Samenvatting

Recensie door Srachex op 02/02/2023
  • Uitgebracht door Nuclearblast Records
  • Metalfans score80

At The Heart Of Wintervale is nog steeds geschoeid op een leest van cinematografische muziek, waarbij groots opgezette symfonische elementen alle vrijheid krijgen om de nummers te domineren. Fans van het voorgaande album kunnen deze schijf zonder enige twijfel aanschaffen, want Twilight Force schuwt evolutie in zijn muziekspel. De zwakke en clichématige fantasyelementen kunnen een storende factor zijn.

Pluspunten

  • Alessandro Conti is een zanger van wereldformaat
  • Groots opgezette cinematografische elementen
  • Verveelt op geen moment

Minpunten

  • (Eventueel) gebrek aan originaliteit in de songteksten
  • Zwakke en clichématige fantasyelementen

Het Zweedse Twilight Force is met At The Heart Of Wintervale aan zijn vierde album toe in twaalf jaar. Daar waar de eerste twee albums met een andere zanger werden opgenomen, hebben de Zweden in 2018 met de Italiaanse Alessandro Conti (ex-Luca Turilli’s Rhapsody) toch wel een grote zanger aangetrokken. At The Heart Of Wintervale is het tweede album met Conti – die bij Twilight Force optreedt onder de naam Allyon – achter de microfoon.

Op de drummer na is de line-up gelijk gebleven en dat is op dit album natuurlijk goed te horen. Twilight Force is een band waarvan de verschillende muzikanten goed op elkaar zijn ingespeeld. Er zijn weinig verschillen te horen met de voorgaande schijf, Dawn of the Dragonstar. In mijn recensie vier jaar geleden stak ik de draak met de sound van Twilight Force door hen te bestempelen als Disneymetal. Het was een term waarmee mijn vrouw afkwam om de vele klokjes en belletjes in de sound van Dawn of the Dragonstar te beschrijven. Gelukkig zijn er op dit album veel minder van deze arrangementen, want op het voorgaande album begonnen ze me uiteindelijk wel wat te storen, dit wil echter niet zeggen dat Twilight Force ze volledig heeft weggelaten op zijn vierde album. Het is nu veel beter gedoseerd.

De symfonische powermetal op At The Heart Of Wintervale is nog steeds geschoeid op een leest van cinematografische muziek, waarbij groots opgezette symfonische elementen alle vrijheid krijgen om de nummers te domineren. Tot mijn grote vreugde is de compleet achterlijke vertelstem van de eerste twee albums ook op dit album niet aanwezig. Fans van het voorgaande album kunnen At The Heart Of Wintervale zonder enige twijfel aanschaffen. Deze band weet waar ze goed in is en brengt sterke symfonische powermetal met snellere nummers vol bombast en verschillende elementen om te ontdekken. Elk nummer, zelfs de rustigere, kennen verschillende lagen, waardoor dit een feest is om te beleven. Je zult met elke luisterbeurt wel iets nieuws ontdekken, misschien is dat de grote kracht van deze band op dit album. Allyon is nog steeds een zanger van wereldformaat en weet met zijn hoge en krachtige stem het niveau van deze band naar boven te tillen. 

Toch heeft Twilight Force ook enkele (weliswaar kleinere) minpunten en dat is het gebrek aan originaliteit. Op At The Heart Of Wintervale wordt vernieuwing of evolutie geschuwd dat het een lieve lust is. Daarbovenop krijg je ook nog eens een zwak fantasyverhaal dat bol staat van de draken en andere cliché fantasyelementen die in de songteksten en titels doorschemeren. Als je door deze negatieve punten kunt heen kijken (luisteren), vind je een degelijk album dat muzikaal op geen enkel moment verveelt. 

At The Heart Of Wintervale kende een release op 20 januari 2023 via Nuclear Blast Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?