Samenvatting

Recensie door metal4ever op 07/01/2020
  • Uitgebracht door AFM Records
  • Metalfans score82

Met hun tweede album Emblas Saga laat Brothers Of Metal het nieuwe jaar uitstekend van start gaan. Heerlijke powermetal met sterke meerstemmige vocals en best genietbare composities. De hoge voorspelbaarheidsfactor is dan ook geen echt storend element.

Pluspunten

  • Uitstekende zang met drie vocalisten
  • Ruim voldoende variatie in de composities

Minpunten

  • Net iets te voorspelbaar

Brothers Of Metal is een achtkoppige Zweedse powermetal formatie die net als Sabaton Falun als thuishaven heeft. In april 2017 debuteerde de band met het veelbelovende album Prophecy Of Ragnarök, dat in het algemeen vrij positief werd onthaald. Met een bandnaam als Brothers Of Metal en teksten die handelen over Vikingen en hun goden, vraag je je natuurlijk meteen af in welke mate de clichés deze keer weer opeengestapeld worden. Het is een feit dat de groep niet direct een prijs in originaliteit zal behalen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de kwaliteit van de songs, die vooral gekenmerkt worden door de uitstekende zang en voldoende variatie in de composities. Met drie vocalisten, waaronder één zangeres en ook drie gitaristen mag je natuurlijk wel het één en ander verwachten, en het dient gezegd: die hoge verwachtingen worden zeker grotendeels ingelost. Qua stijl kan men de band ergens situeren tussen Hammerfall, Manowar en Elvenking, hoewel de zang van Ylva Eriksson de sound een heel eigen karakter meegeeft. Nog een pluspunt aan Brothers Of Metal is het feit dat de band zichzelf niet de ganse tijd bloedserieus neemt. Met een compleet gebrek aan zelfrelativering kan een dergelijke band zichzelf al gauw hopeloos belachelijk opstellen, zoals de heren van Manowar in het verleden een aantal maal hebben kunnen ervaren. Dat zal deze Zweden niet overkomen, getuige daarvan de hilariteit die in hun videoclips veelvuldig voorkomt.

De albumtitel Emblas Saga verwijst naar Embla, volgens de Noordse mythologie de allereerste vrouw op aarde, een beetje vergelijkbaar dus met de Eva uit de bijbelse verhalen. Het schijfje opent met een verhalende intro, het is de start van een veelzijdig album, waarbij furieuze songs als Theft Of The Hammer, Njord en Chainbreaker passeren, maar ook meer folk-getinte nummers zoals Kaunaz Dagaz en Brothers Unite. Op de ruim zeven minuten durende titeltrack komt de wisselwerking tussen de verschillende vocalisten het best tot uiting. Het nummer gaat van start met Keltische vrouwenzang in de stijl van Enya en groeit uit tot een bombastische song met epische allures. Ride Of The Valkyries doet niet enkel qua songtitel aan Manowar denken, ook de song zelf is ongetwijfeld een vette knipoog naar deze Amerikaanse band. Het plaatje sluit overtuigend af met To The Skies And Beyond, een geslaagde mix van powermetal en folkmetal. Emblas Saga verschijnt op 10 januari.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?