Samenvatting

Recensie door voorzitter op 02/01/2021
  • Metalfans score85

Rubedo is een knappe afronder van een reeks van vier EP's. Behalve dat het concept nu afgewerkt is, merk je ook de groei van deze band die nu steeds duidelijker zijn eigen moderne heavy metal laat horen.

Pluspunten

  • Knappe productie en mix
  • Sterke composities
  • Heavy metal, maar met een frisse aanpak

Minpunten

  • Nauwelijks minpunten te vinden

De Nederlandse heavymetalband Shuulak is geen onbekende in het Belgische livecircuit. Met Rubedo rondde Shuulak net voor het einde van 2020 zijn reeks af van vier EP’s over het streven van de alchemist naar het ‘Grote Werk’ en de obsessie van de mens voor dingen die hem uiteindelijk zullen vernietigen. Die reeks startte in 2017 met Nigredo. Daarna volgden nog Albedo in 2018 en Citrinitas in 2019. In 2021 zullen deze vier delen worden samengevoegd om zo het album Rebis te vormen.

Rubedo is net als zijn voorgangers een mini-album met hier drie volwaardige tracks en dan nog een spoken word-sfeerstuk en een outro (The Azoth II) zonder luide gitaren die bijna fluisterend gezongen wordt door gitariste Eve, wat ze al eens eerder deed op Citrinitas. De drie tracks zijn opnieuw bijzonder sterk van compositie en opbouw, met The Azoth als absolute uitblinker met een refrein dat je lekker kan meebrullen en een stevig tempo. Ook Ancient Sins en Scourge Of Aeons zijn sterke nummers, maar blijven net iets minder hangen in het geheugen dan The Azoth.

De moderne heavy metal van Shuulak klinkt op dit vierde hoofdstuk agressiever dan op Nigredo en Albedo. Misschien heeft dat te maken met de bezettingswissels, maar waarschijnlijk ook met de evolutie als band. Dit vijftal kent zijn sterktes en zwaktes en distilleert daaruit zijn winnende formule.

Ik kan al niet wachten om deze band nog eens live aan het werk te zien met deze nummers.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?