Samenvatting

Recensie door Maarten op 01/09/2017
  • Uitgebracht door Century Media Records
  • Metalfans score83

Black Nova is een aanstekelijk album vol groovy industral metal. Jammer genoeg speelt Dagoba op veilig en voelt het daardoor nogal braaf aan.

Pluspunten

  • Aanstekelijke nummers
  • Mooie balans
  • Zeer groovy en catchy

Minpunten

  • Openingstrack hoort niet thuis op het album
  • Weinig risico

Dagoba is een Franse industrial groovemetalband die de afgelopen 20 jaar een trouwe fanbasis heeft opgebouwd. Op vorige albums bewezen ze reeds dat ze die basis verdiend hebben, met enkele zeer goede albums. Black Nova is een album dat perfect in dat rijtje past: een zwaar beukend album, maar toch toegankelijk, en bij momenten zelfs vrij groovy en dansbaar.

Openingsnummer Tenebra is jammer genoeg niet de ruggengraat van het album: het schept een mysterieuze, beklemmende sfeer, maar vloeit jammer genoeg niet over in het het tweede nummer en voelt daardoor vrij nutteloos aan. Het daaropvolgende Inner Sun gooit echter meteen alle remmen los, en trapt met een geweldige trap het album open. Het is een nummer bomvol energie en met een extreem meezingbaar refrein. Het is, net zoals de andere nummers, een aanstekelijke combinatie van zwaardere elementen met synths en clean vocals. Hierin heeft Dagoba een aanstekelijke balans gevonden, die ze perfect in evenwicht houden. Een pareltje om live niet te missen is Stone Ocean: een lekker zwaar nummer waarop de moshpit op z’n heftigst zal zijn. Een pak minder zwaar (maar daarom niet minder goed) gaat het eraan toe op Lost Gravity, dat met zijn vele clean vocals en aanstekelijke melodie zelfs op de verpopte Vlaamse radio zou kunnen gedraaid worden (zonder dat het zelf een poppy nummer is).

Met Black Nova levert Dagoba een gebalanceerd album, dat een aanstekelijke mix brengt van zware elementen met synths en clean vocals. Soms voelt het album net iets te veilig aan: het is allemaal vrij braaf, ze brengen goede nummers maar hebben er geen risico’s in genomen. Al bij al is dit een goed album, maar het mist net dat tikkeltje extra om een echte klassieker te worden.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?