Samenvatting

Recensie door metal4ever op 25/02/2022
  • Uitgebracht door earMUSIC
  • Metalfans score85

Deze remake van het album Metal uit 2007 wordt opgedragen ter nagedachtenis van de gitaristen Eddie Van Halen en Alexi Laiho (ex-Children Of Bodom), die beiden overleden in de loop van 2020. Een eerbetoon van de Canadese metalband Annihilator met veel power en klasse.

Pluspunten

  • The meaning of thrash metal
  • Stu Block en Dave Lombardo in de line-up

Minpunten

  • Het is en blijft natuurlijk een remake

Het is maar dat Metal II een remake is van het album Metal uit 2007. Anders zou deze nieuwe release van de Canadese band Annihilator een behoorlijke kans maken op een plaats in mijn album jaarlijstje van 2022. Maar daarvoor komen enkel originele studioalbums voor in aanmerking, en dat is Metal II dus niet. Het opvallendste aan het album Metal uit 2007 was dat er een hele waslijst van gastmuzikanten aan mee werkte, met als meest in het oog springende namen Angela Gossow (ex-Arch Enemy), Danko Jones, Jeff Loomis (Arch Enemy) en Steve 'Lips' Kudlow (Anvil). Al die recordings van toen zijn op het nieuwe schijfje overgenomen, net als het gitaarwerk van frontman Jeff Waters. Hetgeen Metal II dan toch nog zo aantrekkelijk maakt, is de aanvullende line-up waarbij Slayer icoon Dave Lombardo achter de drumkit plaatsnam en Stu Block leadzanger van dienst was. Deze laatste was voordien leadvocalist bij de geweldige Amerikaanse band Iced Earth tot op het moment dat hun frontman, gitarist John Schaffer, het nodig achtte om op 6 januari 2021 mee deel te nemen aan de bestorming van het Capitool in Washington, met alle gevolgen van dien. Het zijn deze twee heren, Dave Lombardo en Stu Block, die de meerwaarde van dit album bepalen. Naar verluidt is Jeff Waters van plan om ook nog een deel van de andere Annihilator albums op een dergelijke manier heruit te brengen. Als Metal II hiervan een voorsmaakje is, kijk ik alleszins vol verwachting naar die volgende re-releases uit.

Voor Metal II werd de tracklist van het origineel zo goed als overgenomen. Wel werd de volgorde van de songs stevig door elkaar geschud, en ontbreekt de track Operation Annihilation. In plaats daarvan krijgen we wel twee covers te horen, namelijk Heavy Metal Maniac, uit het gelijknamige debuutalbum van Exciter uit 1983, en het Van Halen nummer Romeo Delight, afkomstig uit het album Women And Children First (1980). Met name Heavy Metal Maniac is een erg geslaagde cover waarbij zelfs het schijnbaar wat onzuivere gitaargeluid van het origineel werd behouden. Daarnaast blijft het genieten van tijdloze knallers zoals Chasing The High, Clown Parade en Kicked, die in deze bezetting naar een hoger niveau werden getild. Dit is metal in de puurste betekenis van het woord: agressief en opwindend zoals het hoort te zijn.


Metalfans.be-nieuws in je facebook nieuwsfeed?