Samenvatting

Recensie door metal4ever op 27/02/2023
  • Uitgebracht door Napalm Records
  • Metalfans score80

Na een pauze van vijf jaar, waarin de line-up van de band alweer grondig door elkaar werd geschud, komt Heidevolk met het nieuwe album Wederkeer, waarop een flink aantal sterke songs wordt afgewisseld met sfeervolle intermezzo's. 

Pluspunten

  • Gevarieerde folk- en paganmetal met Nederlandstalige lyrics
  • Fraaie cover art

Minpunten

  • Hier en daar iets te routineus

Een grote verdienste van de Nederlandse band Heidevolk is het feit dat ze hun eigen moedertaal naar de internationale metalscène hebben gebracht. Tot op de dag van vandaag hebben ze, op een paar uitzonderingen na, al hun songs van Nederlandstalige teksten voorzien. Zoals het elke goede pagan/ folkmetalband betaamt grijpen ze voor hun teksten terug naar de verre geschiedenis van hun heimat, in dit geval de Nederlandse provincie Gelderland. De band heeft steeds wel wat te lijden gehad onder voortdurende line-up wijzigingen. Zo zijn er sinds hun vorige album, Vuur Van Verzet uit 2018, alweer vier nieuwe bandleden aangetreden, nadat er drie de groep hadden verlaten. Toch is er hiervan nauwelijks of geen nadelig effect te bespeuren, want op het nieuwe album Wederkeer gaat Heidevolk gewoon verder met brengen van hoogstaande folkmetal. De sterkhouders in de muziek van de groep zijn als vanouds de meerstemmige mannelijke zang, het steeds boeiende gitaarspel en het uitmuntende drumwerk. Wederkeer is het zevende studioalbum van de band en werd op 24 februari uitgebracht bij het label Napalm Records.

Het loont steeds de moeite om bij elk nieuw schijfje van Heidevolk wat extra aandacht te schenken aan de cover. Voor de cover-art werd er opnieuw beroep gedaan op de Nederlandse kunstenaar Awik Balaian en andermaal oogt het resultaat erg fraai. Het nummer Hagalaz is al meteen een sterke openingszet, en legt alle sterke troeven van de band op tafel. Het tempo is afwisselend galopperend tot blackmetal gericht en er zijn zelfs wat 'harsh' vocaals in deze song verwerkt. Drink Met de Goden (Walhalla) en Klauwen Vooruit zijn goed meezingbare hymnes die er bijna om smeken om gespeeld te worden tijdens de komende zomerfestivals. Kortere passages tussen al dat strijdgewoel krijgen we in de vorm van de nummers Schildenmuur, Wederkeer en Ver Verlangen, waarbij vooral de laatste song, met zijn tribaal, bijna hypnotiserend karakter blijft hangen. Dat geldt zeker ook voor de track De Strijd Duurt Voort, waarop lekkere blackmetalriffs het tempo naar omhoog jagen, en felle gitaarsolo's de strijdlust aanwakkeren. Naast deze sterke songs komen er op dit plaatje ook wel een aantal tracks aan bod die eerder routineus klinken. Nummers zoals Oeros, Raidho en Holda gaan zeker niet door voor 'fillers', want dat zijn ze nu ook weer zeker niet, maar het zijn niet de tracks die je er speciaal gaat uitpikken. Het sfeervolle, rustige Zomervuur laat het album op een gepaste manier uitdoven.

Na het beluisteren van de twaalf tracks, die samen een speelduur van zo'n 52 minuten hebben, is het duidelijk dat bij deze Nederlandse band de rek er nog lang niet uit is. Wederkeer is dan ook een must voor elke fan van pagan- en folkmetal.

Huidige Line-up Heidevolk:

Rowan Roodbaert: Zang, bas, tamboerijn
Koen Vuurdichter: Zang, gitaar
Daniël Wansink: Leadzang
Jacco De Wijs: Leadzang
Mat Van Baest: Gitaar
Kevin Van Den Heiligenberg: Drums 


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?