Samenvatting

Recensie door KurtHCM op 10/03/2024
  • Uitgebracht door Seasons Of Mist
  • Metalfans score90

VLTIMAS met David Vincent op kop is terug, en hoe? De band zet een overtreffende trap meer t.o.v. haar debuutalbum. Epic is een album dat bij iedere heavy metal liefhebber een kans zou moeten krijgen. Velen zullen zich het achteraf niet beklagen. Een top album!

Pluspunten

  • De verschillende invloeden van de bandleden vormen één knap geheel
  • De stem van David Vincent is verrassend zonder teleur te stellen
  • Goede productie
  • Opvallend sterk drumwerk

Minpunten

  • Op het nummer Invictus klinkt de titelnaam te herhalend

Wie David Vincent kent, of op z’n minst een belletje hoort rinkelen, denkt automatisch aan Morbid Angel of van zijn soort van “cover-band” I Am Morbid. De fans zullen ook de namen Genitorturers en Terrorizer opnoemen wanneer er gevraagd wordt waarbij de Amerikaanse zanger/bassist ook betrokken was. Tot op heden is hij nog steeds in de “running” met I Am Morbid en zijn nieuwe band VLTIMAS, welke hij vijf jaar geleden oprichtte. Die vijfkoppige band bestaat ook, uit Rune Eriksen (ex – Mayhem, Aura Noir) en João Duate (Corpus Christii) die samen het gitaarwerk op zich nemen. De basgitaar wordt gehanteerd door Ype TVS (ex – Dodecahedron), terwijl het slagwerk op de drums van Flo Mounier (Cryptopsy) komt.

De debuutplaat Something Wicked Marches In die de band in 2019 op de markt bracht, kreeg meteen wereldwijd lovende kritieken. Dit resulteerde al meteen in feit dat Abbath hen in 2020 mee op tournee nam en zo VLTIMAS welkom was op grote metal festivals zoals Graspop Metal Meeting, Hellfest en Wacken Open Air.

Dit jaar komt het vijftal dus met hun tweede album Epic (met hoofdletters) die hun debuut toch wel aardig overtreft. Dit bij het record label Season Of Mist en met hulp van producer Jaime Gomez Arellano. De death metal fans die VLTIMAS willen vergelijken met o.a. Morbid Angel komen wel heel bedrogen uit, ondanks de aanwezigheid van David Vincent. Dit heeft als reden dat de behendigheid van verschillende heavy metal stijlen van de bandleden de band bijeen bracht. De vocalen zijn met momenten zelfs zo melodieus, dat sommige tracks zoals Epic, Miserere, Invictus en Mephisto Manifesto zelfs een meezing (a-ma-zing, knipoog) tint kregen, zonder dat de welgekende vocalist zijn herkenbare ruwe stem verloochend. Op het nummer Invictus wordt de titelnaam zelf wat teveel in herhaling gebracht wat naar mijn opinie storend overkomt, muzikaal is het daarentegen wel sterk.

Het nummer Scorcher krijgt, naar mijn mening, het hoogste death metal gehalte op het album. Bij tracks zoals Exercitus Irae, Invictus en Nature’s Fangs stel ik me dan weer de vraag of drummer Flo Mounier slechts twee armen heeft? Zeer knap drumwerk over gans het album. Metal op z’n puurst, beter kan ik zowel de bas-,solo- als ritme gitaren op Epic niet omschrijven met als Spoils Of War als prima afsluiter. Het heeft echt geen zin om dit tweede album van VLTIMAS in een hokje te duwen, zo afwisselend is deze “schijf”.

De bandleden lieten in verscheidene interviews zeer duidelijk weten dat deze band niet zomaar een samenraapsel of project is. Dat is wel heel duidelijk te horen want VLTIMAS staat als een huis. Het streelt de band dan ook slechts acht nummers uit te brengen (intro niet meegerekend) i.p.v. er nog een paar “zus en zo”-nummers bij te plaatsen om de kwantiteit te verhogen. Nee, dit album heeft als metal album een speelduur van slechts 37 minuten, maar geloof me…spreekwoordelijk gezegd : deze Epic is kort maar krachtig. 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?