Samenvatting

Recensie door Srachex op 15/09/2023
  • Uitgebracht door Scarlet Records
  • Metalfans score85

Nekyia is een erg sterk symfonisch powermetalalbum met enkele zeer getalenteerde muzikanten. De vioolpartijen van Boschi zijn absoluut een toegevoegde waarde. Fans van symfonische powermetal moeten dit album zeker eens beluisteren.

Pluspunten

  • De vioolpartijen van Boschi
  • De krachtige tenor van Barbarossa
  • Sterke symfonische powermetal

Minpunten

  • Misschien net iets te braaf van opzet

Winterage is een jonge Italiaanse symfonische powermetalband die met Nekyia aan zijn derde album toe is. Omdat Winterage toch enkele unieke talenten bezit, wil ik dit album graag even in de spotlight zetten. Het opvallendste talent van deze band is ongetwijfeld Gabriele Boschi: een steengoede violist. Volgens de biografie van de band verzorgt hij naast de viool ook de andere symfonische arrangementen op Nekyia, maar het is voor de viool die de show mag stelen. Geef toe: er zijn maar weinig bands met een echte violist in de gelederen. Dit komt mooi tot zijn recht op de Rhapsody of Fire-achtige nummers als Simurgh the Firebird, Dark Enchantment en White Leviathan. In elk nummer zitten er wel violen verweven zonder dat ze een echte overdosis voor de muziek worden. Op andere momenten roepen ze een folk-sfeer op, zoals op Numen.

Een ander opvallend talent is zanger Daniele Barbarossa die met zijn krachtige tenor niet moet onderdoen voor de meeste operazangers. Barbarossa is hierdoor zeker geen standaard powermetalzanger. Hij is zowel sterk in de hogere als lagere regionen, maar hij schittert echt tijdens de epische nummers waar hij zijn volledige kunnen mag etaleren. Een van de knapste nummers op dit album is toevallig een ballade (La fonte d'essenza) en dat zul je mij niet snel horen zeggen! Het helpt natuurlijk dat er een echte violist in de band zit om sentimentele klanken te toveren. Voeg daarbij een zanger die zijn beste operavocalen in de strijd gooit en je hebt een ware parel van muziek.

Een recensent zou met zulke indrukwekkende muzikanten haast de snarenplukkers van deze band nog vergeten. Al eisen de gitaren van Gianmarco Bambini echt wel hun plek op. Neem bijvoorbeeld het nummer The Cult of Hecate dat start met erg sterke, flitsende riffs die wat doen denken aan het modernere werk van Luca Turilli. Daarnaast krijgt Bambini in de nummers voldoende ruimte om te soleren. 

Nekyia is een erg sterk symfonisch powermetalalbum dat dankzij de getalenteerde muzikanten probleemloos vele andere Italiaanse bands achter zich laat. Fans van Rhapsody of Fire, Twilight Force en dergelijke moeten dit album zeker eens opzetten. Als klein puntje van kritiek kan er aangestipt worden dat Winterage braaf binnen de lijntjes kleurt en nergens echt iets geks probeert. Ten opzichte van het voorgaande album The Inheritance of Beauty is er wel een duidelijke evolutie in de muziek te horen. Als deze band zo gaat blijven evolueren staat Winterage weldra aan de absolute top van de Italiaanse powermetal. En misschien is dat wel al zo, als je het laatste album van Rhapsody of Fire meerekent.

Nekyia kende een release op 7 juli 2023 via Scarlet Records.

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?