Samenvatting

Recensie door Srachex op 01/06/2023
  • Uitgebracht door Napalm Records
  • Metalfans score65

Burning Witches weet op The Dark Tower de hooggespannen verwachtingen niet helemaal in te lossen. Het album voelt aan als een herhalingsoefening zonder wauw-factor.

Pluspunten

  • Het nummer The Dark Tower is geniaal

Minpunten

  • Weinig spelevolutie te bespeuren
  • Voelt aan als een kopie van voorgaande delen

Bijna exact 2 jaar geleden recenseerde ik het vierde album van Burning Witches. Ik noteerde: “Als Burning Witches aan dit tempo en deze kwaliteit gaat blijven schrijven, gaan ze snel enkele andere heavymetalbands in hun schaduw laten.” Minder dan twee jaar later klopt het vijfde album The Dark Tower op de deur en ik ben benieuwd, want zoals te lezen is in bovenstaand statement: ik verwacht er veel van.

Als grote fan van Stephen Kings serie The Dark Tower dacht ik dat dit album mogelijk op het werk van de horrormeester geïnspireerd zou zijn, maar dat is helemaal niet zo. Het titelnummer werd als eerste single gelanceerd. De verwachtingen voor dit album rezen op dat moment helemaal de pan uit! Wat een heerlijk lied is dit titelnummer! Van de slepende en repetitieve openingsriff die een krachtige opbouw vorm tot het refrein, alles klopt aan dit nummer. Ik krijg er maar geen genoeg van. Het ademt authentieke jaren 80, begin jaren 90-metal. Dit nummer heeft de potentie om een instant klassieker te worden. Smullen geblazen!

Toen ik eindelijk de volledige plaat kon horen, bleek dat ik mijn verwachtingen veel te hoog had gezet. Burning Witches weet op The Dark Tower geen enkel nummer te schrijven dat nog maar in de buurt komt van het fenomenale titelnummer. Eigenlijk is er zelfs helemaal geen spelevolutie op dit album te bespeuren. The Dark Tower voelt aan als een herhalingsoefening, een kopie van voorgaande delen, waarvan de wauw-factor op dit album compleet zoek is. Nergens kleuren de dames buiten de lijntjes die ze voor zichzelf hebben uitgetrokken en dat is spijtig! Ook de anders zo geniale covers klinken maar inspiratieloos op dit album. Shot In The Dark (Ozzy Osbourne) en I Wanna Be Somebody (W.A.S.P.) kunnen de originele nummers niet doen vergeten. De nummers op The Dark Tower gaan voorbij zonder dat er al te veel blijft hangen.

Om met een positieve noot te eindigen: nee, het geboden materiaal is zeker niet slecht te noemen en er staan nog wel een handvol meezingers op. Unleash The Beast weet met zijn furie wel enigszins de aandacht vast te houden, net als Doomed To Die. En Burning Witches weet zeker hoe ze goede nummers moeten componeren, alleen zullen ze zichzelf op een volgend album wel moeten heruitvinden, want The Dark Tower is globaal gezien maar een middelmatig album.

The Dark Tower kende een release op 5 mei 2023 via Napalm Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?