Samenvatting

Recensie door voorzitter op 18/09/2017
  • Uitgebracht door Eigen Beheer
  • Metalfans score77

Fijn debuut van een band van eigen bodem die de platgetreden paden vermijdt. 

Pluspunten

  • Knappe stem die het midden houdt tussen een core-scream en cleane grunge-vocals
  • Knappe productie die een mooi afgewogen geluidsmix oplevert

Minpunten

  • Nog wat meer diepgang in de lyrics zou welkom zijn

Glitch is een band uit Bredene die zopas zijn een eerste EP boven de doopvont mocht houden. De groep kruidt zijn industrial metal met invloeden uit grunge en djent. De EP bevat vijf tracks, die overigens allemaal te beluisteren zijn via Bandcamp.

De centrale elementen op de EP zijn de rockgerichte melodieën die op agressief gitaarwerk (Fear Factory, Godsmack, …) drijven en een geluid dat soms terugblikt naar Soundgarden en Alice In Chains. Opgeteld kom je zo ongeveer uit bij de Deftones. Die heterogeniteit in stijl is niet te verwonderen als je de samenstelling ziet van de band. Jason Vanacker - zanger, drummer en bandoprichter - speelde net als gitarist Ruben Platteeuw in de metalband Dedicted. Die band haalde het podium van Graspop in 2008 en is niet officieel gestopt, maar Glitch krijgt nu voorrang. Ook Yannick Dumarey van Dedicted kwam bij de opnames langs voor een paar backing vocals. Voorts zijn er nog gitarist Christophe De Ridder (van Eleanora, één van de meest rauwe bands op Consouling Sounds) en bassist David Colameo van onder andere Preuteleute, CMP en Monopole (en backing vocals op het vorige album van Diablo Blvd).

Glitch is in de eerste plaats het geesteskind van Jason Van Acker. Na een hele periode van bands - behalve Dedicted ook nog onder meer Master of Waha - besliste Jason om zich vooral toe te leggen op het technische aspect van produceren en opnemen, en bouwde een eigen studio. Aanvankelijk was het de bedoeling om vooral achter de knoppen plaats te nemen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Jason besloot om opnieuw eigen nummers te schrijven, het drummen én zingen te combineren en het geheel ook eigenhandig op te nemen en te producen. Van de vijf nummers op deze, in eigen beheer uitgebrachte, EP weten vooral Forward en Reverse te bekoren.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?