Samenvatting

Recensie door metal4ever op 08/04/2023
  • Uitgebracht door Music For Nations
  • Metalfans score90

Je hoeft echt geen die-hard metalcore fan te zijn om dit nieuwe album van Bury Tomorrow te kunnen smaken, want dit is toch nog iets heel anders dan de veelal wat te eentonige kost die we dikwijls uit die hoek te horen krijgen. The Seventh Sun, het inmiddels zevende studioalbum van deze Britten, is dan ook een nieuwe mijlpaal in het metalcore genre. 

Pluspunten

  • Een nieuwe mijlpaal in de metalcore
  • Een nagenoeg perfecte mix tussen metalcore en groove metal
  • Geen enkele song valt uit de toom

Minpunten

  • Geen minpunten

Metalcore is een genre dat in deze review rubriek nog niet al teveel aan bod is gekomen, en dus leek de release van het nieuwe Bury Tomorrow album mij de ideale gelegenheid om daar toch enige verandering in te brengen. Het genre ontstond in de jaren negentig van de vorige eeuw uit een cross-over van punk en metal, en kreeg rond de eeuwwisseling een stevige boost met het verschijnen van een aantal van de meest relevante albums van bands zoals onder meer Killswitch Engage, Converge en Bring Me The Horizon. Bury Tomorrow werd in 2006 opgericht, en behoort dus eerder tot een wat latere generatie. Net als bij black- en deathmetal heeft het metalcore genre ondertussen een bredere basis gekregen, en zijn er heel wat bands die meer melodie en variatie in hun songs zijn beginnen verwerken, en tot die bands behoort ook het Engelse Bury Tomorrow.

Bij de oprichters van deze formatie, die vandaag nog tot de bezetting behoren, vinden we zanger Daniel Winter-Bates, diens broer, bassist Davyd Winter-Bates en drummer Adam Jackson. Mede-oprichters waren ook nog zanger/ gitarist Jason Cameron en leadgitarist Mehdi Vismara. Deze laatste verliet de band in 2013 en werd vervangen door de huidige leadgitarist Kristan Dawson. Maar de belangrijkste gebeurtenis binnen de groep was wellicht het vertrek van Jason Cameron, die toch veel invloed uitoefende binnen de band. Hij bleef tot na de opnames van het laatste studioalbum, Cannibal uit 2020, maar het feit dat dit album, vanwege de corona perikelen niet live kon worden gepromoot zorgde voor wrevel binnen de band, en uiteindelijk besloot Cameron om de groep te verlaten. In september 2021 werden twee vervangers voor Cameron voorgesteld, namelijk Ed Hartwell op ritmische gitaar en Tom Prendergast voor cleane zang en keyboards. Deze vernieuwde bezetting stond voor de niet geringe uitdaging om voor de opvolger van het album Cannibal te zorgen. Het nieuwe plaatje, The Seventh Sun, werd op 31 maart uitgebracht en overtreft  al mijn verwachtingen. 

Een zanger vervangen is voor geen enkele band een gemakkelijke opdracht, en Jason Cameron zorgde voor een herkenbare sound in het cleane gedeelte van de vocals bij Bury Tomorrow, maar nieuwkomer Tom Prendergast kwijt zich uitstekend van zijn taak en evenaart Cameron moeiteloos. De eerste twee tracks van het album, The Seventh Sun en Abandon Us, demonstreren al meteen hoe goed de band er opnieuw in slaagt om metalcore met groove metal te verenigen. Dat is natuurlijk niet nieuw in dit genre, maar Bury Tomorrow slaagt er wel in om de valkuil van eentonigheid en gebrek aan variatie, toch een kenmerk waar vele van hun collega's mee worstelen, handig te omzeilen. Forced Divide en Care zijn de twee meest meedogenloze nummers die de zwaarste mokerslagen uitdelen. Tijdens het wat langzamere Begin Again komen de keyboards wat meer op de voorgrond, en Wrath heeft zowaar een enigszins meezingbaar refrein en bevat naar het rustiger einde toe wat vioolklanken. Het vormt de ideale overgang naar Majesty, het echte buitenbeentje op dit schijfje. Deze track verloopt grotendeels als een ballad en gaat dan langzaam over in een bombastisch en majestueus einde. Boltcutter is zo'n song waarbij agressie en groove hand in hand gaan en doet wat denken aan het betere werk van Machine Head, terwijl Recovery het wat meer toegankelijke aspect van de band vertegenwoordigt. Tijdens Heretic is While She Sleeps vocalist Loz Taylor als gastzanger te horen, en bij de afsluiter The Carcass King komt de mij volstrekt onbekende Britse zangeres Cody Frost de cleane zang van Prendergast nog wat ondersteunen om samen het contrast met de grunts van Daniel Winter-Bates nog wat extra te accentueren.   

Het lijdt weinig twijfel dat dit nieuwe plaatje van Bury Tomorrow een plaats zal krijgen in het jaarlijstje van menige fan van extreme metal, en The Seventh Sun mag dan ook doorgaan als een nieuwe referentie waaraan vele toekomstige albums zullen worden getoetst. Op 28 september komt de band, samen met hun landgenoten van While She Sleeps, naar de AB in Brussel voor een optreden, en ik ga toch maar eens ernstig overwegen om dit concert te gaan bijwonen.  

Luistertips:  Abandon Us; Boltcutter; Majesty

Huidige Line-up:

Daniel Winter-Bates: cleane zang
Tom Prendergast: harsh vocals, keyboards 
Kristan Dawson: lead gitaar
Ed Hartwell: slaggitaar
Davyd Winter-Bates: basgitaar
Adam Jackson: drums 

 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?