Samenvatting

Recensie door Srachex op 23/10/2023
  • Metalfans score90

Opnieuw fantastische gitaren op de nieuwste plaat van Uada. Melodische blackmetalfans moeten zich verplicht voelen om dit schijfje minstens eenmaal op te zetten. 

Pluspunten

  • Schitterende gitaren
  • Geniale songwriting
  • Jaarlijstmateriaal

Minpunten

  • Niets noemenswaardigs

Uada is een Amerikaanse blackmetalband die met Crepuscule Natura aan zijn vierde full-length toe is. Deze Amerikanen brengen melodische blackmetal dat steeds in lekker lange tracks wordt gegoten. Als je een album hebt van ongeveer 42 minuten dat slechts 5 nummers kent, dan weet je dat de nummers gemiddeld tegen de achtenhalve minuut aantikken. Het grootste gevaar van zulke albums is de verveling die op een gegeven moment kan toeslaan.

Dat is bij de nieuwe Uada gelukkig niet aan de orde, meer zelfs: Uada heeft opnieuw een kanjer van een album geschreven. Het sterkste element van deze band zijn zonder enige twijfel de melodische gitaren, die wederom naar alle aandacht hengelen. Uada schrijft zeker geen doorsnee blackmetalriffs. De onbevooroordeelde observator zou zelfs durven beweren dat ze verschillende buitenissige elementen zoals heavymetal in hun muziek durven toelaten. Uada begrijpt de kunst om op de juiste momenten de riffs te laten terugkeren, waardoor de nummers al snel een grote herkenbaarheid krijgen. Het zijn echte goosebump-momentjes als zo’n geweldige riff na enkele minuten weer als een refrein opduikt. De vocalen op de platen van Uada zijn hierdoor gedegradeerd tot een noodzakelijke bijkomstigheid. De nummers op Crepuscule Natura hebben een intensiteit en die geniale repetitiviteit waardoor ze haast hypnotiserend gaan werken. Ik krijg maar geen genoeg van deze muziek. Op Djinn (de voorganger van deze plaat) waren er nummers die net iets te langgerekt en dromerig waren en waar de zang me soms stoorde (No Place Here om er één te noemen), maar dat gevoel heb ik op deze plaat niet gehad. 

Crepuscule Natura is wat mij betreft van dezelfde klasse als Cult of a Dying Sun. Mocht je Uada nog niet kennen, zet zeker eens het schitterende nummer The Purging Fire van deze laatstgenoemde plaat op. Dan weet je waarover ik het heb als ik “terugkerende geniale riffs” benoem. Uada heeft zichzelf nog geen enkele keer op een plaat gekopieerd en dat vind ik altijd bewonderenswaardig. De muzikanten van deze band zijn schitterende songwriters, die perfect aanvoelen wanneer ze een tempowissel moeten inlassen. Ik ben fan! Crepuscule Natura wordt ongetwijfeld jaarlijstmateriaal. Melodische blackmetalfans moeten zich verplicht voelen om dit schijfje minstens eenmaal op te zetten. Uada is een kwaliteitsmerk aan het worden.

Crepuscule Natura kende een release op 8 september 2023 via Eisenwald Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?