Samenvatting

Recensie door metal4ever op 29/07/2019
  • Uitgebracht door earMUSIC
  • Metalfans score90

Bij het beluisteren van dit vijfde studioalbum van Myrath kom je al snel tot de conclusie dat de band op scherp staat en blaakt van zelfvertrouwen. Hopelijk levert deze plaat de nodige boost op om hen naar de hogere regionen van de metal scène te brengen

Pluspunten

  • Zeer toegankelijke en groovy songs zonder te vervallen in commercieel opbod
  • Het muzikale recept blijft voorlopig nog vrij origineel

Minpunten

  • Geen noemenswaardige minpunten

De muziek van Myrath wordt wel eens omschreven als oriental metal, een stijl gebaseerd op de basiselementen van hardrock/metal aangevuld met typische oosterse melodielijnen, ook wel arabesken genoemd. Of oriental metal als subgenre enig bestaansrecht heeft laat ik hier in het midden. Er zijn nog niet echt veel bands die zich op deze stijl toeleggen, behalve Myrath denken we dan vooral aan Orphaned Land en Melechesh als vaandeldragers. Myrath is afkomstig uit Tunesië, een land dat je niet direct associeert met rock muziek. Het openingsintro dompelt je al meteen onder in de oosterse sfeer. Het merendeel van de tracks zijn zeer toegankelijke mid-tempo songs gekenmerkt door de typische oriëntaalse arrangementen. De uitgebrachte singles dance en no holding back zijn daar uitstekende voorbeelden van. Lili twil en stardust zijn beide semi-ballads. Tot het stevigere werk behoren born to survive, dat is gebouwd op een heerlijke riff, en darkness arise, dat wat meer up-tempo biedt. Over de teksten kan trouwens ook iets positiefs vermeld worden: ze vertonen zeker diepgang en handelen zonder uitzondering allemaal over de innerlijke strijd met zichzelf en de relatie tot de anderen. Shehili  betekent zoveel als de brandende wind uit het zuiden, en is gelijk ook de titeltrack die dit schijfje waardig afsluit.

Al bij al een prachtplaat, en er zal al veel moeten gebeuren als dit album op het einde van het jaar geen vermelding heeft in mijn persoonlijk top 10 jaarlijstje!


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?