Samenvatting

Recensie door voorzitter op 29/12/2023
  • Uitgebracht door Eigen Beheer
  • Metalfans score75

The Black Face Of Death is een leuk debuut dat op zich al overtuigt en dat tegelijk nog wat ruimte laat voor groei. Hiermee zet Virus Inhumanity zich helemaal op de kaart.

Pluspunten

  • Knappe productie en arrangementen
  • Het virus-thema wordt handig uitgespeeld
  • Er wordt op hoog niveau gemusiceerd

Minpunten

  • We missen soms een refrein dat je meteen kan meebrullen
  • In de lyrics komen de klassieke deathmetal-thema's te vaak terug

 Virus Inhumanity is een groove/deathmetalband uit Limburg. Ze verspreiden hun virus reeds sinds 2019, nog van voor er sprake was van covid. Maar hun virus verspreidt zich – hopelijk - met een zelfde hardnekkigheid. Deze band heeft met The Black Face Of Death zopas zijn debuutalbum digitaal uitgebracht. De fysieke release volgt in 2024.

Virus Inhumanity heeft al een mooi traject afgelegd, met supports voor bands als Shuulak, Bodyfarm, Angelcrypt, Human Vivisection, Exoto en TerraDown. Nick van TerraDown doet overigens mee op één van de songs op dit album. Virus Inhumanity speelde al enkele keren in Nederland en met een gastrol voor TerraDown krijgt de virisverspreiding in Nederland vast wel een zetje. De bands die bij Virus Inhumanity voor inspiratie zorgen, zijn naast Lamb Of God en Gojira nog Sepultura, Decide en In Flames. Niet elk van die invloeden horen we duidelijk terug op het debuutalbum. Een aantal tracks van The Black Face Of Death stonden reeds op Infectious, de eerste EP van Virus Inhumanity.

De groove is in elke track heel prominent aanwezig en de grunts geven de sound een flinke duw richting death en brutal death. Alle songs hangen heel organisch aan elkaar en er wordt op een hoog niveau gemusiceerd. Productie en mix zijn top, net als de songopbouw en de beperkte extra toevoegingen. De intro is een beetje voorspelbaar, maar speelt mooi met het thema van de virusinfectie. 

Het geluid zit op de meeste songs heel volgepropt, met weinig rustpuntjes voor de luisteraar en met weinig ademruimte waarin één van de vijf bandleden even in de spotlights mag staan. Maar dan zitten we al met een vergrootglas te zoeken naar onvolmaaktheden. 

De band speelt in de meeste lyrics mooi met het virus-thema, maar zodra ze dat loslaten, vervallen ze wel in passe-partout deathmetal lyrics. Songtitels als Karma Kills en Baptized In Fire kan je bij wijze van spreken op de helft van alle deathmetal-releases tegenkomen. Ook de albumtitel klinkt heel doorsnee voor dit genre. Daar ligt nog wat huiswerk voor deze band. De beste optie lijkt om helemaal voor het virus-thema te gaan. 

Dimi heeft een aangename grunt die niet snel verveelt. Het constant op dezelfde toon grunten vormt een leuk contrast met de veelzijdigheid en virtuositeit van de gitaristen. 

De beste tracks zijn titeltrack The Black Face Of Death, Virus Inhumanity en (In)Sanity


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?