Samenvatting

Recensie door Srachex op 11/11/2020
  • Uitgebracht door Immortal Frost Productions
  • Metalfans score85

For You Men Who Gaze Into The Sun is een uitstekend debuut dat geen minuut verveelt en erg Scandinavisch klinkt. Dat het voor geen meter origineel is, wordt ruimschoots door de kwaliteit van het gegeven goedgemaakt.

Pluspunten

  • Zeer knappe debuutplaat
  • Prima productie met oog voor alle instrumenten

Minpunten

  • Voor hen die zich er aan willen storen: de originaliteit

Antzaat is een Vlaamse band die in 2017 debuteerde met de ep The Black Hand of the Father en in 2020 heeft de band met For You Men Who Gaze Into The Sun een eerste full-length geschreven. Gezien het hier om een Belgische band gaat die compromisloze blackmetal brengt, was mijn aandacht onmiddellijk geprikkeld.

Bestaat de teletijdmachine? Je weet wel, dat ding dat door professor Barabas werd uitgevonden. Mijn antwoord op die vraag is ja! En die teletijdmachine heet For You Men Who Gaze Into The Sun, want met één druk op de knop word je plots naar de jaren negentig gekatapulteerd. Je kent ze wel: die gouden jaren van de blackmetalscene waar verschillende bands de tunes van Bathory, Venom, Celtic Frost oppikten en er hun eigen ding mee deden. De tijd waar bands als Horna, Behexen en Sargeist opstonden. Het mooie aan deze tijdreizen is het feit dat je dingen van het heden met je kunt meenemen. In dit geval is dat de uitstekende productie van deze tijd. De productie van For You Men Who Gaze Into The Sun is hedendaags, perfect uitgevoerd en klinkt gelukkig niet alsof de band in de ruimte ernaast aan het opnemen is.

Een mooi voorbeeld daarvan is de basgitaar. Je kan de baslijnen zonder problemen uit de meeste stukken halen, daar waar bij veel blackmetalbands dit instrument door de gitaren onmiddellijk wordt ondergesneeuwd. Over de gitaren gesproken: de riffs op dit album hebben een melodische inslag en trekken een groot deel van de aandacht naar zich toe. Het titelnummer For You Men Who Gaze Into The Sun kent zo een repetitieve, betoverende riff die steengoed is. In dit laatstgenoemde nummer doet zanger/gitarist Ronarg zijn uiterste best om wat meer variatie in zijn vocalen te leggen. Mijns inziens had de beste man dit zelfs nog wat meer mogen doen, want dat smaakt zeker naar meer. Alleszins mag er zeker gestipuleerd worden dat Ronarg een heerlijk blackmetalstrot heeft. De drums houden er een stevig ritme op na en galopperen veelal door het uptempo blackmetallandschap, om soms plaats te maken voor wat rust en een opbouw naar een nieuw uptempo stuk.

Sommige albums lenen zich ertoe om nummer per nummer te laten uitschrijven of te beluisteren. Andere albums moeten in hun geheel worden geconsumeerd, dit album behoort tot deze laatste categorie. Als ik verplicht word om één negatief aspect te zoeken, dan zou ik eventueel kunnen opmerken dat er aan deze muziek niets origineel is. Maar goed, blackmetal staat gelukkig niet bekend om zijn baanbrekende, evolutionaire inventiviteit. Wat wel belangrijk is, is het spelenthousiasme en de spelintensiteit die van het album spatten; het lijkt wel alsof de bandleden al jaren op elkaar zijn ingespeeld. For You Men Who Gaze Into The Sun is een debuut waar veel blackmetalbands een moord voor zouden plegen, of een kerk voor in brand zouden steken… Het album verveelt geen minuut en het klinkt zo Scandinavisch als Köttbullar en Leipäjuusto.

Voor fans van Horna, Behexen en Sargeist is dit album een blindelingse aanschaf. Ik ben ontzettend benieuwd wat de toekomst voor deze jonge band gaat brengen. Knap gedaan.

For You Men Who Gaze Into The Sun kende een release op 30 oktober via Immortal Frost Productions.

 

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?