Samenvatting

Recensie door Srachex op 23/01/2024
  • Uitgebracht door Seasons Of Mist
  • Metalfans score90

Swords of Dajjal is een erg sterk album, dat ondanks zijn venijn verfrissend aanvoelt in de Necrowretch-discografie. Het album kent een positieve evolutie in de muziek dat samen met de markante sound van Necrowretch zorgt voor uitgebalanceerde en unieke nummers.

Pluspunten

  • Nog steeds erg vilein, venijnig en scherp!
  • Evolutie naar blackmetal.
  • Sterk, maar verfrissend album.

Minpunten

  • Mocht wat langer duren.

Necrowretch is een Franse band die dit jaar 16 jaar actief is en met Swords of Dajjal zijn vijfde album brengt. Swords of Dajjal focust op “Dajjal”, een personage Koran en in de islam vergelijkbaar met onze Antichrist. Het idee om af te stappen van het satanisme en de verhalen van een andere religie te vertellen, vind ik een erg goede zet. De spuuglelijke cover kan een afknapper zijn, maar laat je erdoor niet misleiden. Swords of Dajjal is een ijzersterk album geworden!

Niet alleen thematisch, maar ook muzikaal durft Necrowretch te evolueren. De Franse band startte als een black/deathmetalband, toch slaat de balans op Swords of Dajjal bijna volledig naar blackmetal over. Hier en daar zijn er nog elementen uit thrash- of deathmetal te horen, maar blackmetal heeft duidelijk de bovenhand op deze plaat. Wat juich ik dat toe! De snedige, scherpe en giftige sound van Necrowretch past perfect bij dit genre, want vergis je niet: ondanks een positieve evolutie in het geluid is deze band nog steeds een agressieve, venijnige pletwals.

Zonder in te boeten in agressie en venijnigheid (The Fifth Door, Dii Mauri) – wat toch wel het handelsmerk van deze band is – heeft Necrowretch op verschillende momenten melodische gitaren toegevoegd (Ksar Al-Kufar). Op andere momenten krijgt de muziek zelfs een atmosferische inslag (Numidian Knowledge). Soms wordt er een tempowissel in de muziek ingelast met akoestische gitaren (The Fifth Door, Daeva). Het instrumentale nummer Daeva doet me dan ook soms denken aan Immortal of Inquisition. Deze positieve evolutie in de muziek samen met de markante sound van Necrowretch zorgt voor uitgebalanceerde en unieke nummers op deze plaat. Swords of Dajjal is hierdoor een erg sterk album, dat ondanks zijn venijn verfrissend aanvoelt in de Necrowretch-discografie.

Het afsluitende nummer Total Obliteration voelt een beetje als het buitenbeentje aan. De muziek leunt meer aan bij de voorgaande albums dan Swords of Dajjal. Ook thematisch lijkt het nummer eerder terug te grijpen naar het christendom dan de islam. Het lijkt wel alsof het nummer op een ander moment werd geschreven, maar dat kan ik natuurlijk niet hardmaken. Omdat het als laatste nummer op de plaat komt, na het instrumentale Daeva heeft het ook eerder een bonusnummer-gevoel. Dat bonusnummer is in dit geval wel erg noodzakelijk, want met 37 minuten op de teller is Swords of Dajjal eerder aan de korte kant te noemen. Dit is het enige dat ik naast de verschrikkelijke cover als eventueel minpunt kan aanstippen, al moet ik er in één adem bij zeggen dat 37 minuten wel de gemiddelde speelduur van een Necrowretch-plaat is. Als het goed is, mag het altijd meer zijn!

Swords of Dajjal kent een release op 2 februari 2024 via Season Of Mist.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?