Samenvatting

Recensie door metal4ever op 28/02/2020
  • Uitgebracht door Metal Blade Records
  • Metalfans score83

Met Illuminati keert God Dethroned op tekstueel vlak terug naar de occulte thema's van weleer. Muzikaal schuift het ondertussen weer wat meer op richting blackened death metal. Daarmee is deze plaat weer een mooi visitekaartje voor de band en voor de Nederlandse extreme metal scène in het algemeen.

Pluspunten

  • Fraaie cocktail van death- en blackmetal
  • Bij wijlen subliem gitaarwerk

Minpunten

  • Met een speelduur van minder dan 37 minuten toch wat aan de krappe kant

Het was toch even schrikken toen de Nederlandse deathmetalband God Dethroned in 2012 aankondigde dat de groep het voor bekeken hield. Deze formatie was toch één van de toonaangevende bands binnen de Nederlandse metal scène. De groep begon oorspronkelijk in 1990 met onversneden death metal, maar is na verloop van tijd wat meer opgeschoven naar een mix van death- en blackmetal elementen. Op de eerste zeven studioalbums, die verschenen tussen 1992 en 2006, bleven de lyrics steevast in de sfeer van occultisme en anti-religie, maar bij de volgende schijfjes Passiondale en Under The Sign Of The Iron Cross (respectievelijk uitgebracht in 2009 en 2010) werd overgeschakeld naar thema's die verband hielden met de Eerste Wereldoorlog. In 2012 kwam dan het nieuws dat de band er definitief mee wou stoppen, maar gelukkig werd de groep in 2014 alweer nieuw leven ingeblazen. Boegbeeld en zanger/ gitarist Henri Sattler is daarbij nog steeds van de partij, en ook drummer Michiel Van Der Plicht sloot zich opnieuw bij de band aan. In 2017 werd het laatste deel van het Wereldoorlog I- drieluik uitgebracht onder de naam The World Ablaze. Sedert 7 februari van dit jaar is het nieuwe schijfje Illuminati verkrijgbaar, waarop God Dethroned na drie albums vol oorlogsgruwel terugkeert naar hun roots van occultisme en blasfemie.

Doordat het nieuwe werkje nu toch al drie weken beschikbaar is, heeft het heel wat rondjes in mijn cd-speler kunnen maken, en dat heeft dan toch het voordeel dat je de nummers ondertussen vrij goed kent. De eerste twee songs, titeltrack Illuminati en Broken Halo zijn erg gevarieerd qua opbouw en bevatten naast de snelle basisriffs ook nog knappe breaks met melodieus gitaarspel dat soms zelfs een beetje aan Iron Maiden doet denken. Ook op Book Of Lies en Spirit Of Beëlzebub is het genieten van de omschakelingen tussen onverdroten death metal en meer melodieuze passages. Gabriël is het langzaamste en meest melodieuze nummer van het ganse plaatje, en laat behalve wat Behemoth invloeden ook nog schitterend gitaarwerk horen. Op Eyes Of Horus en het afsluitende Blood Moon Eclipse laat de band zich wat meer van zijn black metal zijde horen. Vooral het laatste nummer is een pareltje met naar het einde toe alweer erg mooi gitaarwerk. Met Illuminati is God Dethroned er toch maar weer mooi in geslaagd een album uit te brengen dat gerust ingekaderd mag worden.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?