Samenvatting

Recensie door Srachex op 04/07/2022
  • Uitgebracht door Art Gates Records
  • Metalfans score75

Trollvengers is een degelijk album vol trollmetal met hier en daar een echte uitschieter. Een eigen gezicht heeft deze band nog niet. Aktarum gaat de mosterd halen bij Finntroll, Eluveitie, Alestorm en Turisas. Liefhebbers van het genre doen er goed aan om Aktarum eens op te zoeken.

Pluspunten

  • Degelijke Belgische trollmetal
  • Enkele sterke nummers

Minpunten

  • Beetje een gebrek aan een eigen sound

Aktarum is een Belgische band uit Waver die met Trollvengers zijn derde full-length uitbrengt. Trollvengers, heb je hem? Avengers, maar dan met trollen. Niet alleen de naam van dit album wil daarnaar verwijzen, zo ook de albumhoes die Marvel-achtig werd opgesteld. Trollmetal uit België dus.

Trollvengers is mijn eerste kennismaking met deze Waalse band. Op het eerste gehoor is het hoempa-metal dat de klok slaat, maar als je de muziek laat doordringen, meer ja dat de muziek toch meerder lagen heen – nee, dit is geen Shrek-verwijzing. De symfonische elementen zijn uiteraard nadrukkelijk aanwezig en sterk op folk gericht. De vocalen van zanger TrollOur klinken nogal knorrig, al is dat wel toepasselijk voor dit genre. Soms wordt hij door een diepe grunt versterkt, maar veelal zijn het cleane pagan achtergrond vocalen die de meeste sfeer op dit album komen brengen.

Het titelnummer TrollVengers klinkt dan weer erg als een mix tussen oude Finntroll en Eluveitie. De folkmelodie in dit nummer moet zeker niet onderdoen voor voorgenoemde bands en dat is wel degelijk een compliment! In The Blood of Trolls krijgen we een diepe grunt voorgeschoteld en een fijne wisselwerking met de pagan-achtergrondvocalen. In The Trolls and the Dwarves krijgen we een Alestorm-riedeltje tussen de kiezen. Die invloed wordt helemaal doorgetrokken in Pirates VS Trolls waar niemand minder dan Elliot Vernon (Alestorm) een gastbijdrage heeft. Dit is een leuk nummer dat weliswaar wat meer hoempa-metal gericht is dan de rest van het album, maar het is wel een leuke afsluiter.

Trollvengers is een degelijk album vol trollmetal met hier en daar een echte uitschieter. Een eigen gezicht heeft deze band nog niet echt. Ze gaan de mosterd gretig halen bij Finntroll, Eluveitie, Alestorm en Turisas. Liefhebbers van het genre doen er goed aan om Aktarum eens op te zoeken. Hopelijk mag deze band nog groeien. Veel potten zullen ze met dit album niet breken, maar aan de andere kant weten deze Walen de luisteraar wel 55 minuten te boeien. Dat is op zich al een mooie prestatie.

Trollvengers kende een release op 18 maart 2022 via Art Gates Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?