Samenvatting

Recensie door metal4ever op 18/12/2020
  • Uitgebracht door Nuclearblast Records
  • Metalfans score80

Op hun tweede album zoekt Majestica de sfeer van Kerstmis op. Het is een geslaagde zet waarbij de band het klassieke kerstverhaal van Charles Dickens als leidraad gebruikt, en waarbij melodieën van bekende kerstliederen in de typerende powermetal van de band zijn verweven.

Pluspunten

  • Dit schijfje krijgt zelfs de Kerstman aan het headbangen
  • Mooie integratie van kerstmelodieën in de powermetal songs

Minpunten

  • De dynamiek van de eerste songs wordt niet tot het einde doorgetrokken

We zitten ondertussen volop in de kerstperiode, en dat is natuurlijk de tijd dat we voortdurend bestookt worden met veel te melige kerstliedjes. Gelukkig zijn er ook zo heel nu en dan toch ook releases van artiesten die de kerstsfeer op een geslaagde manier in hun muziek integreren zoals Trans-Siberian Orchestra dat deed in 1996 en Majestica ons laat horen op hun nieuwe album A Christmas Carol. Maar vooraleer ik dat nieuwe plaatje ga bespreken zou ik even willen stilstaan bij de invloed die Kerstmis in het verleden op de metalscene reeds heeft gehad.

Er blijken nogal wat artiesten en bands te zijn die zich ooit al eens (of meerdere keren) aan een cover van een kerstsong hebben gewaagd, of zelf een nieuw kerst-gerelateerd nummer hebben uitgebracht. In deze intussen ellenlange lijst prijken bekende namen zoals onder meer Rob Halford, Geoff Tate, Joe Lynn Turner, Michael Schenker, Twisted Sister (zelfs een compleet album!) en Lemmy. Maar hoe je het ook draait of keert, het gebeurt maar zelden dat zo'n typische kerstsong op een echt geslaagde manier door een metalband wordt gecoverd. Eén van de opvallendste compilatiealbums op dit vlak is het in 2010 verschenen We Wish You A Metal Christmas. Daarop een eerder hilarische versie van Run Rudolph Run door Lemmy en een veel te geforceerd gezongen Silver Bells door Geoff Tate. De meest afwijkende track is hier een onvervalste thrash uitvoering van het anders zo serene Silent Night met Chuck Billy van Testament en Scott Ian van Anthrax. Anderzijds vinden we op dit schijfje ook erg verdienstelijke uitvoeringen van We Wish You A Merry Christmas door Jeff Scott Soto en Rockin' Around The Xmas Tree door Joe Lynn Turner, maar dat zijn dan ook songs die zich veel beter lenen tot een hardrock cover. Maar terug naar Majestica nu, de Zweedse powermetal band rond Tommy Johansson, ook bekend als leadgitarist bij Sabaton. A Christmas Carol is het tweede album van deze groep (onder deze naam) en werd op 4 december door Nuclear Blast uitgebracht.

Toen Tommy Johansson in 2016 Thobbe Englund als gitarist bij Sabaton kwam vervangen, was hij reeds sinds 2004 de frontzanger van ReinXeed, de powermetalband van welke de naam in 2019 tot Majestica werd omgedoopt. Het was reeds lange tijd een droom van Tommy Johansson om ooit eens een kerst-gerelateerd album te maken. Om een coherent verhaal aan het album toe te voegen heeft de groep zich gebaseerd op het klassieke kerstverhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. Op muzikaal vlak valt het schijfje enigszins op te delen in twee delen. Na het obligate intro krijgen we drie songs van een erg hoog niveau waarbij de typische powermetal in de geest van bijvoorbeeld Rhapsody Of Fire en Avantasia hoogtij viert. Zo wordt op de tweede track, A Christmas Story, de melodie van het klassiek-religieuze lied Adeste Fidelis op een magistrale wijze in de song geïntegreerd, hetgeen een hoogtepunt kent in de gitaarsolo. Ook de twee volgende nummers worden gekenmerkt door het koppelen van klassieke kerstmelodieën aan vlotte, snelle powermetal. The Joy Of Christmas is een mooie, sfeervolle ballad waarop de warme tenor van Tommy Johansson uitstekend tot zijn recht komt en, waarbij aan het einde van het nummer, het refrein van We Wish You A Merry Christmas in de track is verwerkt. Na deze ballad vindt er zowat een kantelmoment plaats. Tijdens de drie volgende tracks wint de theatrale musicalstijl meer veld op de traditionele powermetal. Heel erg is dat niet, en het is zeker niet zo dat het niet zou passen in het concept van dit plaatje, maar ik vind het toch een beetje jammer dat de geweldige drive van de eerste songs niet over de ganse lijn wordt aangehouden. Het album wordt afgesloten met het heerlijk nostalgische A Majestic Christmas Theme. Het is een instrumentaal nummer dat zo afkomstig zou kunnen zijn uit de soundtrack van een Disney film.

Lezers die sowieso een hekel hebben aan het hele kerstgebeuren, of die dit soort van bombastische powermetal niet zien zitten kunnen echt beter met een wijde boog om dit schijfje heen. Heb je daarentegen geen bezwaar tegen deze toestanden dan kan je je in je zetel bij de kerstboom nestelen en Majestica lekker op je laten afkomen. De score van 80 is misschien wel lichtjes gevleid, maar ook cadeautjes uitdelen behoort nu eenmaal onlosmakelijk bij de sfeer van Kerstmis.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?