Samenvatting

Recensie door Srachex op 20/08/2022
  • Uitgebracht door AFM Records
  • Metalfans score80

Final Advent is een goed album met sterke nummers vol met melodische metal, al kan het niet aan zijn voorganger tippen. Molin is nog steeds een steengoede zanger, de muziek staat dan ook bijna volledig in dienst van zijn vocale kunsten.

Pluspunten

  • Sterke melodische metal
  • Nils Molin

Minpunten

  • Kan helaas niet aan het voorgaande album tippen

Dynazty is de band van Amaranthe-zanger Nils Molin en brengt met Final Advent alweer zijn achtste album uit. In 2020 belandde The Dark Delight nog in mijn jaarlijst en nu is er traditiegetrouw twee jaar later met Final Advent de opvolger. Dynazty heeft al vele jaren een stabiele line-up en de sound van de band evolueerde naar melodische (power) metal. Aangezien The Dark Delight een steengoede indruk bij me maakte – ik leg deze plaat nog regelmatig eens op – zijn de verwachtingen voor Final Advent hoog gespannen.

Power of Will mag het album aftrappen. Dit uptempo nummer is een Dynazty-nummer volgens het boekje. De keys zijn prominent aanwezig, Molin bewijst dat hij nog steeds een geweldige stem heeft en voordat de eerste minuut voorbij is, beweeg je als luisteraar lekker op de muziek mee. Op Advent staan prominente en stevige gitaren op de voorgrond om Nils Molin te ondersteunen. Ook op dit nummer – dat iets steviger is dan zijn voorganger – is het de zanger die met de aandacht gaat lopen. De nummers van Dynazty staan nog steeds volledig in het teken van Molin, al mogen de twee gitaristen op dit nummer wel lekker soleren.

Het begin van Natural Born Killer heeft vrolijke keys die verderop door het nummer zullen blijven huppelen. Dit nummer kent wat meer pop en rock invloeden, maar dit heeft Dynazty in het verleden ook nooit onder stoelen of banken gestoken. Yours is de verplichte semi-ballade en staat met zijn vierde plaats al vrij vroeg op de tracklist. Maar dankzij Molins zangkunsten is dit trage nummer zeker geen straf geworden. All The Devils are Here is een energetisch nummer en luistert met zijn opzwepend refrein en een sterke opbouw lekker weg.

Verderop staat The White, wat thematisch de opvolger is van The Grey op Firesign en The Black op The Dark Delight. Het slotstuk in deze trilogie kent sterke melodieuze riffs en een emotionele Molin die alle pannen van het dak zingt. Ook de rest van de nummers zijn van hetzelfde sterke niveau, wat maakt dat Final Advent een blinde aankoop is voor de fans van de band. Het hoge niveau van The Dark Delight bereiken ze op deze plaat niet, maar toch is Final Advent geen onverdienstelijk album geworden. De stabiele line-up van Dynazty zorgt ervoor dat alle muzikanten perfect op elkaar ingespeeld zijn en dat is op dit album te horen. Final Advent is aan te raden aan alle liefhebbers van melodische metal die licht verteerbaar is en gericht is op vermakelijke refreinen. Metalfans die een afkeer hebben van alle metal met invloeden uit de rockmuziek blijven best ver uit de buurt van dit album. Op naar 2024 voor een nieuw album.

Final Advent kent een release op 26 augustus 2022 via AFM Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?