Samenvatting

Recensie door Srachex op 08/10/2020
  • Uitgebracht door Century Media Records
  • Metalfans score85

Finntroll heeft een bijzonder pittig en venijnig album geschreven. De opzwepende keys, het strakke gitaar- en drumspel en het agressieve strot van Vreth zorgen voor een heuse beleving die niet na één rit volledig te bevatten is.

Pluspunten

  • Bijzonder pittig en venijnig album
  • Geeft zijn geheimen niet onmiddellijk prijs

Minpunten

  • Niets noemenswaardig

Na zeven lange jaren komt Finntroll eindelijk met zijn zevende full-length op de proppen. Vredesvävd is de naam van de nieuwe plaat, wat zoveel betekent als ‘geweven wraak’. Volgens de bijgeleverde biografie is dit de perfecte benaming voor de muziek die op Finntrolls zeven telg terug te vinden is. Mijn favoriete album van deze Finnen is Nattfödd, waarschijnlijk omdat dit in 2004 het eerste album was dat ik van deze band aanschafte (nostalgie). Op het daaropvolgende Ur Jordens Djup laat de band meer blackmetal dan trollfolk horen en dit is hierdoor het album dat mij het minst ligt.

Na een verplichte cinematografische intro knalt het eerste echte nummer Att Döda Med En Sten uit je speakers. Dit nummer is met voorsprong het beste wat deze plaat te bieden heeft. De opzwepende keys, het strakke gitaar- en drumspel, het agressieve strot van Vreth: dit is gewoon omvergeblazen worden. De vertaling van de titel wil zoveel zeggen als ‘om te doden met een steen’, die steen is een rotsblok dat met grote kracht in je gezicht wordt gekeild. De agressie spat van dit nummer, luister maar eens naar het slotstuk waar de band al zijn furie uit de kast haalt. Ik kan er geen genoeg van krijgen.

De beschrijving van dit nummer kan naar het volledige album worden doorgetrokken: de muziek is snel, strak en agressief. De folk-elementen zijn in overdaad aanwezig en goed doordacht. Cleane vocalen zal je op dit album niet te vinden. Wel zijn er verschillende achtergrondvocalen aanwezig, denk daarbij aan de “wo-o-oh’s” en aan de “lalalala’s”.

Finntroll heeft een bijzonder pittig en venijnig album geschreven dat bij deze redacteur alleszins goed in de smaak valt. Het geluid is goed verzorgd en de negen nummers zijn volgepropt met riffs, vocalen, banjo’s, mondharmonica’s, keys, noem maar op. Er is zoveel te ontdekken op dit album, dat het al haar geheimen niet vanaf de eerste luisterbeurt prijsgeeft. Fans van de band, symfoblack en trollmetal kunnen dit album zonder probleem in huis halen.

Vredesvävd kende een release op 18 september via Century Media Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?