Samenvatting

Recensie door Srachex op 21/11/2023
  • Uitgebracht door Scarlet Records
  • Metalfans score85

Apostolica zet op Animae Haeretica muzikaal een grote stap vooruit. Een aanrader voor fans van theatrale, bombastische symfonische powermetal.

Pluspunten

  • Geen overbodige nummers
  • Het nodige drama en theater

Minpunten

  • (Eventueel) Accent van zanger Ezekiel

Een grote dosis theater en drama… call me interested. Apostolica werd in 2021 opgericht door vier gemaskerde en anonieme muzikanten. Ze brachten dat jaar hun debuut Haeretica Ecclesia uit bij Scarlet Records. Ondertussen vermeldt de bio met Jeremiah aan het keyboard een vijfde bandlid, wat niet onbelangrijk is, gezien deze band symfonische powermetal brengt. Hoewel de bio beweert dat de bandleden van Apostolica “veteranen zijn uit de internationale heavymetalscene", kleeft de Metal Archives-pagina gewoon het land Italië op de band – hier kom ik later nog op terug.

Het debuut Haeretica Ecclesia liet ik twee jaar geleden aan me voorbijgaan. Ik vond het maar een matige plaat met weinig inspiratievolle nummers en ik moet bekennen dat ik op geen enkel moment de moeite heb gedaan om het materiaal echt tot mij te nemen. Desondanks werd ik onlangs toch getriggerd door de twee singles (Rasputin en Gloria) die de band voor deze nieuwe plaat heeft uitgebracht. Omdat iedereen een tweede kans verdient (lees: muzikanten, schrijvers en regisseurs) verdiepte ik me in Animae Haeretica. Tot mijn grote verrassing ontdekte ik een album dat groeide met elke luisterbeurt en muziek waar ik de laatste tijd bijzonder veel naar heb geluisterd.

Muzikaal heeft Apostolica op zijn tweede plaat een grote evolutionaire sprong vooruit gemaakt. Op Animae Haeretica staan er geen overbodige momenten en de nummers springen er allemaal een voor een uit. De sound wordt nog steeds bepaald door het keyboard dat vooral in de orgelstand staat, kerkkoorzang en de vocalen van Ezekiel. Deze laatstgenoemde zanger heeft best wel een sterk accent, wat wel bij meer Italiaanse powermetalbands voorvalt (zei ik het niet…), maar dat is niet altijd even storend. Ezekiel etaleert op dit album wel een erg bijzonder stemgeluid. Hij heeft bij momenten opera-achtige vocalen, maar met zo’n scherpe rand zijn stem soms wel erg dicht tegen grunten en screamen aanleunt (luister maar eens naar het nummer Fire). 

Thematisch kun je Apostolica onderverdelen in dezelfde verzameling als Powerwolf, toch lijkt deze band op dit tweede album een echt eigen geluid te ontwikkelen. De teksten klinken ondanks het Bijbelse thema niet afgezaagd en gekopieerd zoals op dat op het eerste album was (denk aan Sanctus Spiritus). Een van de beste nummers op deze plaat is Veritas met zijn opzwepende refrein en gitaren. Maar ook het eerdergenoemde Gloria en het wel erg toegankelijke Rasputin mogen zeker aangestipt worden.

Echt bijster origineel zal deze muziek nooit worden, maar als het schrijftechnisch goed in orde is, ben ik een blije luisteraar. Omdat Apostolica op Animae Haeretica muzikaal toch een grote stap vooruitzet, is dit album voor mezelf een echt (her)ontdekking. Ik ben benieuwd wat deze band nog in zijn mars heeft. Als het volgende album evenveel positieve evolutie vertoont, dan staat Apostolica een roemrijke toekomst te wachten. Animae Haeretica is een aanrader voor alle fans van bombastisch, theatrale symfonische powermetal.

Animae Haeretica kende een release op 22 september 2023 via Scarlet Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?