Samenvatting

Recensie door voorzitter op 05/04/2022
  • Uitgebracht door Listenable records
  • Metalfans score80

Cobra The Impaler weet op Colossal Gods elementen en genres samen te brengen die op het eerste zicht niet bij elkaar passen. Hun eigen blend van metal is niet enkel interessant, maar vooral heel aangenaam om naar te luisteren. 

Pluspunten

  • Originele aanpak, vernieuwend en toch vertrouwd
  • Heel degelijk ingespeeld en opgenomen
  • De ambitie en veroveringsdrang zijn bij momenten tastbaar

Minpunten

  • Weinig variatie en bij de eerste luisterbeurten missen de tracks een eigen gezicht

Colossal Gods is het debuutalbum van Cobra The Impaler, de nieuwe band van Tace DC (ex-Aborted, Horses on Fire, Haester). Hij wist een interessante band samen te stellen met bandleden die eerder hun sporen verdienden bij o.m. Von Detta, BEAR en Customs.

Na het beluisteren van Colossal Gods blijft het moeilijk om één genre te kleven op Cobra The Impaler, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. Ze kiezen de interessantste stukken uit het metal-universum en kneden daar nieuwe tracks mee. De invloeden lijken te komen van o.m. stoner, postmetal en extreme metal, of een mix van Mastodon, Baroness, Amenra en misschien Tool. Complexe ritmepatronen die voor mij refereren naar de deathmetal, meezingbare cleane refreinen en epic gitaarsolo’s uit de heavy metal, een soms massieve wall of sound, militante riffs uit de hardcore, atmosferische post-tussenstukken, soms nerveuze breaks, galopperende drums, … Met ingrediënten die op het eerste zicht niet echt bij elkaar passen zet de band een gerecht op tafel waar heel wat metalheads hun gading in zullen vinden. Van vocalist Manuel Remmerie wisten we al dat hij zijn mannetje kan staan in cleane vocalen, maar hier zet hij vaak ook een growl en scream neer die er zeker mogen zijn. Ook het drumwerk is dik in orde. De fundamenten daarvoor werden gelegd door Dirk Verbeuren (Megadeth, Soilwork en zat samen met Tace DC in Aborted).

Productie en mix zijn smetteloos en dat zal geen sinecure zijn geweest als je rekening houdt met de complexiteit. Die berekendheid en de heavyness staan gelukkig de beleving niet in de weg. De tracks van Colossal Gods zijn niet licht op de hand, maar wel makkelijk verteerbaar. Het niveau ligt hoog en dan is het moeilijk om enkele uitschieters aan te duiden. Als we moeten kiezen, dan Mountains, titeltrack Colossal Gods en Tempest Rising.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?