, The Answer en Airbourne zullen daar zeker op toezien. En dan moeten de headliners van het weekend nog komen.

Op zaterdag sluit Whitesnake hun Europese tournee af op Alcatraz. De Engelse hardrock band heeft hun tournee “The Greatest Hits Tour” gedoopt. Bereid je dus maar voor op een hoop klassiekers van David Coverdale en de zijnen. De laatste jaren stond er altijd wel een grote female-fronted band op de affiche van Alcatraz, en dat is dit jaar niet anders. Het Nederlandse Within Temptation mag het zaterdagprogramma afsluiten. De band van zangeres Sharon den Adel behoort tot de top van het symfonische metalgenre, en zal de dag dan ook in stijl afsluiten.

Op zondagavond krijgen we Avantasia voorgeschoteld, de supergroep van zanger Tobias Sammet. De rock en metal opera, die zelfs even hun kans waagden op het Eurovisiesongfestival, telt vele grote gastmuzikanten & zangers. Welke daarvan ook effectief op Alcatraz zullen te horen zijn blijft voorlopig een verrassing. Misschien krijgen we wel een gastoptreden van Dee Snider? Want jawel, de absolute hoofdact van het weekend is Twisted Sister. De band van frontman Dee Snider is momenteel op afscheidstournee, in geheel eigen stijl ‘Forty and Fuck It’ genoemd. Op Alcatraz zullen ze hun laatste show in de Benelux spelen, niet te missen dus! De vijfde keer in Vlaanderen op vijf jaar tijd, nee dat is niet teveel voor Twisted Sister. Wie ze al eerder zag weet welk feestje te verwachten, wie ze nog niet zag heeft in Kortrijk nog één kans.. Nog een laatste keer We're Not Gonna Take It meekwelen; hoe kan een festival beter eindigen. Dat wordt volgend jaar moeilijk te overtreffen.

Wij kijken alvast uit naar het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival. Tickets zijn nog steeds beschikbaar via de Alcatraz-website. Afspraak in Kortrijk dus!


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?