Samenvatting

Recensie door voorzitter op 25/12/2022
  • Uitgebracht door Eigen Beheer
  • Metalfans score75

Met Over The Top maakt Coffin Feeder duidelijk dat deze band meer is dan een eenmalig zijprojectje. Stilaan kristalliseert zich een eigen geluid dat meer is dan enkel de optelsom van de muzikale bagage van de bandleden. Als Coffin Feeder elk jaar opnieuw twee EP's van een dergelijk hoog niveau uitbrengt mogen ze gerust de album-fase overslaan.

Pluspunten

  • Meer dan de optelsom van de muzikale bagage van de bandleden
  • Veel energie en pompende ritmes, maar ook knappe solo's
  • Knappe productie en mix
  • Goeie keuze om zich te beperken tot een EP

Minpunten

  • In de lyrics ontbreekt het soms wat aan originaliteit

Wie dacht dat Coffin Feeder een eenmalig projectje zou worden om de coronaverveling te verdrijven, heeft het mis. Na hun eerste EP Stereo Homicide volgden een reeks optredens en inmiddels is er de nieuwe EP Over The Top

De titel van de EP verwijst naar de gelijknamige actiefilm uit 1987 met Sylvester Stallone in de hoofdrol als trucker met armworstel-ambitie. In de hoes van deze EP door Dan Goldsworthy zitten dan ook liefst 87 verwijzingen naar actiefilms uit de jaren ’80, met Stallone helemaal op het voorplan. 

Muzikaal bouwt Coffin Feeder op Over The Top netjes voort op Stereo Homicide, met soms brutale en soms groovy death met elementen van hardcore en grind. De vocalen van Sven van Aborted staan nog meer centraal dan op het debuut van deze band. 

Amper vier tracks op deze tweede EP, maar liever zo dan met een paar overbodige vullers erbij. Opener Dead Or Alive heeft leuke samples in de intro en lijkt verderop zelfs een streepje synths te bevatten. Die laatste opmerking lijkt wel vaker terug te komen op deze EP. DFENS gaat nog een versnelling of twee hoger dan Dead Or Alive en klinkt mede daardoor, en door de koortjes, een stuk militanter en dreigender. 

A Good Supply Of Bodybags had een Fleddy Melculy-track kunnen zijn. Leuke vibe. Catchy ook, voor zover dat kan in death(core). Capture For Consumption springt nerveus van het ene ritme naar het andere. Hondsbrutaal en met een moshpitgarantie.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?