Samenvatting

Recensie door Srachex op 22/06/2022
  • Uitgebracht door AFM Records
  • Metalfans score90

Terranova is een sterke melodische powermetalplaat met erg knappe duetten tussen Neuhauser en Pastorino. Daarnaast zijn zowat alle nummers op deze plaat gebouwd met ijzersterke melodische gitaren. Deze samenwerking smaakt naar meer!

Pluspunten

  • De duetten tussen Neuhauser en Pastorino
  • IJzersterke melodische gitaren
  • Smaakt naar meer!

Minpunten

  • Niets noemenswaardigs

Fallen Sanctuary is een nieuwe samenwerking tussen Georg Neuhauser (Serenity, Warkings) en enkele jongens van Temperance: Marco Pastorino en Alfonso Mocerino. Als bassist trok dit trio Gabriele Gozzi aan, die Fabio Lione als zanger vervangt in Eternal Idol. Na een gedeelde tour in 2018 tussen Serenity en Temperance werden de heren vrienden, zoals vaak in onze scene moet daar een nieuwe band uit volgen. Hierbij rijst de vraag of Fallen Sanctuary een bestaansrecht heeft naast de voorgenoemde bands.

Terranova start met het gelijknamige titelnummer en met stevige melodische gitaren en een stevige trap tegen de kont. Neuhausers stem is en blijft erg herkenbaar; je pikt hem zo uit duizend andere zangers op. Een idee dat ik voor de aanvang van deze plaat had, was dat Fallen Sanctuary hierdoor mogelijk een kloon zou worden van Serenity. Dit gevoel werd nog versterkt omdat de bandnaam geleend werd van een album van Serenity. Gelukkig kan dit niet gezegd worden en heeft Fallen Sanctuary toch een eigen geluid, want de muziek wordt grotendeels gedomineerd door de stevige melodieuze gitaren van Marco Pastorino.

Hierdoor kan ik de vraag in mijn intro onmiddellijk beantwoorden: ja, Fallen Sanctuary heeft zeker een bestaansrecht. Meer zelfs: ik heb van dit album genoten. Een van de sterkste facetten van Terranova (naast de sterke gitaren) is de gecombineerde zang van Neuhauser en Pastorino die regelmatig met elkaar in duet gaan. Een mooi voorbeeld hiervan is het nummer Broken Dreams. Het nummer start met de twee zangers die het refrein brengen, waarna de band invalt. De wisselwerking tussen de twee zangers in dit nummer is erg sterk. Neuhauser start ingetogen en Pastorino valt niet veel later energetisch in. Het lijkt zelfs dat Neuhauser en Pastorino elkaar versterken.

Melodische powermetal ten top in Rise against The World, No Rebirth en Destiny. Heerlijk hoe de band het gaspedaal durft in te duwen en wat meer snelheid maakt. Maar ook als Fallen Sanctuary rustige nummers speelt weten deze heren te schitteren. Doorgaans kan ik ballades niet echt luchten, tenzij ze steengoed zijn. I Can't Stay Away is zo een voorbeeld van een steengoede ballade, hoewel Neuhauser de lead in de vocalen heeft, is het duet met Pastorino ook hier weer subliem. Dit is een kippenvelmomentje!

Terranova is een sterke melodische powermetalplaat. Het enige minpuntje dat ik me kan bedenken is dat het twaalfde nummer Wait For Me – opnieuw een ballade – niet had gemoeten. Maar dat is slechts het bonusnummer na elf sterke nummers muggenzifterij. Hopelijk blijft het voor deze band niet bij een eenmalige samenwerking, want Fallen Sanctuary bewijst dat het een enorm potentieel heeft. Misschien weet deze samenwerking de moederbands in de toekomst te overstijgen…

Terranova kent een release op 24 juni 2022 via AFM Records.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?