Samenvatting

Recensie door Srachex op 13/11/2019
  • Uitgebracht door Nuclearblast Records
  • Metalfans score90

Legacy Of The Dark Lands is er voor alle symfonische/powermetalfans, alle mensen die een degelijke orkestrale stap uit de metalwereld willen/durven nemen en is een aanrader voor vinylliefhebbers. Wees gewaarschuwd dat het album in se geen metal is en in een theatraal verknipte vorm wordt gepresenteerd waar drama, sfeer en verhaal het belangrijkste onderdeel vormen. Het is een plaat die enige verdeeldheid kan zaaien en daarom kunnen alle pluspunten van dit unieke album voor anderen mogelijks tot minpunten uitdraaien.

Pluspunten

  • Uniek concept en unieke beleving
  • Kent een schitterende uitvoering
  • Kwalitatief hoogstaande composities

Minpunten

  • Het concept kan sommige mensen afschrikken

Naar verluidt heeft Blind Guardian twintig jaar liggen broeden op dit album, als een draak op haar eieren. Gitarist André Olbrich heeft gedurende die jaren en tussen de andere, reguliere Blind Guardian platen door aan dit orkestrale album geschreven. De metalpuristen mogen in één baan worden gewaarschuwd: dit is geen metalalbum. Je zal geen elektrische gitaren, basgitaren of drums te horen krijgen. De muziek is volledige afkomstig van het “The City of Prague Philharmonic Orchestra”. Door de grote veranderingen in de samenstelling van de muziek, alsook binnen in de band werd de naam voor dit project even ongevormd tot Blind Guardian Twilight Orchestra.

Dat de vrolijke Duitsers enorm veel van fantasy houden, is een understatement. Voor de teksten keek men in het verleden veelvuldig naar de fantasybijbel Lord Of The Rings, maar ook naar bijvoorbeeld The Wheel of Time van Robert Jordan (aanrader voor de lezers onder jullie). Ditmaal heeft de band voor de thematiek samengewerkt met Markus Heitz (bekend van onder andere: De Dwergen, De Alfen, De Donker Tijd, enz…).

Legacy Of The Dark Lands heeft qua opbouw veel gemeen met Nightfall In Middle-Earth. De meeste ‘volwaardige’ liedjes worden door een intermezzo vooraf gegaan. In deze intermezzo’s herkennen we de stemacteurs die ook op de voorgenoemde plaat aanwezig waren. Muzikaal werken deze veelvuldige onderbrekingen uiteraard voor geen meter, gezien de vaart keer op keer uit het album wordt gehaald. Theatraal en conceptueel wordt het nieuwe album hierdoor wel op punt gesteld. Met zijn zesenzeventig minuten is Legacy Of The Dark Lands sowieso een serieuze kanjer om doorheen te geraken.

Hoe klinkt deze uitzonderlijke plaat nu eigenlijk? Ik kan dit unieke project ten stelligste aan alle symfonische metalfans aanraden, want het klinkt uitermate geweldig! Het is verbazingwekkend hoe metal het symfonische orkest bijwijlen klinkt. Zanger Hansi Kürsch vervult een glansrol en weet zichzelf te overtreffen. Het lijkt erop dat na meer dan dertig jaar metal te maken zijn stem zelfs meer timbre heeft gekregen in plaats van af te slijten.

Een ontleding per song is hier niet op zijn plaats en ik zal het geheel proberen samen te vatten. Dit unieke project is er voor alle symfonische/powermetalfans, alle mensen die een degelijke orkestrale stap uit de metalwereld willen nemen en is een aanrader voor vinylliefhebbers. Wees gewaarschuwd dat het album in een theatraal verknipte vorm wordt gepresenteerd waar drama, sfeer en verhaal het belangrijkste onderdeel vormen. Uiteraard klinkt het geheel nog steeds erg Blind Guardian, voornamelijk dankzij de geweldige en unieke vocalen van Kürsch. Er zijn voldoende climaxen in de muziek te vinden en voldoende stukken die aanzetten tot meezingen. Er kunnen enkele fans van het eerste uur op hun honger blijven zitten met deze plaat, zeker na het magistrale Beyond the Red Mirror. Ik kan de band alleen maar feliciteren met deze boude beslissing en moedige onderneming, maar Legacy Of The Dark Lands is een plaat die dankzij zijn uniek concept enige verdeeldheid kan zaaien en daarom kunnen alle pluspunten van dit unieke album voor anderen mogelijks tot minpunten uitdraaien.

Legacy Of The Dark Lands kende een release op 8 november 2019 via Nuclear Blast Records.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?