Samenvatting

Recensie door Srachex op 06/09/2019
  • Uitgebracht door Century Media Records
  • Metalfans score80

De deathmetal die Vitriol brengt is snel, snedig en agresief zoals een ADHD-kind zonder Rilatine. Op To Bathe from the Throat of Cowardice vertoont de band veel potentie en krijgen we een album dat van het begin tot het einde kwalitatief is. Nette baslijnen en de dubbele gelaagde vocalen zijn de grootste pluspunten.

Pluspunten

  • Netjes verzorgde baslijnen
  • Dubbele vocalen van Kyle & Adam

Minpunten

  • Het gebrek aan enkele uitschieters

Vitriol is een deathmetalband uit de Verenigde Staten. Ik had nog nooit van hen gehoord, mogelijks omdat To Bathe from the Throat of Cowardice hun debuutalbum is. De band werd in 2013 opgericht en mag onmiddellijk debuteren op Century Media Records. Uiteraard schept dit hoge verwachtingen. Ik was benieuwd of de heren deze verwachtingen zouden inlossen.

Vitriol bestaat op plaat uit slechts drie bandleden, die elk een van de sleutelinstrumenten bespelen die nodig zijn om metal te maken. Tijdens optredens wordt de band door een extra gitarist bijgestaan. Wat Vitriol doet verschillen van andere bands uit dit genre is het gebruik van twee vocalisten: zowel Kyle Rasmussen (gitaar) als Adam Roethlisberger (basgitaar) lenen hun stem uit op deze plaat. Vitriol klinkt ongeveer als Hate Eternal – waarmee de band samen met Nile op tour gaat doorheen Europa – en Cattle Deacapitation. Deze laatste band dan vooral door de vocalen van Kyle & Adam die gezamenlijk wel erg veel van Travis Ryan weghebben.

De deathmetal die Vitriol brengt is snel, snedig en agresief zoals een ADHD-kind zonder Rilatine. Er zijn amper tot geen rustmomenten voorzien. Zoals de plaat met een knal aftrapt, zo eindigt hij. Je mag snedige gitaren verwachten, snelle drumpartijen en de dubbele vocalen met Cattle Decap-knipoog. Her en der versnelt het geheel dankzij drummer Scott Walker en krijgen we een flitsende solo te horen. Als eerste pluspuntje wil ik graag de productie aanhalen, deze is erg zuiver en met veel respect voor alle instrumenten. Bij het grootste deel van dit soort bands raakt de basgitaar door de muur aan geweld helemaal ondergesneeuwd. Ik was dan ook aangenaam verrast door de mooie baslijnen die netjes van het brute geheel onderscheiden konden worden. Puik werk, Stephan Hawkes & Taylor Young.

Vitriol brengt een zeer degelijke vorm van brutale deathmetal. Het is een band met potentie en ik begrijp waar een groot label in hen interesse vertoont. To Bathe from the Throat of Cowardice is een debuut dat zich met andere bands in dit genre kan meten en dit vertaalt zich ook in de score dat dit album krijgt. Het enige dat me weerhield om de score nog meer op te trekken is het gemis aan echte uitschieters op dit album, die songs waar je echt geen genoeg van kan krijgen, je meerdere malen op repeat zet en dagenlang doorheen je hersenpan blijven spoken. Fans van het genre en eerder genoemde bands doen er goed aan dit schijfje eens een luisterbeurt te geven.

To Bathe from the Throat of Cowardice komt op 6 september uit via Century Media Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?