Samenvatting

Recensie door Srachex op 27/06/2023
  • Uitgebracht door AFM Records
  • Metalfans score75

All For Metal maakt op Legends een opmerkelijke start met powermetal die letterlijk bol staat van de clichés, maar wel erg goed wordt gebracht. Alle powermetalfans die ervan houden om lekker met hun muziek mee te zingen, en zich niet storen aan de enorm flauwe teksten, zullen houden van dit album.

Pluspunten

  • Lekker meezingbaar
  • Calanna is een prima powermetalzanger

Minpunten

  • Schmidt is verre van een prima powermetalzanger
  • Staat bol van de clichés

“Beste klanten, alle onze metalclichés staan vandaag in aanbieding: twee kopen, twee gratis. Koop tien clichés en krijg je bandnaam helemaal voor niks!”

Zo, de toon voor deze recensie is gezet. All For Metal is een nagelnieuwe heavy/powermetalband met twee zangers. Tim "Tetzel" Schmidt is beter gekend als de zanger van de paganmetalband Asenblut. Antonio Calanna zat tot 2022 in de hardrockband DeVicious. Dit vreemde tandem is de spil van All For Metal. Helaas is Tim "Tetzel" Schmidt meteen ook het zwakste element van deze band. Bij Asenblut is Schmidt te horen als een goede screamer, maar op dit debuutalbum van All For Metal probeert hij “clean” te zingen. Inderdaad: probeert, want het is merkbaar dat Schmidt helemaal niet clean kan zingen. Het levert op deze plaat wat tandenknarsende momenten op, zoals het begin van Raise your Hammer waar hij even solo mag zingen. Zelfs met heel wat geknutsel en toverwerk in de studio is het te horen dat ze bepaalde tonen amper rechtgetrokken krijgen (luister maar eens naar de poging om “flame” recht te trekken).

Toch moet de producer van dit album het geweten hebben, want Schmidt staat veelal helemaal op de achtergrond en je hebt al een goede koptelefoon nodig om zijn lijnen van het geheel te onderscheiden. Het is Calanna die echt mag schitteren op Legends. En als het goed is mag het ook effectief gezegd worden: Calanna is een prima powermetalzanger! De wisselwerking tussen de lage vocalen van Schmidt en de hoge van Calanna is een leuke wisselwerking. Naarmate het album vordert zal Schmidt meer en meer overstappen naar een screamerige variant van zijn “cleane” vocalen en dat klinkt eerlijk gezegd veel beter dan de geforceerde zang op de rest van het album. All For Metal heeft heel wat in zijn mars, waardoor ik alleen maar kan hopen dat ze Schmidt op een volgend album volledig inzetten als screamer om de hoge vocalen van Calanna wat af te toppen.

Het meest negatieve aspect van Legends is het tomeloze gebruik van metalclichés. De teksten zijn letterlijk overladen met Manowarachtige heldendaden en blikken terug naar de jaren tachtig en begin jaren negentig. De refreinen zijn hierdoor natuurlijk makkelijk meezingbaar, maar ik kan me inbeelden dat menig metalfan gruwt van de lyrics op dit album. Een korte bloemlezing uit de teksten geeft het al aan: “He's a mountain of power. Harder than steel”, “It's all for metal. And metal for all”. Dit is het elan van All For Metal.

Maar u heeft ongetwijfeld de prima score gezien dat dit album heeft gekregen… Hoewel er enorm veel te zeggen valt over het werk van deze band, worden de liedjes wel quasi perfect gebracht. De nummers zijn één voor één meezingers die je al na 1 luisterbeurt kunt meebrullen, daarnaast verveelt het album niet snel. Hoewel er een heleboel rode vlaggen zijn (zie bovenstaande drie alinea’s) merkte ik van mezelf op dat ik met de nummers veelal aan het meezingen was. Er zijn natuurlijk ook zeer veel powermetalfans die het gewend zijn om met clichés in nummers om te gaan en die graag licht verteerbare makkelijk meezingbare metal hebben. Aan deze metalfans zou ik zeggen: zoek niet verder, All For Metal brengt je het valhalla!

Legends kent een release op 7 juli 2023 via AFM Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?