Samenvatting

Recensie door voorzitter op 01/04/2022
  • Metalfans score80

Black- of extreme metal met lyrics in het West-Vlaams is een combinatie die beter werkt dan je zou verwachten. Dat de twee breinen achter dit project eerder maar weinig met blackmetal te maken hadden, schemert maar een beetje door. Dat zorgt ervoor dat dit album een ruimer publiek zou moeten kunnen bekoren dan enkel de klassieke blackmetalfan.

Pluspunten

  • Geen platte kopie van de grote voorbeelden in het genre
  • Er worden veel elementen toegevoegd die het geheel voor iedereen verteerbaar maken

Minpunten

  • Soms te veel nadruk op de lyrics

Dudsekop is een bijzondere band. De twee hoofdfiguren zijn Josh Fury (van Congress, King Hiss, Liar, Man’s Ruin) en Bert Guillemont (After All, Liar, …). Verwacht met die voorgeschiedenis dan ook geen loepzuivere blackmetal op hun debuutalbum Liksems. Alle blackmetal-elementen als gekrijs en gegrunt, ijle gitaren en snelle drums zijn wel aanwezig, maar worden aangevuld met veel cleane vocalen (in het West-Vlaams) en riffjes en solo’s uit zowat het hele metalspectrum. Met hun blackmetal in het dialect doen ze mij meteen denken aan Äter, Gotmoor, Kludde en Huldrefolk.

Het tempo ligt doorgaans hoog en je bent snel mee in de donkere, dreigende trip van Dudsekop. Op de paar songs waarop het gaspedaal niet volledig wordt ingedrukt, begint deze blackmetal wat te zwalpen, gelukkig enkel op N Dood Up Getepootn. De cleane vocalen in het West-Vlaams leiden soms wat de aandacht af en zitten dan zo prominent vooraan in de mix dat de blackmetalpuristen misschien zullen afhaken. De drums klinken bijzonder goed. Dat is natuurlijk het verschil tussen de zovele eenmansprojectjes in dit genre waar de drums uit de computer gehaald worden en het kunnen beschikken over een ‘echte’ drummer. Huidhonger is niet meer dan een interessante intro die uitdooft zodra de verwachting gewekt is.

Hoogtepunten zijn er bij de vleet. Gin Roste Noagel, de singel Koavezwort, titeltrack Liksems, het stuwende Dran, … Een fijn album dat een ruimer publiek zou moeten kunnen bekoren dan enkel de klassieke blackmetalfans.

De release van Liksems is een verhaal in vier bedrijven. Je kan het album van Dudsekop nu al beluisteren op Spotify. Aan een release op Bandcamp wordt naar verluidt gewerkt. Er komt binnenkort ook een cd-versie. Die zal vermoedelijk klaar zijn tegen de releaseshow in Ieper op 6 mei. En dan is het nog een paar maanden wachten op de vinyl-versie. Maar Liksems is het wachten waard.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?