Samenvatting

Recensie door metal4ever op 06/07/2022
  • Uitgebracht door Seasons Of Mist
  • Metalfans score90

Origins is het zesde studioalbum van Saor en wellicht het beste tot nu toe. In de zes tracks op dit plaatje worden woeste blackmetal riffs verweven met Schotse folk, en wordt de sfeer van de onherbergzame Highlands tot bij je thuis gebracht.

Pluspunten

  • Zes uiterst knappe blackened folkmetal songs
  • Andy Marshall is in alle opzichten een meesterbrein
  • Een verhaal dat voornamelijk verteld wordt door de soundscapes zelf

Minpunten

  • Geen minpunten

Met zijn zesde studioalbum, Origins, duikt Saor de geschiedenis van Schotland in tijdens de vroege middeleeuwen. Het toenmalige Caledonië werd toen bevolkt met Pictische stammen, die het voorheen de Romeinen zo lastig hadden gemaakt dat deze laatsten tenslotte besloten om twee muren te bouwen om deze barbaren buiten hun veroverde grondgebied te weren. Het zijn deze woeste, geheimzinnige Picten die de inspiratie vormden voor dit nieuwe album van Saor. Het is overigens een verhaal dat niet zozeer met woorden wordt verteld, want als je de tekstvellen van de zes songs op dit album naast elkaar zou leggen kom je tot een zeer summiere uitprint. Des te meer maakt Andy Marshall, de bezieler achter de éénmansformatie Saor, gebruik van alle muzikale aspecten die hij maar kan gebruiken om zijn expressie te uiten. De basis van de Saor-sound is atmosferische blackmetal, verrijkt met heel wat folk invloeden en met de onuitputtelijke inspiratie van Marshall.

Saor is dus een éénmansband en zoiets vergt natuurlijk altijd veel toewijding en muzikaal talent van de persoon in kwestie. Op de vorige schijfjes liet Andy Marshall zich nog omringen met een aantal sessiemuzikanten, maar op Origins doet hij, op het drumwerk na, alles zelf. Ook de composities zijn uiteraard van zijn hand en hij nam ook een deel van het studiowerk voor zijn rekening. Het resultaat van dit alles is te horen op het nieuwe schijfje, dat sedert 1 juli wordt aangeboden door het label Season Of Mist.

De openingstrack Call Of The Carnyx is een uitstekend voorbeeld van hoe Marshall in zijn composities te werk gaat. Contrasten zoals licht en duisternis, eb en vloed, sijpelen door in de songs die steeds in heftigheid op en af gaan. De carnyx was trouwens een soort van strijdhoorn die gebruikt werd bij sommige Keltische volksstammen en is een paar keer te horen in deze opener. Ook bij de volgende track, Fallen, is er niet erg veel fantasie nodig om zich, bij het galopperende ritme en de stoere mannenkoorzang, oprukkende, woeste krijgers voor te stellen. Tijdens The Ancient Ones wordt het blackmetal gehalte, inclusief de blastbeats, sterk opgevoerd, en het navolgende Aurora opent met een Manowar-achtige baslijn. Naar het einde van deze song toe worden doedelzak en Keltische instrumenten prachtig verweven met de ruige metal en volgt als kers op de taart nog een erg fraaie gitaarsolo. Hetgeen ik bijzonder waardeer aan dit album, is dat de nummers hier niet meer zo lang uitgesponnen worden zoals op de voorgaande schijfjes en de speelduur beperkt blijft tussen de zes à acht minuten. Daardoor zijn de zes tracks op dit plaatje allen symfonieën met kop en staart, waarbij elke seconde op een intelligente manier benut wordt en waarbij er nooit nodeloos afgedwaald wordt. Ook op Beyond The Wall worden traditionele folk instrumenten verweven met blackmetal riffs en zijn er naast de gebruikelijke grunts van Andy Marshall ook spookachtige fluiterstemmen te horen, die de ietwat naargeestige sfeer van deze song nog wat benadrukken. Het schijfje sluit af met de titeltrack, die een mooie synthese biedt van het album in zijn geheel, en net als alle voorgaande nummers rijk is aan tempowisselingen en voortdurend afwisselt tussen heftigheid en sereniteit. 

Origins is in alle opzichten een meesterwerk van een meesterbrein. Het woord 'saor', dat afkomstig is uit het Schots-Gaelish, betekent zoveel als onbeperkte vrijheid. Dat is ook het gevoel dat Andy Marshall moet gehad hebben bij het schrijven, componeren en opnemen van dit album, want die ongebreidelde vrijheid straalt er zo vanaf.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?