Samenvatting

Recensie door KurtHCM op 21/04/2024
  • Uitgebracht door Art Gates Records
  • Metalfans score85

Het Spaanse Heleven komt in 2024 met New Horizons, Pt2, de logische opvolger van New Horizons, Pt1

Dit tweede deel met hun mix van progressieve en melodieuze metal vervolledigen ze hun New Horizons-cirkel welke de band op een hoger niveau tilt en zal menig metal-liefhebbers bekoren.

Pluspunten

  • Zowel het album als nummers weten het ruige met rustpauzes te combineren.
  • Prima productie.
  • Pt,2 klinkt ruiger maar past perfect op zijn iets rustigere voorganger.

Minpunten

  • Sommige luisteraars kunnen zich storen dat ruigere nummers plots zachter worden of omgekeerd.

Eerlijk is eerlijk , ik heb Google moeten gebruiken om andere Spaanse metal bands op te zoeken omdat ik er zelf geen uit mijn mouw kon toveren. Zo kwam ik namen tegen zoals Darmage, Maskhera en Ktharsys. En zo is er dus ook Heleven, opgericht in 2016 te Granada, Spanje dus. Het vergelijken met (de voor mij nog steeds onbekende) andere Spaanse metal-acts heeft dus geen zin wegens mijn onwetendheid van de andere bands. Wel wil ik een poging doen om Heleven te omschrijven als een mix van Kataklysm, The Halo Effect, Gojira en jawel dit met een scheutje Dynazty. De band is een viertal, bestaande uit Higinio Ruiz (vocals & guitar), Alvaro Castilla (guitar), Kike Martin (basgitaar) en Matias Fama (drums). Uit de omschrijving van de band kun je dus afleiden dat Heleven progressieve metal brengt met een symfonische en melodieuze tint waar je met momenten kan meebrullen maar op andere momenten ook uw beste zangtalent naar boven kan halen. De band weet de overgang van het ruigere naar het melodieuze (en omgekeerd) knap samen te binden. Dit niet alleen over het ganse album maar ook in de nummers zelf.

Voorheen bracht Heleven 3 volwaardige albums uit met Medusa’s Love Story (2019), Into The Oceans (2021) en vorig jaar met New Horizons, Pt1. Het gaat dus snel met het uitbrengen van albums want dit jaar (2024) komen ze al met New Horizons, Pt2. Om een review te maken van dit laatst vermelde album vond ik het noodzakelijk ook deel 1 van de New Horizons “saga” een paar luisterbeurten te geven. Qua mix en productie klinken beide albums zeer goed, alleen zou ik durven zeggen dat Pt2 een iets ruiger kantje kreeg t.o.v. Pt1

Er verschenen al 4 voorproefjes van New Horizons, Pt2 welke maandelijks werden uitgebracht als singles. De band koos als “teaser” nummers  voor The Mask, Killing My Perseus, Wild From The Ashes en Echoes Of The Past als toonbeeld van hun nieuwe album. Dit zijn stevige metal tracks met de nodige afwisseling en rustpauzes op de juiste momenten. Dit met een stemgeluid dat de luisteraar, hopelijk net als ik, zal ervaren als zeer gevarieerd.  

De fans zullen toch wel iets teleurgesteld geweest zijn dat ze eigenlijk al de eerste helft van het album op voorhand kregen voorgeschoteld. Het album titelt dan wel 10 tracks maar je kunt de intro Home en de interlude Gernika niet als nummers omschrijven. Niet dat deze laatste overbodig is want met Gernika wordt het album even op ruststand gezet. Wel kregen de fans er de volwaardige Empty Promises, Why?, One Day Today en Hope er bovenop. Evenals zeer strakke, gevarieerde nummers waar met One Day Today zelf een beetje geëxperimenteerd werd met een elektronische stemhervormer. 

Ik denk niet dat er nog een derde deel zal volgen want het korte afsluitende nummer Hope  (met een akoestisch begin) is eigenlijk een verwijzing naar het eerste nummer Stronger van New Horizons, Pt1. Echt knap werk hoe Heleven terugreist naar hun voorganger zodat de New Horizons cirkel rond is. Het is dus moeilijk om enkel deel 2 van dit New Horizons-geheel positief aan te prijzen zonder dat ook voor deel 1 te doen. Het vormt een mooi geheel.

De band heeft mij alvast kunnen overtuigen en heeft zowel tijdens mijn voorbereiding, als na deze review, er een fan bij gekregen. Het zal niet evident zijn om als Spaanse band de metal wereld te veroveren maar ik gun hen het van harte. Wat mij betreft als het over Heleven gaat : Eviva España !!


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?